Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MESSE. Nok er kunsten i profane rammer, men man skal ikke snyde sig for et besøg under kunstmessen i Basel, Schweiz.
Foto: Markus Stuecklin

MESSE. Nok er kunsten i profane rammer, men man skal ikke snyde sig for et besøg under kunstmessen i Basel, Schweiz.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Louisiana-direktør: Her er verdens fem bedste kunstbyer

Selv om de er højrøvede på gallerierne i New York, skal man ikke snyde sig selv for et besøg, mener Poul Erik Tøjner.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktøren for Louisiana, Poul Erik Tøjner, har flere museer og gallerier over verden, som han altid besøger, når han er i nærheden.

Turengårtil.dk har bedt ham om at pege på de fem bedste kunstbyer i verden.

New York, USA

Den ultimative by, der kombinerer de store institutioner, den etablerede og den unge kunst, er New York. Den har selv sagt nogle af de fineste museer.

Der er mange penge i New York, og det, der beriger kunstscenen er penge. Forstået på den måde, at der sagtens kan bo en masse kunstnere i nogle produktive miljøer, men uden penge, får det ikke en stor yderside mod publikum.

Når jeg tager til New York, kan jeg være i byen i en uge, og det er stadigvæk ikke tid nok. Det er en målestok for, at der er meget. Både MoMa, PS1 og New Museum.

Det er en meget behagelig kunstby, hvor det er praktisk, at mange gallerier ligger i samme kvarter, som eksempelvis Chelsea.

Niveauet er generelt højt, og det hele er professionaliseret og lagt an på, at der kommer mennesker og ser kunsten. Nogle mennesker bryder sig ikke om, at kunsten bliver for branche-agtig og professionel, men det er meget behageligt for os, der skal se den.

Der er sket en udvikling blandt gallerierne. De har pengene og rammerne til, at de kan opføre sig som museer og løfte udstillinger. Det er herligt for de mennesker, der skal se på kunsten.

Pace Gallery - og området ved 10 avenue og 20th street. Her skal man tage det helt roligt, selv om de ser højrøvede og fornærmede ud på gallerierne, for kunsten er for din skyld.

New York har en meget cool gallerikultur, hvor man skal overvinde sig selv, og da jeg først begyndte at komme på gallerierne, var jeg lige så skræmt som i en Prada-butik, hvor man tænker, »hvad laver jeg dog her, og må jeg overhovedet gå her«.

Pace Gallery - læs mere om galleriet .
PS1 - læs mere om museet.
MoMa - læs mere om museet.
New Museum - læs mere om museet.

London, Storbritannien

Byen har det mest levende museum i verden, nemlig Tate Modern, som - uanset hvad man mener om dets udstillinger - altid har en dynamik og en ungdommelig tilgang til tingene. Jeg er aldrig i London uden at gå på Tate. Og så er der eksempelvis Tate Britain og National Portrait Gallery.

Gallerierne ligger mere spredt end f.eks. i New York, så man må bevæge sig rundt. Adfærden er dog den samme og udstråler arrogance, men der er alligevel en engelsk tone, som gør gallerierne mere tilgængelige og venlige.

Jeg går som regel på White Cube, Timothy Taylor og Victoria Miro. Også Frieze-kunstmessen, der falder omkring efterårsferien, er et besøg værd.

Timothy Taylor Gallery - læs mere om galleriet.
White Cube - læs mere om galleriet.
Victoria Miro Gallery - læs mere om galleriet.
Frieze Art Fairlæs mere om messen.

Berlin, Tyskland

Byen er selvskrevet på den her liste, for det er et eksempel på en galleriscene, hvor der ikke er så mange penge i omløb eller så mange store kunstsamlere. Men der er til gengæld rigtig mange gallerier. Det er samtidig en tilbagelænet by, hvor man nemt kommer tæt på den unge kunstscene, og kunsten er yngre og mere eksperimenterende.

Neue Nationalgallerie, Hamburger Bahnhof - men de er ikke hovednummeret, men derimod de forskellige gallerikvarterer, som flytter rundt. Når priserne på husleje går op, flytter kunstnerne. Derfor er der intet af interesse tilbage i Prenzlauer Berg, men derimod en del omkring Auguststrasse, i Wedding og nær Checkpoint Charlie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Neue Nationalgallerie - læs mere om museet.
Hamburger Bahnhof - læs mere om museet.

Basel, Schweiz

Byen har et righoldigt udvalg af fantastiske museer. Kunstmuseum Basel er et af Europas bedste, og så er der Foundation Beyeler og Kunsthalle Basel.

Men jeg vil også nævne byens kunstmesse. Kunstmesser er en stor salgsopstilling, hvor en lang række gallerier udstiller i stande, og det kan mange flere mennesker benytte sig af, hvis de ønsker sig et overblik over, hvad der sker på kunstscenen lige nu.

Når messens første dage er overstået, kan alle købe billet dertil. En messehal er en næsten profan, nihilistisk ramme, som sikkert ugen efter bliver brugt til erotikmesse eller biler, men det er sjovt at se kunst på så lavmælte og næsten vulgære præmisser.

For det enkelte værk skal af samme grund virkelig yde noget - i forhold til et musem, hvor det har en fortælling omkring sig.

Kunstmuseum Basel - læs mere om museet .
Kunstmessen Art Basel - læs mere om messen.
Foundation Beyeler - læs mere om museet.
Kunsthalle Basel - læs mere om museet.

Düsseldorf - Ruhr-distriktet, Tyskland

Düsseldorf er det kunstneriske kraftfelt i Ruhr-regionen og et godt udgangspunkt for at tage på kunstmuseum i regionens andre byer, for man er aldrig mere end 30-40 kilometer væk fra stærke museer.

Der er Essen med Museum Folkvang, Köln og Frankfurt.

Düsseldorf er stærk på kunst. Byen har K21 og et kunstakademi, der er toneangivende. På den anden side af Rhinen ligger desuden Insel Hombroich, der er et meget idealistisk projekt, som er næsten lige så gammel som Louisiana.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Insel Hombroich er skabt af en mand, der var forelsket i tanken om, at kunst skal ses på en anden måde end på et almindeligt museum. Han har bygget pavillioner i et fladland, hvor han har installeret kunstværker på et ret højt niveau.

Der er ingen døre eller vagter, så man går rundt i det der landskab og oplever kunst. Der er samfundsorienteret kunst og enkelte meget smukke japanske og kinesiske ting. En modpol til de etablerede museer.

Insel Hombroich - læs mere om museumsøen.
Museum Folkvang - læs mere om museet.
K21 - læs mere om museet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden