TRÆNGSELSFRI. Her er der ingen problemer med at styre trafikken på trapperne på Paddington-stationen i London. Billedet er også taget under en strejke.
Foto: Alastair Grant/Ap/AP

TRÆNGSELSFRI. Her er der ingen problemer med at styre trafikken på trapperne på Paddington-stationen i London. Billedet er også taget under en strejke.

Storby og kultur

Stå stille i Londons 'Tube' - og kom hurtigt frem

Et tre uger langt forsøg i Londons undergrund viser, at de stående passagerer har reduceret trængslen.

Storby og kultur

Det lyder bagvendt, men de gående kommer hurtigst frem i Londons undergrund ved at stå stille. Det gælder dog ikke på perronerne, men på rulletrapperne.

Transport for London har gennemført et forsøg på Holborn-station, som har en af undergrundsnettets længste rulletrapper. Den måler 23 meter fra top til bund, og det betyder, at der er ikke mange, der orker at gå på trinnene – de bliver stående hele vejen op og ned.

De gående følger den fastgroede regel i Londons undergrund om, at man står til højre og går til venstre. Det venstre spor på trappen er nærmest ubenyttet, og rulletrappens kapacitet udnyttes ikke til det yderste i myldretiden.

Kærestepar skulle holde hånd

I forsøgsperioden blev passagererne opfordret til at stå både til højre og venstre. Det havde en målbar, positiv effekt: Normalt ekspederer rulletrapperne på Holborn 12.745 passagerer i timen. Når folk står stille både til højre og venstre, stiger tallet til 16.220 personer i timen, skriver BBC News. Det kan modvirke noget af den trængsel, Transport for London forudser i de kommende år. Antallet af passagerer ventes at stige konstant, og da togvognene får større døre, vil der blive væltet flere passagerer ud på perronerne på kortere tid end nu. Det vil øge presset på rulletrapperne.

I forsøgsperioden måtte Transport for London bruge forskellige kneb for at få de rejsende til at bryde generationers tradition om at stå til højre og gå til venstre, skriver The Guardian. Kontrollørerne bad kærestepar om at holde hinanden i hånden, når de stod ved siden af hinanden på trappen – for at forhindre de gående i at smutte forbi. Transport for London vurderer nu resultaterne, inden de beslutter, om færdselsreglerne i undergrunden permanent skal ændres.

Lufthavn tænker de samme tanker

Tanken om at få ekspederet folk hurtigst og mest effektivt af sted er også aktuelt for Københavns Lufthavn i Kastrup. Her er det ikke rulletrapper, der er i fokus, men lige nu kigger lufthavnen på flowet af passagerer, der går ud gennem tolden.

»Venstre spor bliver brugt mindre end det højre. Vi har forsøgt os med skilte og striber på gulvet samt endnu en ting for at få folk til at sprede sig: At den venstre dør åbner før den højre for at lokke folk derover«, siger Kasper Hyllested, pressechef i lufthavnen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Allan Graubæk eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce