Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
David Guttenfeld
Foto: David Guttenfeld

Optrin. Det nordkoreanske diktatur er specialist i at opføre storstilede opvisninger med titusindvis af deltagere som her i Pyongyang.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordkorea-ekspert: »Nordkoreanerne aner knap nok, hvad de skal stille op med turisterne«

To rejsebureauer rejsende til diktaturstaten Nordkorea. Ekspert bifalder initiativet.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis landets leder er afbildet på et frimærke, må turisten ikke vende det på hovedet på postkortet. Man skal bukke for statuer af den afdøde landsfader. Det er forbudt at smide aviser eller bøger i skraldespanden, hvis der er billeder af landets ledere i publikationerne.

Det er en overtrædelse af loven at fotografere soldater, kontrolposter, fattigdom og lokalbefolkningen. Hvis turisten gerne vil have et foto af en lokal, skal både den lokale og guiden spørges om lov.

Lyder det som et paradis? Nok ikke i flertallets øren. Men en gruppe Bravo Tours-turister er netop vendt hjem fra kommuniststaten - som nogle af de få udenlandske turister, der hvert år drager til landet.

Og det vil Bravo Tours fortsat sørge for.

»Folk skal se landet med egne øjne og danne sig deres egen mening. Jeg håber da også, at danske turister i beskeden grad kan være med til at åbne nordkoreanernes øjne for, at der er en verden uden for det lukkede land. Jeg tror også, at det var en god ting for den demokratiske proces i Burma, at der kom turister udefra«, siger administrerende direktør i rejsebureauet Bravo Tours, Peder Hornshøj.

LÆS MERE Har I mødt kritik for jeres rundrejser til Nordkorea?»Til at starte med var der en smule kritik, men der var langt mere ballade, da turisterne begyndte at tage til Burma. Lad mig under alle omstændigheder slå fast, at vi selvfølgelig ikke går ind for diktatur«. Har jeres rejsende fået problemer på grund af de mange restriktioner?»Ingen er blevet straffet, og faktisk har vi oplevet, at lokalguiderne måske var lidt mere åbne over for deltagerne end forventet«, siger Peder Hornshøj. Jomfrueligt turistland Peter Frederiksen, direktør i Horisont Rejser, sender en gruppe af sted til Nordkorea til september og endnu en til april næste år. Han erkender, at det kan være kontroversielt at sende turister til Nordkorea. »Nordkorea er et spændende land at besøge og jomfrueligt, når det gælder turisme. Turisterne ser det, nordkoreanerne gerne vil vise frem, som den fantastiske undergrundsbane i hovedstaden, Pyongyang, de brede boulevarder og de store monumenter, men så er der også de små ting, som langsomt skyder frem. Helt nyt er f.eks. en slags tysk Bierstube. Landet er eksotisk på en helt anden måde end Vietnam og selv Burma. Der sker store fremskridt i Nordkorea i dag, og jeg tror, at det, at turister tager dertil, kan være med til at fremme den positive udvikling«, siger Peter Frederiksen.

LÆS ARTIKEL

Rejsedirektøren mener, at det vil være lidt for selvhøjtideligt at mene, at turismen i Myanmar, det tidligere Burma, har spillet en væsentlig rolle for, at landet er blevet mere åbent, men »jeg tror, at linjen med, at vi ikke skal boykotte, men i stedet fremme dialogen, har vundet i Burma. Det samme kan gøre sig gældende i Nordkorea. Det er bedre, at vi kommer til Nordkorea, ser, hvad vi nu må se, og danner os vores indtryk. Alt det, man ikke må eller kan se, er jo også noget, man kan se så at sige«, mener Peter Frederiksen.

Nordkoreanernes frygt
Geir Helgesen er direktør for Nordisk Institut for Asiatiske Studier ved Københavns Universitet og Nordkoreaekspert. Han har besøgt landet et utal af gange, men var lukket ude i 17 år, indtil han igen kunne besøge Nordkorea fra 2004. Helgesen mener ikke, at turisme i sig selv fremmer en demokratisk udvikling i Nordkorea, men at kontakter som Røde Kors-udsendte og besøgende turister kan bidrage til at åbne nordkoreanernes øjne for, at der er en verden udenfor, som er anderledes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARITKEL

»Det er naturligvis en skam, at turisterne kun får et meget begrænset indblik i, hvad Nordkorea er for et land. Måske kunne rejsebureauerne presse lidt mere på for at komme ud og se andet end det, som regimet gerne vil vise frem. Se blot på Burma. Jeg ved godt, at der er folk, som er uenige med mig, men turisterne har givet burmeserne indblik i en anden verden og også et økonomisk input, som ikke kun kommer magthaverne til gode, men også småhandlende. I Nordkorea er der f.eks. små markeder, hvor man også kan handle«.

Hvad er styret bange for?

»Nordkorea har været dobbelt isoleret. Dels har man lukket indefra ved at lukke grænserne hermetisk til. Dels har der været embargoen fra USA, Europa og FN-systemet. Al information til befolkningen er den officielle, og regimet er selvfølgelig bange for, at dets version af virkeligheden bliver udfordret. Men nu om dage er der også folk i Nordkorea, der siger ligesom Kinas tidligere leder Deng Xiaoping, at »når man lukker vinduet op, kommer der fluer ind«, og det må styret leve med. Nordkorea er på samme spor, men landet er jo ikke så stort og stærkt som Kina og bange for omverdenen. Nordkoreanerne er bange for, at det står på samme liste som Afghanistan, Irak og Libyen, som Vesten ikke brød sig om og fjernede magthaverne militært«.

LÆS ARTIKEL

Hvilke turistattraktioner har Nordkorea?

»Landet har ikke samme seværdigheder som Vietnam og Burma, men folk kan opleve det sidste stalinistiske diktatur, inden det er slut. Selvfølgelig er der smukke bjergområder som på østkysten, men der er ikke nogen udviklet turistindustri. Nordkoreanerne aner knap nok, hvad de skal stille op med turisterne«, siger Geir Helgesen.

Planlægger flere ture

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bravo Tours vil gerne sende endnu flere turister af sted til Nordkorea, men det kræver, at det kommunistiske styre vil udstede licenser til selskabet. Og der kan være langt imellem dem, fortæller pressechef i Bravo Tours, Bent Bernadi.

»Det er et propagandastisk land. Denne gang fik vi licens, fordi de gerne ville vise deres præstationer på stadion med et såkaldt 'mass games'. Til den slags lejligheder udsteder de licenser. Nu har Nordkorea fået medaljer ved OL, så det kan tænkes, at landet igen interesseret i at vise frem, hvor dygtige de er. Så derfor vil de nok invitere danske turister på besøg igen«, siger Bent Bernadi.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden