Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

åndehul. Følg byens kanaler og kom forbi pladsen Vorderer Lech med kunstmuseum, chocolaterie og vinbar.
Foto: Christine Pemsl/Christine Pemsl

åndehul. Følg byens kanaler og kom forbi pladsen Vorderer Lech med kunstmuseum, chocolaterie og vinbar.

Storby og kultur

En weekend i Augsburg: I ekkoet fra romertiden

Bayerns tredjestørste by, Augsburg, er en af Tysklands ældste og tilmed bedst bevarede. I ekkoet fra romertiden og byens fortid som handelscentrum får man et glimt af en tysk metropol i miniformat.

Storby og kultur

En time nordvest for Bayerns hovedstad, München, ligger en lille by, Augsburg – der med knap 300.000 indbyggere ikke er så lille endda.

Augsburg er Bayerns tredjestørste by og en af Tysklands bedst bevarede og restaurerede. Byen, der er opkaldt efter den berygtede romerske kejser Augustus, er opført omkring år 15 f.v.t. og er dermed landets tredjeældste by.

Fra 1500-tallet udviklede byen sig til at være et af Europas centrale handelscentre, der var tæt forbundet med købmandsfamilierne Fugger og Welser.

Først i 1802 ophørte Augsburg at være selvstændig og kom til at høre under Bayern. I ekkoet fra romertiden og byens fortid som handelscentrum får man i dag et glimt af en tysk metropol i miniformat.

Der ligger en kirke og kloster på hvert et hjørne i Augsburg, og man kan let bruge en weekend på at dyrke byens religiøse historie, der hører til en af Tysklands mere egenartige.

De fleste af kirkerne bygger på den økumeniske tradition, hvor katolikker og protestanter bruger de samme kirker.

De mange kirker giver byen en højtidelig og mystisk atmosfære, som passer perfekt til de krogede veje, der lokker én til at tage en omvej og blive væk i de små gader.

Her er udsmykninger, kristne ikoner og symboler. Og selv vejskilte og gadelamper er smukke frem for funktionelle – de gamle gadelamper henlægger gaderne i en dunkel belysning, der står i skarp kontrast til byens centrale plads, Königsplatz, der er badet i blåt led-lys.

I dag er Augsburg en stor universitetsby fuld af unge mennesker, der sidder side om side med byens ældre på Café Viktor med en hvedeøl eller nyder solskinnet i Hofgarten.

Kæmpe stormagasiner er her ikke; til gengæld bruger man let timevis i små butikker med brugsdesign og antikviteter, gallerier og hyggelige haver.

Om sommeren eller på de gode forårsdage tager byens indbyggere ud i skoven til to meget besøgte, men endnu autentiske kroer med alt, hvad vi normalt forbinder med Bayern af store øl og pølser. Biergarten Parkhäusel hedder den ene, der ligger inde i skoven. Og bevæger du dig tættere ned mod floden, Wertach, der løber gennem hele Augsburg, finder du Kulperhütte, der serverer alt fra currywurst til det traditionelle Fischsemmel, Bayerns svar på en sildemad.

Men de små afbræk fra bylivet får man også i byen, hvor tempoet på de mange brostensgader er roligt.

FREDAG

1. Klokken 14: Kaffe i asylet

Grand Hotel Cosmopolis er lige dele asylcenter, almindeligt hotel og kulturcentrum. Og så har de tilmed en hyggelig café med hjemmebagte kager, kaffe eller øl til en god eftermiddag. De afholder koncerter og litteraturoplæsninger, alt er arrangeret af frivillige, og betaling er ud fra princippet ’betal, hvad du kan’. Husk at stoppe op og læse teksten på husmuren ved indgangen. Den giver mest mening, hvis man taler omkring 10 forskellige sprog, men giver under alle omstændigheder et godt indtryk af stedets multikulturalitet.

Grand Hotel Cosmopolis, Springergässchen 5.LÆS OGSÅ

2. Klokken 16: Detaljerig hofhave

Følg de små gader op til Hofgarten, der ligger lige rundt om hjørnet fra Cosmopolis. I parken ligger mange offentlige bygninger; blandt andet regionen Schwabens regeringsbygning. Bygningerne blev opført i første halvdel af 1700-tallet, og deres facader har en udtømmelig detaljerigdom i nyklassicistisk byggestil, som også kendes fra Københavns Rådhus. Slæng dig på græsset blandt små skulpturer og velholdte blomsterbede sammen med studerende og det arbejdende folk, der holder pause.

Hofgarten, Fronhof.

3. Klokken 17: Flaneren på hovedgaden

Den overdådigt brede hovedgade Maximillianstraße er Augsburgs centrale hovedgade. Her ligger hoteller, kunstboghandlere og butikker i den dyrere ende – og det perfekte sted at udøve den tyske kunst at flanere , at strejfe omkring uden plan. De boulevardlignende butikker inviterer til vinduesshopping i de ekstravagante antikvariater, juvelerere og mærkevarebutikker som Lacoste. Læg mærke til de mange bittesmå gyder, der støder op til gaden, og ikke mindst de mange ornamenter på husene.

Maximillianstraße.LÆS OGSÅ

4. Klokken 20: Eksperimenterende cuisine

Restaurant August brillerer med to michelinstjerner, og for 130 euro får du en menu bestående af 25 retter. Den skifter hver aften og baserer sig på et eksperimenterende fusionskøkken, hvor grøntsager som kål, porre og rødder tilberedes efter asiatiske forskrifter. De 25 retter indebærer typisk to appetitvækkere, et par forretter, en håndfuld større retter med fisk eller kød og ditto desserter, ost og petit fours. Om sommeren kan du nyde menuen på tagterrassen. Bordbestilling er nødvendig og gerne en måned i forvejen.

Restaurant August, Frauntorstraße 27.

5. Klokken 23: Glimmer og cocktails

Gå en tur ned ad Frauntorstraße. Fem minutter er måske ikke nok til at slå mave oven på de 25 retter, men nok til at ramme Golden Glimmer Bar. Her får du cocktails langt over det sædvanlige. Vælg den med det sjoveste navn, The Poet & the Alchemist, med safran-rom, kardemomme, mynte, pæresaft og vanilje-tonkabønnesirup. Eller gå efter en gammel kending som gin&tonic – men selv her skal du vælge mellem syv forskellige gin. De uddannede bartendere vil under alle omstændigheder give dig en oplevelse på glas.

Golden Glimmer Bar, Schmiedweg 6.

L ØRDAG

6. Klokken 9: Morgen på markedet

I 2015 har Augsburgs markedshaller eksisteret i 85 år, selv om det varede hele ni år at genopføre dem efter Anden Verdenskrig. På over 10.000 m2 er alt, hvad hjertet begærer af friske råvarer, bagerier, blomster, vin og enkelte steder med tilberedt mad og drikke. Uden for den ene indgang til slagterihallen står i øvrigt smukke bronzefigurer fra 1951 af Augsburg-kunstneren Joseph Lappe.

Stadtmarkt Augsburg, Fuggerstraße 12A.

7. Klokken 11: Socialt boligbyggeri fra 1400

Fugger-familien var en slægt, der ikke kun stod for en markant del af Augsburgs udvikling, men også hele den europæiske økonomi tilbage i 1400-tallet. Familien nåede bl.a. at oprette Fuggerei, der var og stadig er et socialt boligbyggeri. Huslejen er bevaret på 0,88 euro – om året. Området har både egen kirke, bymur og porte. Gå en tur derinde, og kig forbi den treværelses lejlighed på Mittlere Gasse 13, der er bevaret, som den så ud for 500 år siden.

Fuggerei, Fuggerei 56.


Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. Klokken 13: Frokost i kulturel smeltedigel

Traditionel bayersk mad kan være en tung affære, og Käsespätzle er ingen undtagelse. Men hvilken undtagelse. Spätzle er Tysklands svar på Italiens gnocchi og serveres med stegte løg og smeltet emmentaler. På Rheingold holder man madtraditionen i hævd og laver nogle af byens bedste Käsespätzle. I køkkenet står kokken med sin mor, der stammer fra Sri Lanka, så man kan også kaste sig ud i det mere eksotiske tamilske køkken.

Rheingold, Prinzstraße 14.

9. Klokken 14: To-i-én-kirke

Den økumeniske tradition har dybe rødder i Augsburg, hvor forskellige retninger inden for kristendommen lever i forening frem for adskillelse. Besøg derfor St. Ulrich & Afra, der er basilika og kirke i én. Der bliver både holdt gudstjenester og messer, og katolikker og protestanter deles således om pladsen. Bevæg dig fra bycentrum op ad den storslåede Maximillianstraße, der går op til kirken. Der er oplevelsen bedst.

St. Ulrich & Afra, Ulrichsplatz 19.

10. Klokken 15: Hjem til Brecht

En af byens stoltheder er at have huset dramatikeren og systemkritikeren Bertolt Brecht. Huset, hvor han blev født og boede de to første år af sit liv, er bevaret og indrettet som museum. Bl.a. hans mors soveværelse er bevaret, som det så ud dengang. Huset er udefra ikke videre imponerende, men ligger i de mest idylliske omgivelser i en lille gyde langs åen.

Bertolt-Brecht-Haus, Auf dem Rain 7.

LÆS OGSÅ

11. Klokken 17: Udsigt fra vagttårnet

Oprindelig blev Perlachturm bygget til Augsburgs rådhus i år 989 som vagttårn, men er siden blevet bygget om og genopført utallige gange. Senest i midten af 1980’erne, hvor det blev restaureret efter udseendet fra 1600-tallet. Dertil kom også et klokkespil, der spiller tyske folkesange eller stykker af Mozart fire gange dagligt. En gang om året bliver der afholdt løb, og den gældende rekord for at komme hurtigst op i det 70 meter høje tårn er 47,28 sekunder. Den er nok svær at slå, men udsigten fra toppen er turen værd.

Perlachturm, Rathausplatz.

12. Klokken 20: Middag i bjerghytten

På den stejle gade Predigerberg ligger en lille gemt, kulinarisk skat, restauranten Berghütte. Den ligner mest af alt en dansk bodega, og indenfor er der både træ på væggene og ditto møbler. Men maden er alt andet end gammeldags. I køkkenet kombineres specialiteter fra Alperne med det norditalienske køkken i nutidig fortolkning. Gå efter dagens menu, der er skrevet på den gammeldags tavle på væggen, og som veksler med årstiderne. Med en blandet antipastitallerken med regionens pølser og oste og en pastaret går du næppe skuffet derfra. Prøv at få plads ved baren, der er den bedste plads i den lille restaurant.

Berghütte, Predigerberg 4.

SØNDAG

13. Klokken 11: Brunch hos Viktor

At mødes over weekendbrunch er mere normalt i Tyskland, end vi i Danmark er vant til. Måske derfor er udvalget også sjovere. Sammensæt din frokost af yoghurt, blødkogte æg og nybagt franskbrød. Eller kast dig ud i en bayersk morgenmad med brezel, weisswurst og sød sennep. Kom, når de åbner kl. 10, hvis du ikke har bestilt bord, men sørg for at blive hængende længe nok til at opleve den gode stemning, når stedet er fyldt omkring kl. 11.

Cafe Viktor, Hartmannstraße 1.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

14. Klokken 13: Med børnefantasi på museum

Augsburg har et dukketeater, der er kendt i hele Tyskland. Her opføres alle de historier, der blev læst højt i barndommen, især Michael Endes fantasihistorier som ’Den uendelige historie’ og ’Momo’. Det er svært at få billetter til opførelserne, men det tilhørende museum er et besøg værd for alle med den barnlige nysgerrighed intakt. På museet er alle dukker opstillet i små scener fra de eventyr, de kommer fra. Mange af historierne er ukendte for de fleste danskere, men det gør ikke landskaberne mindre betagende.

Augsburger Puppenkiste, Spitalgasse 15.

15. Klokken 14: Samtidskunst i glaspaladset

Glasspalast er centrum for samtidskunst i Augsburg. I den industrielle bygning med tusindvis af vinduer, deraf navnet ’Glaspalads’, ligger hele fem gallerier. Selv uden at man er den store kunstconnaisseur, kan en søndagstur på museet være meget interessant blandt malerier og skulpturer og med et imponerende lysindfald, når solen er fremme.

Glaspalast, Beim Glaspalast 1.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce