Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overvældende. Bryan Cranston, der spiller Walter White, forlader 'Los Pollos Hermanos', en lokation i den populære tv-serie 'Breaking Bad'. Mange lokale forretningsdrivende i Albuquerque har tjent godt på seriens popularitet.
Foto: Richard Foreman/AP

Overvældende. Bryan Cranston, der spiller Walter White, forlader 'Los Pollos Hermanos', en lokation i den populære tv-serie 'Breaking Bad'. Mange lokale forretningsdrivende i Albuquerque har tjent godt på seriens popularitet.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populær tv-serie giver turistboom i ørkenby

Turister valfarter til Albuquerque for at se, hvor 'Breaking Bad' er optaget.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er kun en uge siden, at tv-serien 'Breaking Bad' fra AMC fik succes ved prisuddelingen Emmy - tv-branchens svar på Oscar-uddelingen.

Her vandt serien, hvis sidste afsnit netop er blevet vist i USA, den prestigefyldte pris i kategorien 'Bedste dramaserie'.

Og tv-seriens succes har tilsyneladende en afsmittende effekt.

Byen Albuquerque i staten New Mexico, som er rammen om den amerikanske tv-serie, har oplevet et regulært turist-boom, siden serien startede.

Folk strømmer til ørken-byen, og det er alt fra bagerier, kaffebarer, slikproducenter og rejsebureauer, der nyder godt af nysgerrigheden, der bringer fans til fra Nordamerika, Europa og Asien.

»Forretningen er sindssygt god lige nu«, lyder det ifølge Reuters fra Keith West-Harrison, der sammen med en partner sælger spa-produkterne 'Bathing Bad Bath Salt'.

LÆS OGSÅ

Det lille firma begyndte med at udvinde badesalt i spande af 3,5 kilo af gangen, men har nu opgraderet, så de bruger en cementmixer, der kan kværne over 22 kilo salt af gangen. Badesaltet bliver solgt over hele USA og til 19 andre lande i små poser med 'Breaking Bad'-tema.

'Breaking Bad' handler om anti-helten Walter White, en kræftramt kemilærer, der med en dødsdom hængende over hovedet begynder at producere stoffet methamfetamin for at skaffe penge, så han kan sikre sin kone og barn samt en lille ny, der er på vej.

Var bange for byen ville få et dårligt ry

Med femte og sidste sæson har amerikanske tv-seere netop sagt farvel til 'Breaking Bad', der i slutningen af sidste sæson i snit samlede over fem millioner amerikanere foran tv-skærmene.

Selv om serien altså har været voldsom populær, var der i begyndelsen, da den fik premiere, bekymring over, hvilket lys den ville stille Albuquerque i.

»Først tænkte vi, at den ville fremstille os som et grimt sted, og at den ville skræmme folk væk« siger Natalie Kohl, der er repræsentant for det lokale turistråd til Reuters, og tilføjer:

»Jeg mener, du ved, det var jo en serie, der handlede om stoffer«.

Første afsnit af serien fik premiere i januar 2008, og da 'Breaking Bad' begyndte at blive virkelig populær - omkring sæson tre - ændrede Albuquerques turistmyndigheder selvbillede fra at blive associeret med en tv-serie om stoffer til en Emmy-vindende tv-serie af høj kvalitet.

»Og det var noget, vi kunne arbejde med,« lyder det fra Natalie Kohl.

Nu kan fans stige på de obligatoriske guidede rundture til forskellige lokationer fra tv-serien, og inden sidste afsnit af 'Breaking Bad' blev vist søndag aften, havde en lokal doughnut-cafe travlt. Rigtig travlt.

LÆS OGSÅ

Medejer af Rebel Donut, Carrie Mettling, fortæller, at cafeen i timerne op til sidste afsnit solgte for 10.000 dollars, svarende til 55.000 kroner, af doughnuts med blå topping, kaldet 'Blue Sky'. Direkte oversat betyder det 'blå himmel' og henviser til navnet på den methamfetamin, som hovedpersonen Walter White producerer.

Mettling kalder det vilde ryk-ind for »vanvittigt« og vurderer, at der blev langet mindst fire gange så mange doughnuts over disken som på en almindelig søndag.

Også Debbie Ball, der ejer en lokal slikbutik i Albuquerque, har taget ejerskab på 'Breaking Bad'. Hun sælger slik a la det, der har indgået i tv-serien, og hun vurderer, at hun har solgt mellem 35.000 og 40.000 slikposer til Breaking Bad-turister i det sidste år.

Og Ball frygter ikke, at folk mister interessen for de søde sager, nu hvor serien ikke længere vises i USA:

»Salget forsvinder ikke, bare fordi serien er slut. Der er for mange fans, og det stopper ikke foreløbigt. Så jeg fortsætter med at sælge (slikket, red.),« lyder det fra ejeren af slikbutikken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden