Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Grams. Det er sjovt at røre ved dyrene og mærke, at søstjerner føles glatte og småslimede, mens krabber hopper og hapser.
Foto: Michael Rothenburg

Grams. Det er sjovt at røre ved dyrene og mærke, at søstjerner føles glatte og småslimede, mens krabber hopper og hapser.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ferie i Norge: Dresserbare pingviner og springglade krabber

Familievenligt akvarium i Bergen er et besøg værd på en regnvejrsdag.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Se, jeg har dresseret pingvinen«, udbryder den 7-årige.

Ganske rigtigt; når han løfter sin pind, løfter pingvinen sit hoved – og omvendt, når han sænker den. Og det kan ikke være, fordi den er sulten, for det har lige været fodringstid her i Bergen Akvarium.

LÆS OGSÅ

Glasruderne i vandtankene – eller ’kummerne’, som de hedder på norsk – er store og går helt ned i børnehøjde. Det gør det meget nemt for især den treårige at følge søløvernes svømmeture under vandet, lave mund til mund med torsken og betuttet følge hajerne lige over hovedet.

Lyset er dæmpet så meget, at ikke kun de farvestrålende tropefisk, men også de lokale nordiske arter, som akvariet specialiserer sig i, virker næsten selvlysende. Nordmændene bruger lamper og spots til at få endnu mere glimt i gæller, planter og vand, og nogle gange må man knibe øjnene sammen efter at være kommet ud af en mørk huleagtig mellemgang.

LÆS OGSÅ

I de små vandkar, som børn kan pille i, har krabberne selskab af søstjerner og andre smådyr, og det er stort for små fingre at få lov at røre ved dem. Og da der er fint med plads, kan her stå rigtig mange små nysgerrige pilfingre på én gang.

Søstjernerne føles glatte og småslimede, men de er dog at foretrække frem for krabberne, mener børnene. De små krabber er ikke til at holde på – de hopper gerne ud af hånden og ned i bassinerne med et plask, og hos de store skal man passe godt på kloen, for den kan godt hapse. Ikke ligefrem på afklippermåden, men nok til at det gør ret ondt. Det mærker en indisk familiefar, der lige vil vise sine børn og svigerforældre, hvor modig han er.

Ti øjne og blåt blod

En meget fjern fætter til krabberne i pillekarret er hesteskokrabben, som er et af de sjældneste af akvariets i alt 300 arter. De kaldes dolkhaler på dansk og er faktisk tættere beslægtet med edderkopper end med rigtige krabber.

Dolkhaler kaldes ofte levende fossiler, fordi de har forandret sig meget lidt de sidste 300 millioner år, men det er ikke så gråt og kedeligt, som det lyder; blandt deres mange mærkelige egenskaber er, at de har ti øjne over hele kroppen og kan se ultraviolet lys – og så har de blåt blod. LÆS OGSÅ

Det er også en specialitet med de to kummer med dybhavsfisk, hvor man blandt andet kan finde torske- og kullerarter, som lever mere end 200 meter nede i Atlanterhavet. Det kolde krystalklare og meget iltrige vand til disse kummer hentes på samme dybder i fjorden ud for Bergen.

I det hele taget gøres der meget for at skabe hjemlig hygge for fiskene. I en anden kumme genskaber en bølgemaskine kraftige tidevandsdønninger hvert femte minut.

GUIDEDet skal du opleve i Vestnorge

Når man har set nok på sjældne og mindre sjældne fisk, kan man gå i akvariets Kino og se ’Bloppo og Willys fantastiske undervannseventyr’ eller andre 3D-film. Eller gå i den fugtige tropiske afdeling og se på små silkeaber, farveskiftende kamæleoner og – måske allerbedst – store edderkopper.

Det er ret sjovt, at de store lodne ben kan give moderen i familien kuldegysninger og helt forkrampede ansigtsudtryk. Men i modsætning til pingvinerne er edderkopperne ikke lige til at dressere med en pind.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden