Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKYLINEN. Både i dagslys og ved nattetide minder Frankfurts skyskrabere om New York Citys Manhattan. Turbåde og restaurantskibe på Main lyser op om natten og er med til at skabe liv på floden.
Foto: Morten Langkilde

SKYLINEN. Både i dagslys og ved nattetide minder Frankfurts skyskrabere om New York Citys Manhattan. Turbåde og restaurantskibe på Main lyser op om natten og er med til at skabe liv på floden.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas New York ligger i Tyskland

Europas finanscentrum Frankfurt bruges som kulisse, når en film skal foregå i New York.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skylinen ligger smukt langs floden, og solen spiller næsten blændende i glasfacaderne. Foran børsen står ’The Bull’ og ’The Bear’ og symboliserer byens betydning som finanscentrum. På McDonald’s kan man bestille en Big Mac og hos Starbucks en wite chocolate mocca. Indkøbsgaden domineres af luksusbrands som Tiffany’s og Prada. Over 180 forskellige nationaliteter gør byen til en sand smeltedigel, og tvillingetårnene står der stadig.

Byen ligger ikke ved Hudson-floden, og der er ikke tale om New Yorks Manhattan, men derimod Tysklands Mainhattan, som Frankfurt ofte benævnes, fordi den er beliggende ved floden Main.

»Når der optages film, som skal forestille at foregå i New York, dækker instruktørerne skiltene til og udskifter politiuniformerne. Så er Mainhattan, blevet til Manhattan«, fortæller guiden Ute Diehl.

Børsen i London er større end Frankfurts, men til gengæld lægger Frankfurt tårn til Den Europæiske Centralbank og Deutsche Bundesbank og anses for at være Europas finanscentrum.

I alt er der ikke færre end 218 banker i byen ifølge Ute Diehtl, og det har givet grobund for et andet af byens kælenavne, Bankfurt.

Alt er euro

Finanssektoren beskæftiger ikke færre end 60.000 personer, som kommer fra hele verden, og det sætter sit præg på gadebilledet. Her er selvfølgelig nålestribede børshajer med Porscher, men også finansfolk med turban og i kjortler.

I Frankfurt bor som nævnt over 180 forskellige nationaliteter, og omkring en fjerdedel af befolkningen har ikke tysk pas. Andre 20 procent er født i et andet land, men har fået tysk statsborgerskab.

Mangfoldigheden skinner tydeligt igennem under en spadseretur i centrum, ikke mindst ved Hauptbahnhof, hvor afrohår, flippere, turbanner og slør dominerer, men bliver mikset mere og mere med jakkesæt, jo længere man bevæger sig ind blandt de futuristiske Wolkenkratzer eller skyskrabere.

Deutsche Banks Zwillingtürme på hver 155 meter står der heldigvis stadig i modsætning til New Yorks.

»Deutsche Banks tvillingetårne er nogle af de første grønne tårne i Frankfurt og kaldes ’Soll und Haben’, ’Debet og Kredit’. Commerzbank er tegnet af Norman Foster og var tidligere med sine 259 meter Europas højeste bygning. Japan Turm eller Center er den eneste skyskraber i byen, som er jordskælvsikret«, peger Diehl fra toppen af Main Tower på Neue Mainzer Strasse.

Main Tower er den eneste skyskraber i Frankfurt med en udsigtsplatform, hvortil offentligheden har adgang. En ekspreselevator fører turisterne de 200 meter op til en fabelagtig udsigt fra Helaba-Terrassen over skyskraberne, den gamle by og helt ud til Taunus-bjergene.

Alt står i euroens tegn i Frankfurt. Der er både et Eurotheum med hotellejligheder og et Eurotower, hvor Den Europæiske Centralbank havde hovedsæde, indtil banken flyttede ind i to nyopførte tårne i det østlige Frankfurt.

Et gigantisk eurotegn står imidlertid stadig foran den gamle bygning.

»Eurotegnet skulle kun have stået midlertidigt foran bygningen, da euroen blev introduceret, men frankfurterne holder så meget af det, at de insisterede på, at det skulle blive stående. Nu er tegnet en stor turistattraktion«, siger Diehl.

Goethe og festaberne

Frankfurt er heldigvis meget andet end penge, og millioner af turister valfarter årligt til byen på grund af de mange fine museer og teatre, messer, det multietniske køkken og forlystelsesdistriktet Sachsenhausen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Johann Wolfgang von Goethe blev født i Frankfurt i 1749, og hans fødehjem er omdannet til mindestue og museum.

På tredje sal i Goethe-Haus havde digteren sit skriveværelse, hvor han skrev tidlige værker som ’Götz von Berlichingen – med jernhånden’, ’Clavigo’, ’Den unge Werthers lidelser’ og første version af ’Faust’.

Her får man også et indblik i, hvordan en velhaverfamilie levede i 1800-tallet. I køkkenet er der eksempelvis en imponerende vandpumpe, som pumpede vand op fra kælderen – en noget anderledes vandhane. På anden sal står

et flot astronomisk ur, hvor en bjørn lægger sig ned, når uret skal trækkes op. Det tiltrækker børn og andre barnlige sjæle.

Mere festbetonede sjæle søger over på Mains sydbred eller ’Drippdebach’, som Ute Diehl kalder sydbredden i modsætning til nordbredden, som hun benævner ’Hippdebach’.

De brostensbelagte stræder og gyder i Sachsenhausen syd for floden er fyldt med knejper og barer, hvor man kan man vælte sig i æblevin, øl og andre alkoholiske drikke. Sachsenhausen er meget turistet, men festaberne vil elske kvarteret.

På trods af O’Dwyer’s Irish Pub er Sachsenhauen nok ikke det mest oplagte eksempel på Frankfurts mangfoldighed. Det kan man imidlertid opleve, hvis man supplerer de våde varer med fast føde på restauranten Im Herzen Afrikas i Gutleutstrasse. Maden er eritreisk, tjeneren Tony Boateng fra Ghana, og man kan nyde lammestuvningen keyih kulwa eller dorho-kylling liggende på en divan, men bestik får man ikke, for som tjener Boateng siger:

»I må spise med fingrene som rigtige afrikanere. Vi har slet ikke bestik«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så er man virkelig i Afrikas hjerte eller rettere i det multietniske Frankfurts hjerte.

Turen var arrangeret i samarbejde med Tysk Turist Information.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted og Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden