Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LUKKET. Kai og Karin Nielsen er netop vendt hjem fra Nordkorea. Her står de foran de for nyligt afslørede statuer af Kim Il Sung og Kim Jong Il.
Foto: Kai og Karin Nielsen

LUKKET. Kai og Karin Nielsen er netop vendt hjem fra Nordkorea. Her står de foran de for nyligt afslørede statuer af Kim Il Sung og Kim Jong Il.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske turister hjemvendt fra Nordkorea: »De lå på knæ og klippede græs«

Hvordan oplever danske turister en rejse til verdens mest lukkede land?

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Langs de 10 vognbaner brede veje i Pyongyang, hovedstaden i verdens mest lukkede land, sad omkring 50 mennesker på knæ og klippede græs med små sejl.

»Hvad laver de mennesker helt præcis?« lød spørgsmålet fra den 69-årige danske turist Lissi Wittrup Thomsen til den nordkoreanske guide, der fulgte hende og de øvrige turister fra Danmark rundt fra morgen til aften.

Selv om Lissi Wittrup Thomsen inden afrejsen havde fået besked på, at hun ikke måtte stille spørgsmål af politisk karakter eller modsige guiderne, så blev det alligevel for svært.

De græsklippende mennesker var ældre nordkoreanere, der udførte arbejdet frivilligt, svarede guiden. Det stemte blot ikke overens med det syn, der mødte Lissi Wittrup Thomsen igennem vinduet på bussen.

»Men det kan da ikke passe, for flere af dem er unge mennesker«, fortsatte den danske turist. Den sidste kommentar mødte guiden med tavshed.

Dette var kun ét spørgsmål ud af mange, som forblev ubesvaret i den uge, hvor hun og 12 danske turister rejste rundt i Nordkorea på en tur arrangeret af det danske rejseselskab Bravo Tours.

»Jeg har rejst i 71 lande, blandt andet i det gamle Sovjetunionen, og jeg har aldrig nogensinde oplevet et land, der er så anderledes, og hvor man er så lukket inde. Fra vi ankom til Nordkorea, til vi rejste ud, var vi under skærpet tilsyn så at sige. Vi blev aldrig sluppet fri«, siger Lissi Wittrup Thomsen til Turengårtil.dk.

LÆS MERE

Gruppen af danske turister vendte hjem fra diktaturstaten i sidste uge. Det gør dem til nogle af de få danskere, der har rejst ind i det kommunistiske land, som blot et par tusinde vestlige turister krydser grænsen til hvert år.

Bravo Tours har sendt syv hold turister af sted siden 2008, da selskabet - som det første danske rejseselskab - fik tilladelse til at tilbyde et begrænset antal turister at komme på en tur til Nordkorea.

Også det danske flyselskab Horisont Rejser sender gæster af sted til Nordkorea i september og april næste år.

Tankevækkende rejse
Lissi Wittrup Thomsen er en berejst kvinde, der ofte rejser fra Brønderslev og ud i verden. Hun har været forbi Fidel Castros Cuba, det gamle Sovjetunionen og Kina, og hun beskriver turen til Nordkorea som »helt fantastisk«.

»Jeg vil gerne se kommuniststaterne, inden de bliver en del af den moderne verden. Der er ikke så mange uopdagede steder i verden, så jeg ville gerne til Nordkorea. At rejse til diktaturstater er meget tankevækkende besøg, og det får mig altid til at værdsætte, at jeg kan gå frit, tale frit og tænke frit i Danmark«.

Etiske overvejelser havde hun ikke gjort sig nogle af på forhånd, og det begrunder hun således:

I 2007 rejste hun ene kvinde rundt i det militærjuntastyrede land Burma med en burmesisk guide, der plæderede for, at turister fortsat skal komme til landet og sprede viden om verden udenfor Burmas grænser.

»Han sagde til mig, at burmeserne kun fik viden ind i landet fra turisterne. Burma åbner sig efterhånden mere og mere, og jeg vil håbe, at det samme sker for Nordkorea. Og så skal man ikke glemme, at der er mange diktaturer, eksempelvis Kina, Cambodja og Vietnam, som danskerne gerne rejser til. De er måske blødere diktaturer, hvor vi ikke altid ser bagsiden«, siger hun.

Inden afrejse havde deltagerne fået tilsendt en lille bog, der bekendtgjorde de forskellige regler, muligheder og begrænsninger som turist i Nordkorea.

Accepterer landets regler

Selv om de lokale guider udlagde dele af verdenshistorien fra en nordkoreansk og mildest talt strammet vinkel, accepterede Lissi Wittrup Thomsen de regler, som styret i Nordkorea havde udstedt for besøgende i landet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi måtte vise gode miner til slet spil. Vi havde jo fået at vide på forhånd, at vi ikke skulle tale en masse politik. De har levet i den der religiøsitet omkring deres ledere hele livet, så de er så indoktrinerede, at det er svært at få dem til at forstå, at vi ikke er imperialister«, siger hun og fortsætter:

»Det er ikke alt, man kan tale om i Nordkorea, og det accepterer jeg. Jeg har også rejst i Iran, hvor jeg skulle være iført en chador (muslimsk kvindelig klædestykke, red.), og det accepterede jeg også«.

I ugen var de 13 danske turister flankeret af to lokale guider, som boede sammen med på deres hotel, der tårnede sig 47 etager op og lå afsondret på en ø med udsigt til Pyongyang. Den danske gruppe måtte ikke forlade hotellet på egen hånd, men blev fulgt af de to unge nordkoreanske guider fra de revolutionære heltes kirkegård, Kim Il Sung-pladsen, hvor de skulle bøje og lægge blomster til Mangyongdae, der er Kim Il-Sungs fødested, og et hospital, en skole og folkebiblioteket i Pyongyang.

Særligt gaderne i hovedstaden, der var blottet for cykler og biler, var et særegent syn, fortæller Lissi Wittrup Thomsen, der derfor kalder nordkoreanerne for »det vandrende folk«. Hun så ingen overvægtige mennesker, men der var derimod soldater over det hele.

»Der er ikke mange turister i landet, så det kunne ikke undgås, at vi vakte opmærksomhed. Nordkoreanerne var nysgerrige, men jeg tror også, at de så os som det dekadente vesten«, forklarer hun og beskriver, at selvom styret arbejder hårdt på at opretholde den nordkoreanske illusion, så afslører virkeligheden sig i små revner.

»Vi så en masse kulisser, som de nordkoreanske guider havde udset sig og præsenterede for os, men vi fik lov til at kigge imellem kulisserne, eksempelvis når vi kørte ud på tur. Vi kunne se, at det ikke stod så godt til, for mange landsbyer var i elendig tilstand, og menneskene så sølle ud«.

Ægteparret Kai og Karin Nielsen fra Frederiksberg har rejst i så fjerne egne som Sydamerika, Kina og Afrika, og de bestilte turen til Nordkorea, fordi de gerne ville opleve et lukket land.

De 71-årige pensionister forsøgte ikke at stille kritiske spørgsmål på turen.

»De har en helt anden opfattelse af verdenshistorien end os, og det blev vi jo nødt til at godtage. Vi sagde ikke noget, og selv hvis vi havde gjort det, så svarede de ikke. Mange ganske svarede de slet ikke på spørgsmål«, forklarer Kai Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Guiderne bestemte, hvornår turisterne måtte tage fotos - og hvor de ikke måtte. Eksempelvis blev Kai Nielsen bedt om ikke at fotografere ud af vinduet på toget, da de rejste fra Nordkorea og ind i Kina.

»Der var ikke andet end marker og ganske almindelige oksekærrer, så det forstod jeg altså slet ikke, og vi fik ingen forklaring. Ved grænsen ind til Kina blev vores kameraer kigget igennem af nordkoreanske grænsebetjente, som slettede flere fotos på nogle af de andre danske turisters kameraer. Måske var det bare en magtdemonstration«.

Hverken Kai og Karin Nielsen eller Lissi Wittrup Thomsen tøver med at anbefale andre danskere at rejse til Nordkorea.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden