Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Zodebala/istockphoto.com
Foto: Zodebala/istockphoto.com

Oxford. Det majestætiske universitet er Storbritanniens ældste.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gamle og smukke: 10 af verdens ældste universiteter

Nogle af verdens ældste universiteter, der har udklækket nogle af vor tids vigtigste videnskabsmænd og tænkere, er også nogle af de smukkeste.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Universita di Bologna

Italienske Universita di Bologna blev grundlagt i 1088 og er ud over at være et af verdens ældste dermed også det ældste universitet i Europa, der fortsat er i brug.

At der kom et universitet i Bologna, skabte et stort behov for billige boliger. Derfor opstod byens karakteristiske overdækkede fortove, idet det forøgede areal ved at bygge førstesalen større var billigere end at udvide stueetagen. De fleste af universitetets bygninger er placeret i Bolognas historiske centrum tæt på Piazza Verdi.

I 2000 blev ordene 'alma mater studiorum' - 'studiernes moder' - tilføjet universitetets navn for at understrege dets historiske rolle.

Universitetet omfatter de traditionelle fakulteter, men er særlig kendt for studierne i romerretten og den kanoniske ret ved det juridiske fakultet. Den tidligst registrerede student var en mand ved navn Irnerius, der særligt beskæftigede sig med katalogisering af materialer vedrørende romerretten. Andre, der har dygtiggjort sig på Bolognas universitet er forfatterne Dante Alighieri (1265-1321) og Umberto Eco (1932-).

Fra 1563 til 1803 holdt universitetet til i bygningen Archiginnasio di Bologna, men universitetet fik vokseværk og ligger i dag langs Via Zamboni i den nordøstlige del af byen.

WEEKENDGUIDE

2. Université Paris-Sorbonne, Paris

En del af Sorbonne er grundlagt af Robert de Sorbon omkring 1257, mens andre dele er endnu ældre. Universitetet er i dag et af verdens mest berømte og prestigefyldte universiteter og har udklækket adskillige Nobelprismodtagere, forskere og kunstnere. Blandt andre reformatoren Jean Calvin (1509-1564, der er grundlægger af calvinismen, fysikeren Marie Curie (1867-1934), der vandt Nobelprisen i fysik i 1903, og den franske forfatterinde, filosof og feminist Simone de Beauvoir (1908-1986).

I 1970 blev universitetet splittet op i 13 selvstændige universiteter i Paris, hvoraf de fire stadig ligger i den gamle Sorbonne-bygning ved Place de la Sorbonne i Latinerkvarteret. Kvarteret hedder sådan, fordi studiesproget oprindeligt var latin. Bygningen er et stort kompleks og har egen kirke med stor kuppel, som vender ud mod Place de la Sorbonne. I komplekset er der mere end 20 forelæsningssale, 37 lærerværelser, 240 laboratorier og flere biblioteker. Her er også flere statuer af kendte franskmænd som kemikeren og mikrobiologen Louis Pasteur (1822-1895) og forfatteren Victor Hugo (1802-1885).

GUIDE

3. Oxford University, England

Universitetet i Oxford er Storbritanniens ældste og var sammen med Cambridge indtil ind i 1800-tallet de eneste britiske universiteter. Universitetet ligger ved Themsens øvre løb cirka 80 kilometer nord-nordvest for London.

Udviklingen af universitetet i Oxford tog for alvor fart i 1200-tallet med undervisning i særligt filosofi og teologi. Forbilledet var Sorbonne i Paris, og der blev etableret fire fakulteter for henholdsvis teologi, jura, medicin og filosofi.

Til at begynde med havde universitetet ikke sine egne bygninger, og undervisningen foregik i kirker og lejede lokaler, og de kollegier, der er kendetegnende for gamle britiske universiteter, blev oprindeligt brugt som boliger for fattige studenter. De ældste er University College fra 1249 og Balliol College fra 1263-67.

En vigtig del af universitetet er biblioteket, Bodleian Library, der blev oprettet i 1602.

Kendte personligheder har haft deres gang her, blandt andre forfatteren J.R.R Tolkien (1892-1973), der var professor i engelsk og middelalderlitteratur på Oxford, og kemikeren Robert Boyle (1627-1691), der udførte sin vigtigste forskning her.

WEEKENDGUIDE

4. Cambridge University, England

I sine tidligste dage havde Cambridge ikke sine egne lokaler, men måtte låne sig frem og benyttede blandt andet forskellige lokale kirkerum. Særligt kirkerne Great St. Marys og St. Benedict’s lagde kirkerum til større arrangementer, ligesom private hjem blev brugt til blandt andet forelæsninger. Og det varede ikke længe, før en gruppe teologer og jurister så sig nødsaget til at begynde at leje og bygge større lokaler til både undervisning og indkvartering.

I slutningen af det 14. århundrede begyndte universitetet at opkøbe jord på det sted, der i dag er kendt som Senate-House Hill, og her påbegyndte man byggeriet af en række bygninger, som blev kaldt The Schools. Nogle af dem står stadig i dag og bliver kaldt The Old Schools.

Ud over undervisningslokaler blev der blandt andet opført et kapel og et bibliotek. Cambridges biblioteker rummer i dag mere end 15 millioner bøger, og på universitetets område finder du derudover blandt andet Fitzwilliam Museet, der er grundlagt i 1816 og blandt andet indeholder en stor kunst- og antikvitetssamling af malerier, mønter og medaljer.

Cambridge University Botanical Garden har en plantesamling på over 8.000 arter fra hele verden, som bruges til undervisning og forskning. Haven, der åbnede for offentligheden i 1846, er skabt af professor og botaniker John Stevens Henslov (1796-1861), som var Charles Darwins mentor.

5. Universidad de Salamanca, Spanien

Da det blev grundlagt i 1218 af Kong Alfonso IX, var universitetet i Salamanca Spaniens første højere læreanstalt. I 1254 opnåede universitetet stor anerkendelse fra Pave Alexander IV, som vurderede, at det var et af verdens fire bedste universiteter, sammen med universiteterne i Oxford, Paris og Bologna.

Mange historiske personligheder har gået på netop dette universitet; blandt andre forfatteren Miguel de Cervantes (1547-1616), conquistadoren Hernán Cortés (1485-1547) og den opdagelsesrejsende Christoffer Columbus (1451-1506).

Universidad de Salamanca ligger i Salamanca, en by i det centrale Spanien og etableringen af universitetet udfyldte et stigende behov for lærde. Det var således geografer fra Universidad de Salamanca, der fungerede som eksperter for kongen, da Christoffer Columbus forsøgte at overbevise Spaniens herskere om meningen med, at de skulle finansiere en ekspedition mod vest.

I dag er der årligt op til 30.000 studerende på universitetet.

Den historiske universitetsby Salamanca, der ligger nord for Madrid, er på Unescos liste over verdensarv, og byens centrum rummer adskillige gotiske, renæssance- og barokmonumenter.

GUIDE TIL MADRID

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Università degli Studi di Padova, Italien

Sammen med universiteterne i blandt andet Paris, Oxford og Cambridge var Padova blandt de første til at føre den idé og tanke ud i livet, der også kendetegner de universitetsuddannelser, vi kender i dag, og som bruges over hele verden.

Universitetet er fra 1222, og rækken af betydningsfulde studerende er lang og tæller blandt andre lægen Gian Battista Da Monte, der har haft stor betydning for den kliniske medicin. Han var den første til at undervise i medicin og stille diagnoser, mens der var patienter til stede. Eksperimenter med brug af biopsier fandt også sted her, ligesom lægen Andrea Vesalius (1514-1564) gjorde forskellige anatomiske opdagelser. Det var ligeledes her, den første botaniske have i universitetsregi blev skabt i 1545. Et særlig stolt øjeblik i universitetets historie var i 1678, hvor Elena Lucrezia Piscopia fik sin afsluttende eksamen i filosofi, som den første kvinde i verden.

7. Università degli Studi di Napoli Federico II, Italien

Universitetet i Napoli blev grundlagt i 1224 af Frederick den 2. af Hohenstaufen. Det består af 13 fakulteter og er den ældste statsstøttede institution for videregående uddannelse og forskning i verden.

Federico den 2. ønskede at skabe en højere læreanstalt, der kunne stoppe dominansen fra universiteterne i det nordlige Italien, særligt Bologna og Padova. Han havde et klart mål med universitetet, nemlig at uddanne fagfolk, der kunne tage sig af administration og bureaukrati i styrende apparater og ministerier. Derudover havde han indset nødvendigheden af at uddanne advokater og dommere, der kunne hjælpe med at udarbejde love og sikre borgerne en retfærdig behandling. Han ønskede desuden at fremme den kulturelle udvikling, og ved at skabe sit eget attraktive universitet undgik han, at lyse hoveder rejste eksempelvis til Bologna.

WEEKENDGUIDE

8. Université de Toulouse, Frankrig

Da universitetet i Toulouse slog dørene op i 1229, var det Frankrigs andet (Sorbonne kom først med opførelsen i 1200).

Særligt jurastudiet tiltrak studerende; hele 75 procent af de indskrevne studerede jura, og det var også på dette studie, at de særligt ansete professorer slog deres folder. De øvrige fakulteter afspejlede den ringe kvalitet af de højere uddannelser i denne mere provinsielle del af Frankrig. Først i 1880'erne ændrede de karakter og fik blandt andet en større grad af frihed, hvilket gav nye muligheder.

Toulouse bliver i dag i høj grad betragtet som en uddannelsesby med 120.000 studerende på universiteter og andre højere læreanstalter.

9. Università di Siena, Italien

Universitetet i Siena er grundlagt i 1240, og i 2006 var der 20.000 studerende indskrevet, kaap halvdelen Sienas samlede indbyggertal på godt 54.000.

I universitetets arkiver og museum kan du få et indblik i antikke papirer og en lang række objekter fra det 15. århundrede og frem, der er knyttet til universitetet.

Centro Servici CUTVAP har til formål at beskytte universitetets historiske og videnskabelige samlinger, der består af mere end 5.000 ting af medicinsk karakter; blandt andet gammelt udstyr, apparater og instrumenter, der er i noget nær perfekt stand.

Universitetet råder også over en botanisk have med mere end 1.000 forskellige planter og derudover en imponerende samling af tørrede prøver af planter, mosser, svampe, lav og alger. Felice Ippolito-fakultetet, der er en del af det Nationale Arktiske Museum, har til huse her og har til formål at bevare og studere de fund, der i årenes løb er fundet under videnskabelige ekspeditioner til Arktis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Universidad de Valladolid, Spanien

Valladolid-universitetet ligger i provinsen Valladolid i regionen Castilla y Leon i Spanien. Det er det 10. ældste universitet i verden, og de første elever begyndte at modtage undervisning i 1241.

Universitetet er kendt for sin arkitektur og blandt andet en bygning, opført i 1500-tallet, der indeholder et kloster og et sengotisk kapel. Fra Plaza de Santa Maria, også kaldet University Square, kan man se den barokke facade, der er tegnet af Carmelite Fray Pedro de la Visitacion, og hvor skulpturer symboliserer de emner, der undervises i i bygningen.

Universitetets bogsamling indeholder 970.000 bøger og mange gamle bevaringsværdige skrifter. Universitetet har også et anatomimuseum, som er et besøg værd, hvis du er nysgerrig på menneskekroppen. Her er såvel ægte som kunstige kropsdele og værktøj og instrumenter, der har været brugt i tidens løb.

Kilde: Techlays.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden