Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Helligdomme. Den gamle by i Jerusalem emmer af religiøsitet og er et magisk sted at opholde sig.
Foto: JHaviv/istockphoto.com

Helligdomme. Den gamle by i Jerusalem emmer af religiøsitet og er et magisk sted at opholde sig.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Historiens vingesus slår dig omkuld i Jerusalem

Foruden de vigtigste kristne, muslimske og jødiske helligdomme skal besøgende i Jerusalem opleve byens brogede folkeliv.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alene turen til Jerusalem er betagende.

Byen ligger 800 meter oppe i bjergene, og fra lufthavnen nær Tel Aviv går turen op gennem Jerusalems skove. Byen kommer til syne på toppen, bygget udelukkende af hvide sten.

Fra Mt. Scopus eller Oliebjerget på den anden side af byen kan man på en klar dag se ned over Judæas ørken og skimte Det Døde Hav og bjergene i Jordan på den anden side.

Jerusalem er center for tre religioner, og det er umuligt at komme til byen uden at se de tre religioners vigtigste helligdomme. Det kan man også fint nå, for tingene ligger i gåafstand tæt på hinanden.

Samtidig får man set et broget folkeliv, som man nok kun oplever i få byer i hele verden: arabiske kvinder med slør ved siden af munke, nonner og ortodokse jøder med deres karakteristiske ørekrøller blandet sammen med turister fra alverdens lande.

LÆS OGSÅ

Der vil også være tid til at se, hvor byens indbyggere går hen, når de går ud. Til alt held – for dem, der ikke lige har fået lært sig det hebraiske alfabet – forekommer skilte på tre sprog: hebraisk, arabisk og engelsk.

Fredag i Jerusalem

Kl. 15: Kaffe i byens hjerte

Begynd i Vestjerusalems gågade Ben Yehudah med en kop kaffe og en sandwich. I det meste af gadens længde ligger cafeer side om side, ofte med borde midt på gaden også, og gaden syder af liv og farver. Kom ikke senere end kl. 15, for sabbat nærmer sig, og i Vestjerusalem er forretninger begyndt at lukke, restauranter ligeså, og busser og sporvogne holder op med at køre. Man vil se folk haste med de sidste indkøb og begynde at gå hjem.

Ben Yehudah

Kl 16.30: Den gamle by

Gå ned til enden af Ben Yehudah og videre ned ad Jaffa Road. Drej til venstre ved bymuren, og gå til Damaskusporten, som er en af hovedindgangene gennem bymuren ind til den gamle by. Gå tværs igennem den gamle by i retning af Grædemuren. Jeg indrømmer: Man kan sagtens gå vild i den gamle bys kringlede gyder, og det er så som så med vejskilte, men de handlende viser gerne vej.

Den gamle by er delt i fire kvarterer, det jødiske, det muslimske, det kristne og det armenske. Også butikker i den muslimske del kan være lukket, for fredag er muslimsk helligdag. Men fordelen ved en multireligiøs by er, at når den ene del lukker, er der åbent i en anden. Brug tiden til shopping: Den gamle by bugner med smykker, lædervarer, tæpper, keramik, krydderier og i øvrigt alt mellem himmel og jord.

Damaskusporten, den gamle by

Kl 18: Aftenbøn ved Grædemuren

LÆS OGSÅ

Vestmuren – en del af den mur, der omkransede det jødiske tempel – er det eneste, der står tilbage af templet, som blev ødelagt af kejser Titus i 70 e.Kr. Jerusalems erobring og templets ødelæggelse markerede begyndelsen på det jødiske eksil, der for så vidt varede til oprettelsen af staten Israel i 1948. Dette er det helligste jødiske sted. Grædemuren er en europæisk betegnelse, fordi man så jøder gå herned og sørge over tabet af templet.

Det er en helt særlig oplevelse at stå ved Vestmuren fredag aften, hvor mange religiøse jøder går ned og beder deres aftenbøn. Stå og bliv grebet af højtidsstemningen, mens mørket langsomt sænker sig.

Vestmuren

Kl 20: American Colony

Tid til aftensmad, og der er ikke langt at gå til American Colony. Huset blev oprindelig bygget som et palads for en pasha og hans fire koner, men har været hotel fra begyndelsen af det 19. århundrede. Det er hverken ejet af jøder eller arabere, men har været en slags neutralt område, hvor journalister og diplomater ofte bor.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Start med en drink i den vidunderlige have, og få middagen serveret i gården. Nyd det store udvalg af mellemøstlige retter. Stedet er dyrt, så man skal tænke sig om to gange, før man beslutter sig til at bo der også.

1 Louis Vincent Street

American Colony

ARTIKLEN FORSÆTTER:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden