Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
www.novedivadlo.plzen.eu/www.novedivadlo.plzen.eu
Foto: www.novedivadlo.plzen.eu/www.novedivadlo.plzen.eu

Kulturfokus. I 2014 åbnede Den Nye Scene, så Pilsens teater nu har to teaterscener klar til et år som europæisk kulturby.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens bedste øl bliver brygget i tjekkisk kulturby

Tjekkiets fjerdestørste by Pilsen bliver i dag indviet som europæisk kulturby. Og ja - Pilsen er synonym med øl.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens bedste øl bliver brygget i Pilsen.

Selv om smag er og bliver en subjektiv oplevelse, og de fleste øldrikkere har deres egne favoritter, har den øl, der bliver brygget i Tjekkiets fjerdestørste by Pilsen, en særstilling i verdens ølproduktion.

LÆS OGSÅ

Det var nemlig i Pilsen, at verdens første undergærede øl så dagens lys i 1842 og revolutionerede ølproduktionen i hele verden.

I Danmark har øl fra Pilsen endda lagt navn til ordet pilsner, som mere eller mindre er synonym med en øl.

Den gyldenbrune drik har gjort Pilsen kendt over hele verden, men byens vigtigste varemærke er langt fra det eneste, der er noget værd.

Europæisk kulturby 2015

Pilsen, der ligger omkring halvanden times bustur fra Prags lufthavn, er en middelalderby med mange seværdigheder og en spændende historie, også i den nære fortid. Eksempelvis blev Pilsen befriet af amerikanerne ved Anden Verdenskrigs afslutning og ikke af russerne. Det forhindrede dog ikke de tidligere kommunistiske magthavere i at tvinge Pilsens befolkning til at fejre russerne som dem, der bragte frihed til byen.

Pilsen har også et rigt og mangfoldigt kulturliv, som oven i købet får et ekstra vitamintilskud i 2015.

Pilsen er udpeget som ’Europæisk kulturby, og i denne weekend starter et år med flere koncerter, teaterforestillinger og udstillinger.

FREDAG I PILSEN

1. Kl. 15: På Pilsens torv

Pilsen er Tjekkiets fjerdestørste by, men nem at komme rundt i, og torvet Namesti Republiky med sin kæmpemæssige gotiske katedral Sankt Bartolomeo er et oplagt sted at starte. Kirkens tårn er med sine 102,3 meter og 301 trapper det højeste i Tjekkiet, og især udsigten er en oplevelse. Det var først i november 2014, at katedralen fik sine klokker tilbage. De oprindelige blev smeltet af tyskerne under Anden Verdenskrig og brugt til ammunition. Andre interessante bygninger på pladsen er renæssancerådhuset, pestsøjlen fra 1681 og tre moderne fontæner fra 2010, som forestiller en mynde, en kamel og en engel fra Pilsens byvåben.

Sankt Bartolomeo Katedral,Namesti Republiky.

2. Kl. 16: Cappuccino i jugendstil

Mestanska beseda er Pilsens historiske kulturhus bygget i jugendstil i slutningen af 1800-tallet. Huset har fortsat en vigtig plads i byens kulturliv og står hvert år for omkring 2.000 kulturarrangementer såsom teater- og filmforestillinger, koncerter og festivaler.

Stedet har også en smuk café, hvis omgivelser gør det til en fornøjelse at få en forfriskning. Se stedets program – en koncert i en af stedets art nouveau-udsmykkede sale er en ekstra oplevelse.

Mestanska beseda,Kopeckeho sady 13.

3. Kl. 17: Fra Moskva til Amerika

»Tak, Amerika« er indgraveret på den ene af to søjler ved gaden Americka, der er rejst som mindesmærke for de amerikanske soldater, som i 1945 befriede Pilsen – noget, der først blev muligt efter de politiske omvæltninger i 1989. Ligesom det også tog 44 år overhovedet at tale om, at det var amerikanerne og ikke russerne, der befriede den del af det daværende Tjekkoslovakiet.

Thank You America Memorial, krydset ved Klatovska trida og Americka.

4. Kl. 19: Pilsen nye scene

Pilsens teater består af to scener: Det Store Teater, hvor der især opføres opera og ballet, og den arkitektonisk imponerende Den Nye Scene. Sidstnævnte åbnede i 2014 og har ofte musicals og moderne ballet på programmet. Begge teatre har en fælles hjemmeside, hvor man kan købe billetter online, og der er en stor chance for, at et af teatrene enten viser opera, ballet eller musical, når du er på besøg.

Nové Divadlo, Palackeho namesti 30.

5. Kl. 19: På besøg hos Svejk

Restaurant Svejk, opkaldt efter den tjekkiske forfatter Jaroslav Haseks berømte bog om den gode soldat Svejk, satser på det tjekkiske køkken, gedigne råvarer og – naturligvis – på Pilsner Urquell, som her bliver skænket efter alle kunstens regler. Prøv f.eks. den tjekkiske nationalret, i folkemunde vepro-knedlo-zelo, som er flæskesteg med knödel og kål. Og smag den tjekkiske likør/aperitif becherovka.

Svejk Restaurant, Riegrova 12.

LØRDAG I PILSEN

6. Kl. 10: Amerikanerne i Pilsen

Amerikanerne befriede Pilsen 6. maj 1945. Demarkationslinjen, som blev aftalt på Jalta-konferencen, gik nogle få kilometer øst for Pilsen, hvor de amerikanske tropper måtte standse og ikke fortsætte mod Prag, som først blev befriet af russerne 9. maj. Et lille museum til ære for de amerikanske soldater åbnede i 2005 og bærer navnet på general Patton, der stod i spidsen for tropperne. Det belyser både historien om de amerikanske soldater og det tidligere kommunistregimets forsøg på at omskrive historien. Her er også personlige genstande fra private samlinger og effekter foræret fra USA.

Patton Memorial Pilsen, KD Peklo, Pobrezni 10.

7. Kl. 11.30: Dukker på museum

Tjekkiet har en rig tradition for dukketeater og dukker, som går helt tilbage til det 19. århundrede, og særligt Pilsen er kendt for sit dukketeater. Jan Skupa, en af Tjekkiets kendte dukkeførere, skabte her i 1919 to legendariske dukker ved navn Spejbl og Hurvinek. Spejbl og Hurvinek-dukketeater fik kæmpemæssig succes i Tjekkoslovakiet og blev oversat til mange sprog verden over. Spejbl og Hurvinek samt massevis af andre dukker kan ses i dukkemuseet Muzeum loutek.

Muzeum loutek,Namesti Republiky 23.

8. Kl. 13: Spis frokost som tjekkerne

Madpakker er en ukendt størrelse i Tjekkiet. De fleste spiser frokost på restaurant, som har særlige og billige menuer, typisk omkring 30 kroner for suppe og hovedret. Det tager ingen tid at få maden serveret, og der er ofte flere hovedretter at vælge imellem. Restaurant Rango har en afdeling i kælderetagen, hvis indretning er langt hyggeligere end restauranten i stueetagen.

Restaurant Rango, Prazska 10.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

9. Kl. 14: Bliv klogere på øl

Pilsen er øllets by. Det betyder naturligvis, at mange af byens seværdigheder og oplevelser handler om øl, og på Pilsens Ølmuseum bliver man klogere på ølproduktionens historie, f.eks. ved at se diverse redskaber til ølproduktion og stifte bekendtskab med produktionsprocessen. Museet ligger i Pilsens historiske by i et hus fra 1492, som har været bryghus. Køb i øvrigt billetter til det senere besøg på Pilsner Urquell Bryggeriet og Pilsens undergrund her og få 25 procent rabat.

Pivovarske Museum, Veleslavinova 6.

10. Kl. 16.15: Den ægte vare

På bryggeriet i Pilsen brygges to mærker øl: Pilsner Urquell og Gambrinus, og der er selvstændige rundvisninger for hvert mærke. De ligner hinanden, så vælg Pilsner Urquell, da den er langt det mest kendte af de to mærker. Besøget tager halvanden time og er en gennemgang af produktionen, naturligvis inklusive smagsprøver. Pilsner Urquell til hele verden bliver fremstillet her, da Urquells særlige smag efter sigende især skyldes vandkvaliteten i Pilsen. Reserver plads på hjemmesiden, hvis du er her i højsæsonen.

Plzensky Prazdroj,U Prazdroje 7.

11. Kl. 18: Drink på Musikkonservatoriet

Gå langs Pilsens hyggelige Radbuza-flod til Kopeckeho sady, hvor flere cafeer har udendørsservering. Musikkonservatoriets bygning i nærheden, hvor flittige elever øver sig stort set døgnet rundt, sørger for musikken, der kan høres fra vinduer mere eller mindre over hele området. Konservatoriet skulle på et tidspunkt flyttes til bedre og større lokaler uden for centrum, men flytningen frembragte folkelige protester, og kommunen droppede planerne. Pilsens indbyggere kunne ikke undvære musikken.

Musikkonservatorium Plzen, Kopeckeho sady 10.

12. Kl. 20: Mad i den digitale tidsalder

The Pub er en tjekkisk kæderestaurant på franchisebasis, som er ved at brede sig til andre lande. De vigtigste elementer er, at man skænker sin egen øl, og at øllet afregnes efter ens nøjagtige forbrug; på samme måde som på en tankstation. På hvert bord er der udskænkning med en lille skærm, hvor man registrerer sit forbrug, bestiller mad eller tilkalder personalet. The Pub serverer pasta og burgere samt tjekkisk mad.

The Pub,Prazska 1.

SØNDAG I PILSEN

13. Kl. 10: For de teknisk anlagte

Industri har altid spillet en vigtig rolle i Pilsen – og Europa. F.eks. Skoda-fabrikken, der fremstiller lokomotiver, busser og kæmpemæssige turbiner, som bl.a. Amagerværket benytter (Bilfabrikken er en selvstændig enhed i byen Mlada Boleslav.). Skoda har været med til at grundlægge Techmania Science Center, hvor man kan se Skodas historiske produkter og afprøve tekniske opfindelser – ligesom i Experimentarium i København.

Se også ’Entropa’ af den tjekkiske kunstner David Cerny. Kunstværket blev bestilt af den tjekkiske regering i forbindelse med landets EU-formandskab i 2009. Cerny lavede et værk, der forestiller alle EU-lande, på sin egen kontroversielle måde, og det skabte protester i flere EU-lande. F.eks. var Bulgarien ikke tilfredse med fremstillingen af deres land, som består af tyrkiske lokummer. Danmark er lavet af Lego-klodser og forestiller en af Jyllands-postens berygtede tegninger.

Techmania Science Center, U planetaria 2968.

14. Kl. 12.40: Historisk undergrund

Pilsens historiske undergrund stammer fra middelalderen og er 19 kilometer lang. Her kan du komme på en guidet tur i 9-12 meters dybde. Den varer knap en time og er 800 meter lang. Se steder, som blev benyttet til ølproduktion og -opbevaring. Der er adgang fra Ølmuseet, og du skal ankomme lidt før og eventuelt reservere plads på hjemmesiden, da tidspunktet er det eneste, hvor turen foregår på engelsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Plzenske historicke podzemi,Veleslavinova 6.15. Kl. 14: Spis hos konkurrenten

Slut weekenden af med frokost på Potrefena Husa, en restaurantkæde skabt af Pilsner Urquells konkurrent, Staropramen fra Prag. Du kan vælge mellem a la carte, som hovedsageligt består af tjekkiske retter, eller de såkaldt færdige retter, hvor udvalget er mindre, men som til gengæld bliver serveret hurtigt. Vælg en tjekkisk ret, og hvis du tør, drstkova polevka, en tjekkisk specialitet: komavesuppe.

Potrefena Husa,Kopeckeho sady, Martinska 1.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden