Smeltedigel. Kuala Lumpurs befolkning på 1,7 millioner er en god multietisk blanding, og hvert år i maj optræder etniske grupper fra hele landet i deres lokale dragter ved begivenheden Colors of Malaysia.
Foto: Peter Hauerbach

Smeltedigel. Kuala Lumpurs befolkning på 1,7 millioner er en god multietisk blanding, og hvert år i maj optræder etniske grupper fra hele landet i deres lokale dragter ved begivenheden Colors of Malaysia.

Storby og kultur

En weekend i: Hovedstaden i det asiatiske land, der vil være det nye Thailand

Gå på opdagelse i Kuala Lumpurs krydrede mad og varierede oplevelsestilbud.

Storby og kultur

Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, eller ’KL’, som den kærligt kaldes af de lokale, skal opleves for det kulturelle, religiøse og arkitektoniske miks.

Her lever en stor multietnisk blandet befolkning på 1,7 millioner indbyggere, og de enkelte kulturer bliver særlig synlige i ’deres’ kvarterer: i det velbevarede kinesiske Chinatown, i Little India, hvor især inderne handler tøj og krydderier, i de gamle monumentale koloniale kvarterer, hvor alle færdes, samt i de farverige templer og små som store moskeer.

Briterne har påvirket og styret Malaysia siden 1826, og i 1896 blev KL hovedstad. Efter Anden Verdenskrig, hvor Malaysia var besat af japanerne, indledte landet kampen for selvstændighed – det lykkedes i 1957. Herefter tog udviklingen fart, og moderne boligområder og industri skød op i og omkring byen.

Malaysia besøges årligt af 25 millioner turister – og antallet stiger. Mange tager et stopover i KL, inden turen går videre til Borneo, turistøerne ved Langkawi eller Tioman. De malaysiske turistmyndigheder gør meget for, at landet skal blive ’det nye Thailand’.

Særligt KL er velorganiseret med højt serviceniveau og lave priser, så Malaysia kan sagtens hamle op med nabolandet, men den restriktive muslimske religion i nogle delstater kan bremse.

Det er dog samtidig det, der gør landet anderledes – spændende og varieret fra region til region.

Variationen ses også tydeligt i KL’s bybillede. Mellem moderne og arkitektonisk imponerende højhuse findes stadig små stræder med kulørte huse med husalter og blomsterkrukker, der om næste hjørne pludselig går over i en bred boulevard med livlig trafik.

KL frister med billige luksushoteller og kæmpe malls med gode budgetvenlige spisecentre, underholdning og butikker med billige sager eller internationale mærker. Natklubber og diskoteker findes, men mere almindeligt er det at kombinere måltidet med besøg i en bar eller et te- og kaffehus. KL er en dejlig blanding af nyt og gammelt, superteknologi og traditioner.

FREDAG

1. Kl. 16: Luksus til at betale

KL har mange gode nye hoteller i centrum især i det livlige område omkring Bukit Bintang. På Grand Millennium er der højt hævet udsigt over byen gennem glasvinduer fra gulv til loft, og lobbyen er speciel med sin 5 meter høje nedhængende lysekrone.

Smid dig i sengens nystrøgne linned, tag en dukkert i den store dejlige pool, og lad op til at gå på opdagelse i byen med en sandwich i hotellets The Mill Café. Man kan være heldig at få et luksusrum til 700 kroner per nat for to med stor morgenmad.

Grand Millennium Hotel,160, Jalan Bukit Bintang, Bukit Bintang 55100.

2. Kl. 18: Mærkevarer og cafeer

Start en aften med jetlag med at udforske det nærmeste område. Lige uden for hotellet ligger et af KL’s nyere lækre shoppingmalls, Pavilion. Ved indgangen byder et smukt krystalspringvand velkommen, og indkøbscentret breder sig i mange afdelinger. I Pavilion veksler de indendørs mærkevarebutikker som Mulberry, Burberry og Calvin Klein med udendørs gangbroer, afbrudt af små torve med serveringssteder.

Husk altid en trøje, for i de store malls og fine restauranter ’forkæles’ gæster med højst 20 graders varme.

Pavilion, 168, Jalan Bukit Bintang.

3. Kl. 19:Boblende bydel

Chinatown er stedet, hvor Kuala Lumpur bobler over – af handel, templer, madboder, døgnet rundt. Her fås alverdens tingeltangel og kopivarer. Det dufter og syder af karry og hvidløg fra de mange små spisesteder og gadekøkkener, hvor maden er garanteret frisk. Den nu overdækkede hovedgågade, Jalan Petaling, er især om aftenen så overfyldt, at der kun er skulderbrede ’stier’. Man må sno sig og prutte prisen helst halvt ned – og holde sine værdier tæt til kroppen.

Chinatown, Jalan Petaling.

4. Kl. 20:Ældst og farverig

Templet Sri Mahamariamman er spektakulært: farverigt og med talrige udskæringer og figurer fra det store hinduunivers af guder. De ældste dele er fra 1873. Her har lokale deres hverdagsgang, hvor de kommer med små offergaver som jasminblomster, kranse og limefrugt. Turister og lokale blander sig, og atmosfæren er rar.

Sri Mahamariamman, 163, Jalan Tun H.S. Lee.

5. Kl. 20.30: Fint kunsthåndværk

Central Market eller Pasar Seni er en af byens ældste bygninger. Tilbage ved KL’s grundlæggelse i slutningen af 1800-tallet lå her et fødevaremarked, hvor bl.a. de mange tinminearbejdere kom, mens den nuværende udgave er fra 1936. Hallen i to etager er en flot istandsat art deco-bygning i pastelfarver med udskæringer og krummelurer, og her er både godt kunsthåndværk, tøj og et par cafeer. Også et godt sted at få renset fødderne af de kildrende doktorfisk, garra rufa, når fødderne har fået hård hud af vandringen rundt i byen.

Pasar Seni, Jalan Hang Katuri.

6. Kl. 21: Gode rytmer og hurtig mad

Er humøret til afslapning og gamle rytmer, er Reggae Guesthouse og bar i centrum af Chinatown stedet. De gør det i Jimi Hendrix og Bob Marley, og væggene er dækket af plakater med de store stjerner. Man kan få en hurtig ret – f.eks. Lady Di Spaghetti med bacon. Herinde står menuen på europæisk mad, og ved den lange bar kan man lade sig friste af fantasifulde drinks med navne som KGB og Blow Job. Rundt om i gadekøkkenerne kan man typisk nyde biryani (ris med småstykker af kød, grønt, krydderier og skaldyr), nasde lemak (ris kogt i kokosmælk med æg, det røde stærke krydderi sambal og stykker af kød).

Reggae Guesthouse, 206, Jalan Tun H.S. Lee.

LØRDAG

7. Kl. 10:Frihedens plads

Merdeka betyder ’frihed’, og på Merdeka Square erklærede Malaysia sig selvstændigt 31. august 1957. Sultan Abdul Samad-bygningen er opført i slutningen af 1800-tallet og fungerede i sin tid som domhus. Ligesom de omkringliggende har den hvælvinger, søjler, tårne og buede vinduer. I dag fungerer bygningen som højesteret og naboerne som forskellige ministerielle bygninger.

Merdeka Square.

8. Kl. 13:Nysgerrige fugle

Fra Merdeka Square går en lille elsporvogn op til området Lake Gardens, hvor man bl.a. finder Butterfly Park og den interessante Bird Park med 2.000 fugle (200 arter) i volierer.

Oplev flamingoer, og besøg papegøjehuset, hvor små udgaver i strålende farver slår sig ned på ens hænder og hoved. Ved indgangen kan man få nærkontakt med besøg på armen af venligsindede store – og tunge – næsehornsfugle, der heldigvis holder næbbet lukket og bare kigger rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bird Park, Bird Park, Jalan Parlimen.

9. Kl. 14.30:Den gamle moské

Roen falder på i haven ved den gamle moské Jamek fra 1909. Den ligger mellem træer og blomsteralleer med skyggefulde pergolaer og sidepavilloner og er bygget som en efterligning af en nordindisk moské.

Moskeen ligger i gåafstand fra Birdpark og Merdeka mellem Chinatown og Little India; på en halvø, hvor floderne Klang og Gombak løber sammen. Følg stierne langs floderne, og fornem, hvordan området så ud, da byen begyndte at rejse sig i 1857 – med små både, der lagde til, bebyggelse og markedsliv.

Masjid Jamek, Jalan Mankamek Persekutuan.

10. Kl. 15: Svimlende udsigt

KL’s vartegn, Petronas-tvillingetårne, er 452 meter høje og var en årrække verdens højeste bygninger. De er især flotte, når mørket er faldet på. Man skal stå i kø meeeget tidligt for at få fingre i en af de 1.000 daglige billetter op til den lukkede glasbro mellem de to tårne på 41. etage. Det er anderledes at se ned på de høje bygningers tage, hvor man fra gadeplan er vant til at lægge nakken godt tilbage for at skimte deres top. Udsigten er svimlende flot.

Petronas Twin Towers, Jalan Petroliam Nasional Perhad.

11. Kl. 18:Buffet med dans

Malaysia Tourism Information Complex er i sig selv et dejligt stille sted i centrum: lave smukke bygninger i kolonistil i en frodig have og med et godt turistkontor.

Skal I ikke på store rundrejser i Malaysia, men vil gerne opleve de forskellige kulturer, er der mulighed i deres regi. Det foregår i Salome Theatre Restaurant direkte overfor som et af få steder i byen. Danseforestillingen har eksempler på danse fra mange malaystammer – og gæster inviteres til at deltage. Oplevelsen kan kombineres med en buffet, der byder på retter fra mange regioner; er man heldig også festretten redang, der er kød med mørke krydderier, som tager tid at tilberede godt.

Salome Theatre Restaurant, 139, Pusat Peluncongan, Jalan Ampang 50450.

SØNDAG

12. Kl. 10: Trekking i vild natur

20 kilometer fra centrum kan man trekke i vild malaysisk natur ved Forest Research Institute Malaysia ad stier – fra 2 til 23 km – gennem skov, forbi vandfald og krydse en 150 meter lang hængebro 30 meter oppe. Herfra kan man se ind i toppene af regnskovens kroner med al dens liv af fugle, insekter, småaber – og frugter. Taxa er bedste mulighed.

Forest Research Institute Malaysia, Jalan Foxorthy, Selanggor.

13. Kl. 14: Roterende restaurant

KL Tower er med sine 421 meter også et godt vartegn i storbyen med de 1,7 millioner indbyggere. Elevatoren suser op på 58 sekunder. Fra 276 meter er der et godt overblik bl.a. over den lille ’regnskov’ Bukit Nanas lige nedenunder, og i den roterende restaurant, der ligger her, serveres både frokost og aftensmad som buffet – udmærket mad fra hele landet og både kød, fisk og vegetarmad: f.eks. ikan bakar (grillet fisk), sambal udang (rejer i stærk karry) og laksa (nudler i suppe med grønt, rejser, fisk eller kød).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

KL Tower, Jalan P. Ramblee.

14. Kl. 17:Huler og guder

Hulen ved Batu, 13 km nord for centrum, nås ad 272 trin. Ved starten byder den 42 meter høje statue af hinduguden Murugan velkommen. Oppe i den store hovedhule i limstensbjerget findes 20 små huler med udsmykkede hindutempler. Bagest trænger solstråler ned og giver bevoksning på en klippevæg, hvor aber og egern holder til.

Buta Caves

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce