Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MADTOUR. Turister kan smage sig igennem hovedstaden på Copenhagen Food Tours.
Foto: Poul Husted

MADTOUR. Turister kan smage sig igennem hovedstaden på Copenhagen Food Tours.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smag hovedstadens mad på gastronomisk vandring

Turister kan smage på alt fra rygeost til lakrids på madturné i København.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kelly Semanco vrænger ansigtet i afsky og spytter et hostebolsje med salmiak- og lakridssmag ud i en serviet.

Få minutter senere breder et saligt smil sig på hendes ansigt, da hun knaser et andet bolsje med chokolade tilsat whisky med navnet 'Michaels fyldte med whisky'.



»Uhm, vidunderligt! Og så er bolsjet stadig varmt, fordi det lige kommer fra bolsjemagerens bord«, jubler den amerikanske kvinde fra Pittsburgh, Pennsylvania, under et besøg hos den gamle bolsjebutik og -fabrik i København, Sømods Bolcher.

Fire timer tidligere i Torvehallerne på Israels Plads har Kelly Semanco fortalt, at hun aldrig tidligere har smagt saltlakrids, men er villig til at spise hvad som helst. Det kan også være nødvendigt, når man deltager i Copenhagen Food Tours.

Også plads til hvile
En fire timer og fire kilometer lang vandretur til Københavns madtempler og vandhuller, hvor både indfødte og turister får en smagsprøve på alt lige fra økologisk hotdog ved Rundetårn til et glas Æbleau på en bænk i en hvilepause uden for Botanisk Have.

»Æbleau er en dansk calvados årgang 2008 fra vingården Skærsøgård ved Kolding. Den er lavet på danske æbler og har vundet en pris ved China Wine Awards. Hvad synes I om den?«, spørger guiden Maria Beisheim, mens hun skænker en spids op i små plastikglas.

Mere som likør en cava
»Jeg prøver at komme i tanke om, hvordan en calvados smager. Æbleauen forekommer mig sødere, men bestemt drikkelig«, kommenterer franske Florence Dubois Montpellier, som bor i Winchester i England med sin mand Graham Knight, der nikker bifaldende.

Lea Mattice, som til daglig er udstationeret sammen med sin mand Elliott ved den amerikanske hær i Tyskland og har deltaget i madvandringsture i Istanbul, Budapest og Bruxelles og næste gang skal spise og vandre igennem Berlin, er enig: »Æbleauen smager mere som en likør end en calva«.

Mission og hobby
Turen er begyndt klokken 10 ved Torvehallerne, hvor Maria Beisheim har præsenteret de seks deltagere for hinanden. Hun er uddannet arkæolog, og på spadsereturen kan deltagerne også nyde godt af hendes historiske viden om det gamle Grønttorv, Botanisk Have, Søerne og Københavns vandforsyning, Carl og J. C. Jacobsens ølbrygning samt hotdoggens erobring af danske maver.

Men det handler selvfølgelig om mad og drikke, for Nordisk Mad, verdens bedste restaurant Noma og verdens bedste kok, Rasmus Kofoed fra Geranium har for alvor sat Danmark på det gastronomiske verdenskort. Denne morgen begynder med en omgang ost hos Mejeriudsalget i Torvehallerne: økologisk gedemælksrygeost fra Gundestrup Mejeri- og Bryghus efterfulgt af en St. Clemens Danablu og Vesterhavsost fra Thise Mejeri.

Hos naboen, Bornholmerbutikken, har Stine Holgersen anrettet seks små paptallerkner med granitøens delikatesser som Bornholmske Rugkiks, der ifølge Maria Beisheim er butterdej rullet 27 gange, rabarberjuice, karameller, kvædemarmelade og sød, håndlavet lakrids.

Graham Knight indrømmer ved dagens afslutning, at han var »lidt bekymret, da vi begyndte med ost, lakrids og så karamel«, men han livede op uden for Torvehallerne hos Lene Ejlersens Vildnis-bod, hvor hun bød på skovsyre, »som dådyrene æder, og den er god til dyreryg«.

I virkeligheden er hun rekvisitør og laver film, men »her er jeg også en slags tingfinder, for jeg løber rundt ude i naturen og finder spiselige urter som strandkvan, gåsefod og guldnælde. Jeg kan ikke leve af det, men det er min hobby, og samtidig kan jeg missionere lidt og gøre folk opmærksom på alle de spiselige urter i naturen«.

Maria Beisheim har garanteret, at ingen vil komme sultne tilbage fra turen, og Aamanns på Øster Farimagsgade gør i hvert fald sit til, at sulten bliver stillet. Beisheim slår fast, at Aamanns »har taget noget gammeldags og gjort det moderne. Smørrebrød er typisk dansk, uanset hvad svenskerne siger«.

De fire stykker smørrebrød, som butikschef Annemette Matthiessen serverer for hver deltager, lever fuldt og holdent op til Beisheims beskrivelse: Grønne asparges med mayonnaise, røget makrel med grønne tomater, svinebryst braiseret i rabarber med hjertesalat og flæskesvær samt stegt oksetyndsteg med sprøde løg, rodfrugtremoulade og høvlet peberrod.

Elliott Mattice fotograferer ivrigt og synes, at anretningen næsten er »for smuk til at spise«, mens vegetaren Graham Knight er glad for, at Matthiesen har en alternativ menu til ham, hvor han bl.a. får lejlighed til at gensmage rygeosten i selskab med løvstikkemayo, radiser og nye kartofler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annemette Matthiessen siger, at Aamanns er med på turen, fordi »det er et godt koncept, som er med til at øge interessen for dansk mad. Desuden har jeg selv været på en inspirerende food tour i Rom«.

Restaurantchef Jakob Harreby på Nørrebro Bryghus støtter også initiativet:

» Vi betragter os selv som flagskibet blandt mikrobryggerier og ønsker at fremme mad- og ølkulturen. Desuden vil vi også gerne samarbejde med andre producenter som Sømods Bolcher, hvilket I kan få at smage om lidt«.

Først skal holdet dog nyde tre smagsprøver nede i selve bryggeriet. Harreby lægger ud med en Four Seas Pale Ale med fire forskellige slags amerikansk humle og spørger, hvilken mad det vil matche øllet med. Han bliver mødt med tavshed.

»Vi serverer Pale Alen med østers, fordi dens bitterhed bryder østersens sødme«, siger Harreby og går videre til den strågule frugtøl Hindbærwit.

»Den er god som aperitif. Vi slutter med en Sommer Porter, som er den tungeste øl, vi har lige nu. Den serverer vi til chokolade«.

Grillmedister med ramsløg og det hele
Selv om der kun hører tre øl til smagningen, holder Harreby sit løfte om at lade os smage på samarbejdet med Sømods Bolcher. Han skænker et glas fra tanken, for øllet »er ikke officielt ude endnu«.

Vi får lov til at dufte, og sødmen river i næseborene. Anis og Kongen af Danmark-bolsjet afslører Harreby, hvorefter vi også får lov til at smage, og »smagen er bedre end lugten«, fastslår Graham Knight.

Næste stop er Den Økologiske Pølsemand ved Rundetårn. Pølsemand Claus Christensen er der ikke selv, men Birka sørger for, at deltagerne får en grillmedister med ramsløg og det hele. Nu begynder fødderne at slæbe sig af sted, og det er nok godt, at turen nærmer sig sin afslutning.



Tilbage ved start i Torvehallerne nupper Maria Beisheim et dansk jordbær til hver fra Brdr. Nyholm. Mætningspunktet nærmer sig, men der skal lige skaffes maverum til en flødebolle fra Summerbird.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De udenlandske deltagere udtrykker stor tilfredshed med, at den ikke indeholder rålakrids som Summerbirds hvide boller.

Romersk inspiration

På Copenhagen Food Tours skal der ellers helst være lidt ekstra på toppen, fortæller initiativtageren Peter Rasmussen, der hverken er kok eller producent, men arbejder inden for it-branchen.

»Under en tur til Rom i december med familien deltog jeg i en fire timer lang food tour, hvor guiden tog os med på Roms ældste markeder. Her besøgte vi otte forskellige smagssteder og satte tænderne i bl.a. klassisk pasta og is skyllet ned med italiensk vin. Jeg syntes, det var et fantastisk koncept, og tænkte, hvorfor ikke overføre det til København«.

I midten af marts spadserede de første madglade ud på ruten til en pris af 600 kr. per deltager, og foruden dansk mad og drikke blev de også præsenteret for vores historie – både den kulinariske og hovedstadens.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden