Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KRAVLENISSER. Flossier hedder de små farverige mænd med sugekopfødder og -hænder.
Foto: Morten Langkilde

KRAVLENISSER. Flossier hedder de små farverige mænd med sugekopfødder og -hænder.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærkelige væsener huserer i den tyske by Düsseldorf

Hovedstaden i Tysklands folkerigeste delstat, Nordrhein-Westfalen, er en hip lille storby fyldt med kunst og lækre restauranter.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde, gule, blå og grønne mænd med enorme hænder og fødder kravler på sugekopfødder og -hænder frygtløst op ad Roggendorf-Haus på Speditionsstrasse i Tysklands syvendestørste by, Düsseldorf.

Lige indtil de når taget, hvor de enten stående eller siddende med fødderne hængende ud over tagkanten vinker til de forbipasserende nede på gaden.

Flossier kalder düsseldorferne de kulørte væsener, som er byens maskotter. De er udført i kunststof og kan tåle kuldegrader ned til minus 15.

Den farverige installation er skabt af kunstneren Rosalie døbt Gudrun Müller.

Figurerne kigger ud over Düsseldorfs gamle handelshavn, som var Europas mest moderne, da den åbnede i 1896, men forfaldt i 1970’erne.

I dag er havneanlægget omdøbt til MedienHafen, og de barske havnearbejdere er afløst af næsten lige så farverige personer som flossierne.

MedieHavnen huser nemlig den kreative klasse i delstaten Nordrhein-Westfalens hovedstad.

Arkitektonisk vidunderland

Düsseldorf har ikke samme profilering som de langt større Berlin og München, men det skal besøgende i Tyskland ikke lade sig snyde af.

Düsseldorf har ikke alene en rig kulturel fortid, der svinger lige fra digteren Heinrich Heine til punkrocklegenden Die Toten Hosen, men byen nærmest vælter sig i moderne arkitektur, nutidskunst, lækre restauranter, og så er den lokale Altbier blandt Tysklands bedste øl.

’Meile der Kreativen’ eller ’De kreatives mil’ kaldes området også, og det er der basis for med 800 firmaer, heriblandt 25 arkitektfirmaer.

Mode, design, reklame, hightech, medier og kunstnere er også rigt repræsenteret, og når de kreative skal slappe af, er der 50 barer og restauranter samt 4 hoteller.

Foto: Morten Langkilde

Vender man ryggen til de kravlende flossier, ser man øjeblikkelig, hvorfor MedienHafen kaldes et arkitektonisk vidunderland.

På den anden side af havneløbet fanger øjet med det samme arkitekten Frank Gehrys tre krumme bygninger, Neuer Zollhof.

»Gehrys tårne skal symbolisere det gamle havnemiljø. Det hvide tårn repræsenterer folket. Det røde står for de gamle lagerbygninger, og tårnet i rustfrit stål minder om bølgerne. Både den nye og gamle bydel reflekteres i stålbygningen. Den højeste bygning har 14 etager og er næsten 50 meter høj«, fortæller guiden Anne Hahn, mens vi går over Die Living Bridge, og hvor Frank Gehrys vuggende bygningsværker nærmest byder op til dans.

MedienHafen nydes bedst fra udsigtsplatformen på Rheinturm. Selve tårnet er 240,5 meter højt, platformen er i 170 meters højde. Under bevæger Düsseldorf sig som et miniaturelandskab med Rhinen som en gulligbrun slange.

Ved foden af tårnet ligger det sneglehuslignende delstatsparlament, hvor alt er rundt; også mødesalen, for »at alle skal involveres«.

Ved tårnet begynder Rheinuferpromenaden, som fortsætter langs Rhinen til Oberkasseler-broen. Promenaden domineres af cafeer, barer, restaurantskibe og selvfølgelig en sandstrand, hvorfra det dog er forbudt at bade på grund af den stærke strøm.

Kunstens by

Kulturen sniger sig også ind i form af Roncallis Apollo Varieté Theater, som er et typisk dinnerteater og repræsenterer det lette; Düsseldorfs svar på Wallman’s i Cirkusbygningen i København.

Avantgardekunsten i Düsseldorf er rigtig underground i form af KIT eller Kunst im Tunnel. En stor del af den trafik, som krydser Rhinen, kører under floden i den 2 kilometer lange Rheinufer Tunnel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I 1990’erne brød studerende fra Kunstakademie ind i en af vedligeholdelsestunnelerne og festede på livet løs. En af professorerne på akademiet foreslog, at man brugte lokalet til udstillinger, og i 2007 var KIT en realitet.

Da Politiken besøger KIT, udstiller tyske Pauline M’barek en af sine installationer, ’Der berührte Rand’, som ifølge kunstneren selv fokuserer på, hvordan vi oplever verden gennem vores krop og dens sanser.

Foto: Morten Langkilde

Mere håndgribelig er delstatens officielle kunstsamling, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen eller K20, på Grabbeplatz, som viser de store mestre fra det 20. århundrede som Picasso, Dalí, Magritte, Mondrian, Warhol, men også lokale installationer af den lokale helt Joseph Beuys.

Under Politikens besøg lægger K20 lokaler til en af danskislandske Olafur Eliassons installationer, ’Dein Ausstellungsguide’.

K20 har også yderligere et dansk islæt, idet det danske arkitektfirma Dissing+Weitling er ansvarligt for den smukke bygning med den sorte granitfacade.

Langtfra alt er høj- og finkulturelt i Düsseldorf. I Altstadt er der rig mulighed for at smage på det lokale bryg Altbier, en overgæret øl fremstillet af pilsner- og münchnermalt, hvis farve veksler fra ræverød til mørkebrun.

Lille Paris

Mikrobryggeriet Uerige er stedet at nyde en Altbier. Uerige betyder gnaven, fortæller Anne Hahn, og skyldes grundlæggeren Wilhelm Cürten, som altid var gnaven.

Derfor sagde folk: »Lad os mødes på Uerige«. Den dag i dag virker tjenerne lidt gnavne. Et besøg kan dog ende galt, hvilket en vejrhane i form af en beruset mand måske antyder.

Foto: Morten Langkilde

Et andet traditionelt vandhul er mikrobryggeriet Füchschen eller Den Lille Ræv i Ratinger Strasse. Tjeneren Daniel hævder, at Altbier er lige så gammelt som neandertalmanden, men »bryggeriet åbnede dog først i 1848«.

Den ret maltede øl smager dog ikke for gammel og er rigeligt sine 14 kroner for en kvart liter værd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er svært at vide, om Napoleon tænkte på museer eller ølstuer, da han i november 1811 gav Düsseldorf kælenavnet ’Lille Paris’. Man kan dog have sine anelser, for Napoleon kom med tilnavnet, da han sad ved et hjørnebord på restauranten Zum Schiffchen efter en sejrsparade og drak øl med sine generaler.

På det tidspunkt var Rhin-området under fransk kontrol. Uanset om den franske kejser tænkte på kunst eller øl, da han navngav Düsseldorf, ramte han ikke helt ved siden af.

Turen var arrangeret i samarbejde med Tysk Turist Information.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden