Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP
Foto: AP

Musik. Den smukke Philharmonie på Place de l'Europe.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lørdag og søndag i Luxembourg

Palads, marked og kasematter. Se hvad du skal oplevel lørdag og søndag i Luxembourg her.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LØRDAG I LUXEMBOURG

Kl. 10: Marked på mange sprog Lørdag er markedsdag på en af byens centrale pladser, som på kort hedder Place Guillaume II, men som ofte omtales med sit luxembourgske navn, Knuedler. Navnet stammer fra den knude, som de franciskanermunke, der tidligere havde hjemme her, bar på deres bælte. Foran byens rådhus med de to løver huser pladsen om sommeren blandt andet en jazzfestival og en rockfestival.

Standene på lørdagsmarkedet byder ud over traditionelle markedsvarer som afskårne blomster, friske grøntsager, ost og pølser også på kæmpe klumper fransk nougat, hjemmelavet marmelade i alle afskygninger – prøv for eksempel den lokale blommespecialitet Quetsch – hele grillkyllinger på spyd og sågar mousserende vin fra Luxembourgs side af floden Mosel.

Knuedler, Place Guillaume II, Centre

Kl. 11: Storhertugens palads
Turen går videre til storhertugfamiliens (officielle) bolig. Den kaldes Palais, hvilket er en overdrivelse, da den som de fleste ting i Luxembourg glimrer netop ved sin lidenhed. Mange fulgte med på skærmen, da landets tronfølger sidste år blev gift og med sin prinsesse vinkede fra paladsets balkon.

Til daglig er attraktionen – ud over vagtsoldatens obligatoriske march foran de overraskende moderne udseende skilderhuse – at landets parlament befinder sig i selvsamme bygning som regentens residens. Og når du har taget billeder af begge dele, så husk at vende dig om for at kigge op på søjlerne med de gyldne hoveder, som lader til at følge dig med øjnene.

Palais grand-ducal, 17 rue du Marché-aux-herbes, Centre

Kl. 13: Konrads øko-sandwich
Butikslivet i centrum er præget af mærker i den eksklusive ende af skalaen som Louis Vuitton, Gucci og Hermès. De fine butikker ligger mere koncentreret end i de fleste hovedstæder, og en tur op gennem fodgængernes hovedåre Groussgaass (Grand-rue) og dens sidegader kan hurtigt blive en trussel mod saldoen på kreditkortet, for her er ikke billigt. Når shoppingmulighederne er skridtet af, og du er blevet lidt brødflov, finder du i en sidegade for enden af Groussgaass den hyggelige Konrad Café & Bar.

Konrad er en af de få cafeer i Luxembourg, som ikke prøver at se poleret og eksklusiv ud. Interiøret er enkelt og uhøjtideligt, bøger og aviser står og ligger nonchalant på en lille reol i hjørnet, kagestykker bugner i glasmontren, der er masser af forskellig te og kaffe på kanden og ikke mindst et udvalg af generøse sandwicher på kortet. Det allerbedste er, at alt serveres smilende og uhøjtideligt af søde unge mennesker, der alle taler engelsk. Fik jeg nævnt, at ingredienserne så vidt muligt er lokale og økologiske?

Konrad Café & Bar, 7 rue du Nord, Centre

Kl. 14: I krig og fred
Place de l’Europe er et nyt og dejlig åbent sted at gå sig en tur eller få sig en kop kaffe, hvis vejret tillader det.

Her ligger den arkitektoniske perle Philharmonie, og lige ved siden af finder vi to nye museer, Mudam og Dräi Eechelen, som igen glimrer ved deres spændende arkitektur mere end deres indhold: Mudam, hvor hvert eneste af de moderne kunstværker har fået masser af plads og lys, så de sammen med bygningen på det nærmeste danner et nyt samlet kunstværk i sig selv. Og som på imponerende vis flyder sammen med det 300 år ældre Dräi Eechelen, der betyder ’tre agern’ efter de tre tårne, der ganske rigtigt har hver et gyldent agern på toppen.

Museets bevidst mørke, men meget stilrent renoverede gange fortæller historien om fæstningsbyen Luxembourg, og hvordan den gennem tiden er blevet indtaget eller forsøgt indtaget af snart sagt alle vesteuropæiske magter af betydning. Udsigten over byen fra plænen bag museet er formidabel. Den giver et glimrende overblik over den lille metropols geografi og får alle landemærker med.

Mudam, 3 park Draï Eechelen, Kirchbierg
Dräi Eechelen, 5 park Dräi Eechelen, Kirchbierg

Kl. 17: Afslapning i en muslingeskal
Wellnessbølgen har i den grad ramt Luxembourg. På Kirchbierg ligger multiaktivitetscentret d’Coque (skallen), som netop har været centrum for den 15. udgave af De Små Europæiske Staters Lege, en slags mini-OL for lande med under 1 million indbyggere. Komplekset huser blandt andet et wellnessområde med sauna, hammam samt indendørs og udendørs bassiner. Det hele er topmoderne, lyst og indbydende og aldrig overrendt. Vær opmærksom på, at man som i Tyskland helt naturligt færdes nøgen i wellnesscentret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

d’Coque, 2 rue Léon Hengen, Kirchbierg

Kl. 20: Lavmælt tale og lækre drinks
Fortsæt selvforkælelsen på et af Luxembourgs bedste spisesteder, Oro e argento i Sofitel-hotellet på Kirchbierg. Det er et luksussted med høflig betjening, bløde tæpper, freskolignende malerier på væggene og afslappende musik. Stemningen gør, at man som gæst helt automatisk taler lavmælt over sin kølige apéritif og lader hver bid af sin kammusling smelte på tungen, mens dagens oplevelser passerer revy.

Oro e argento, 4 rue du Fort Niedergrünewald, Kirchbierg

SØNDAG I LUXEMBOURG

Kl. 11: Kasematterne
Den sidste dag er det tid for byens bedst besøgte attraktion. Kasematterne, som består af i alt 23 kilometer gange højt oppe i klippevæggen, udgør pulsåren i det unikke fæstningsværk, som Luxembourg er baseret på. Under Anden Verdenskrig skjulte 35.000 mennesker sig i kasematterne for at beskytte sig mod bombeangreb. Det svarer til 12 pct. af hele storhertugdømmets befolkning dengang. Kasematterne er en oplevelse for sanserne, og hele herligheden er beskyttet som Unesco-kulturarv.

Bock Casemates, montée de Clausen, Centre

Kl. 13: Det mættede!
Den lille restaurant Um Dierfgen er stedet, hvor du kan nyde et ægte luxembourgsk måltid i traditionelle rammer. Nationalretten er Judd mat Gaardebounen – røget svinehals med store bønner. Kaloriemængden kan opvejes af den efterfølgende gåtur i byen, men inden da har du på dette autentiske spisested chancen for at opleve luxembourgerne uden for meget af det internationale islæt, der præger byen.

Um Dierfgen, 6 côte d’Eich, Centre

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 15: Slut ved floden

Weekenden i landsbymetropolen Luxembourg afsluttes med en spadseretur ned gennem den evigt lurende dal. Tag vejen ned ved siden af Pont Adolphe og se, hvor langt håndværkerne er nået med at bygge den midlertidige bro, der skal bære trafikken mellem de to bydele, mens Pont Adolphe forstærkes til den kommende sporvognsbane.

Fortsæt under broen, betragt klippevæggene og deres frodige bevoksning en sidste gang, indtil du når den anden bro, Viaduc, og gå så nogle meter op til højre for en bette lækkerbisken til fotografiapparatet: en lille tidligere kirke er decideret bygget ind i, eller rettere ud af klippen! Følg igen Péitruss-floden, og drej til venstre efter minigolfbanen. Tag så den stejle brostensgade op gennem porten, til du ender i Ville-Haute igen. Oven for porten ser du på en bygning i gyden til venstre et lille tårn med den luxembourgske røde løve og skriften ’Mir wölle bleiwe wat mir sin’. Her er selve symbolet på luxembourgernes selvstændighedsfølelse: ’Vi vil forblive det, vi er’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden