Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

spiseoplevelse. Både mad og udsigt er en oplevelse på Bevanda.
Foto: Tom Nørgaard

spiseoplevelse. Både mad og udsigt er en oplevelse på Bevanda.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En weekend i Opatija

Smuk natur, mondæn badebystemning, opulente konditorier samt en snert af kejserpragt og verden af i går. Opatija i Kroatien er en af Europas ældste turistbyer. Elegante hoteller og lækker gastronomi byder nutidens gæster velkommen.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De regnbuefarvede parasoller er slået op over Slatinas bystrand, ovenfor troner de elegante hoteller fra la belle epoque omkring år 1900, og i baggrunden ses Ucka-bjergets stejle skråninger. Her fra toppen af den istriske halvøs højeste bjerg er der en uovertruffen udsigt ned over Kvarnerbugten.

Siden midt i 1800-tallet har Opatija tiltrukket turister, og det gør byen til det ældste turistområde på Kroatiens adriaterhavskyst.

Inden industrimanden og aristokraten Iginio Scarpa byggede villaen Angiolina i 1844, var Opatija – som dengang hed Abbazia – ikke andet end 35 ubetydelige fiskerrønner spredt rundt om et benediktinerkloster og middelalderkirken Skt. Jakob.

Villaen fik sit navn efter Scarpas hustru, og i parken med cedertræer og palmer blev der snart plantet banantræer, magnoliaer, bambus og en lang række andre eksotiske planter, som sømænd og venner af familien bragte med hjem fra det fjerne udland.

LÆS OGSÅ

Med anlæggelsen af jernbanen fra Wien til Trieste i 1873 kom Opatija inden for rækkevidde af det centraleuropæiske aristokrati. Byens gunstige placering i læ af Ucka-bjerget og stedets milde klima med vintertemperaturer på omkring 10 grader fik den østrigungarske regering til at erklære Opatija for Adriaterhavets første officielle helseresort. Det første hotel fra 1884, Quarnero – som i dag hedder Kvarner – er fortsat et af byens mere end 30 hoteller.

Siden har en lang række prominente gæster været forbi, og i det tidligere Jugoslavien lod præsident Tito ved flere lejligheder Opatija være ramme for statsbesøg.

Med Kroatiens genrejsning efter 1990’ernes nedgangsperiode har den gamle dame fået ny luft – der er bygget nye resorter og opført flere nye boutiquehoteller de senere år. ’Wien ved havet’ er smukkere end nogensinde.

FREDAG

Kl. 16: Tjek ind på strandhotellet

I Opatijas nyeste boutiquehotel, Hotel Bevanda, er de ti værelser elegant indrettet med kvalitetsmaterialer og navngivet efter kulturpersonligheder, som på den ene eller anden måde har været en del af Opatijas historie. Det gælder bl.a. forfatteren Anton Tjekov, forfatteren James Joyce, videnskabsmanden Albert Einstein og danseren Isadora Duncan.

Fra de store, sydvendte balkoner er der udsigt over Kvarnerbugten med havnebyen Rijeka samt øerne Cres og Krk, og nedenfor hotellet løber Lungomare, den fine promenadestrækning der over 12 km forbinder Opatija med landsbyerne Volosko og Lovran.

Hotel Bevanda, Zert 8.

Hotel Bevanda

Kl. 18: Kreativt middelhavskøkken

Hotellets udendørs loungebar og Restaurant Bevanda er tilgængelige for alle. Under ledelse af den talentfulde italienske kok Andrej Barbieri serveres sæsonbetonet middelhavsmad på et højt niveau. Her er både tasting menuer og mulighed for a la carte – det bedste valg er fisk.

Vinkortet er stort og dækker det meste af verden, men man kan nemt klare sig gennem en femretters menu med vine udelukkende fra Kroatien og nabolandet Slovenien, som de senere år har været gennem en stor udvikling på den front.

Restoran Bevanda, Zert 8.

Kl. 22: En tur ad Titos gade

Gå efter middagen en tur ad Opatijas hovedgade, Ulica Marsala Tita, der som mange andre steder i Kroatien og det tidligere Jugoslavien er opkaldt efter frihedskæmperen og præsidenten Josip Broz Tito – der selv holdt af at komme til Opatija.

Gaden er flankeret af bygninger opført i nyklassicisme og art nouveau, som tager sig flot ud både om dagen og om aftenen, når de smukke facader bliver kunstigt oplyst. Her er den største koncentration af hoteller, cafeer og barer, så der er altid god mulighed for forfriskninger undervejs.

Ulica Marsala Tita. Opatija

LØRDAG

Kl. 10: Op i højderne

Små 400 serpentinsvungne meter og 5 km ovenfor Opatija ligger middelalderbyen Kastav med borg, fæstningsmure og hyggelige cafeer i de snævre gader. Kastav var indtil midt i 1800-tallet det økonomiske og kulturelle centrum i området, og under jesuitternes indflydelse opførtes i 1600-tallet Crekvina kirken – et af mange spændende historiske mindesmærker i byen.

Fra Forticapladsen inden for de gamle bymure er der en mageløs udsigt ned over Kvarnerbugten, og bevæger man sig ind gennem de kuperede gader og op til den gamle borg, får man en fornem udsigt over både by og Ucka-bjerget, som danner et malerisk bagtæppe.

Kastav er et rigtig fint udgangspunkt for vandreture i netop Ucka og den omkringliggende naturpark, hvor der er gode, tydeligt markerede vandreruter.

Kl. 13: Frokost i bjerglandsbyen

Det er en god idé at tanke proteiner og madoplevelser på Kukuriku, der direkte oversat betyder ’kykeliky’ og med en kreativ sproglig forvanskning er restauranten opkaldt efter ejeren Nenad Kukurin.

Der er også noget legende over maden, som holder et højt niveau, f.eks. tatar af bars og rå jomfruhummer med hytteost eller hjemmelavet pasta – fagotin – med kålroe og gåselever med trøfler. Alt sammen suppleret med rigtig gode kroatiske vine.

Kukuriku er også et boutiquehotel med 15 sirligt indrettede værelser.

Kukuriku, Trg Lokvina 3.

Kukuriku

Kl. 16: Slap af i spaen

Hotel- og kurbyens nyeste wellnesscenter ligger i kælderetagen på det femstjernede Hotel Ambasador. Hotelgæsterne har gratis adgang til det fint udstyrede spa-område, der bl.a. rummer dampbad, finsk sauna, jacuzzi og saltvandspool, men det er mod betaling også muligt at benytte sig af faciliteterne som ikke-logerende. Og det skulle man tage at gøre.

Foruden spa tilbydes forskellige former for massage- og skønhedsbehandlinger, alt udført af et kompetent og servicemindet personale og til priser, der ligger et pænt stykke under nordeuropæisk niveau.

Five Elements Spa & Wellness F. Persica 1.

Five Elements Spa & Wellness

Kl. 19: Promenade ad Lungomare

Lungomare er en 12 km lang promenade, der løber fra Lovran til Volosko, og den har lige siden begyndelsen af 1900-tallet været en af Opatija og omegns allerstørste attraktioner. Her restituerede overklassen fra et hverdagsliv med romanlæsning, teaterbesøg, brevskrivning og lejlighedsvis forplantning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag møder man måske ikke lige så mange, der er noget ved musikken, men turen med de maleriske hoteller til den ene side og Kvarnerbugten til den anden er stadig lige smuk.

Undervejs passerer man en lang række af Opatijas vigtigste historiske mindesmærke, herunder Villa Angiolina, Hotel Kvarner og Skt. Jakob kirken.

Lungamore

Kl. 20: No nonsense aftensmad

Volosko var tidligere en lille selvstændig landsby men er nu vokset sammen med Opatija, hvor den udgør byens nordligste punkt. Der er tradition for gode restauranter her omkring den maleriske bådehavn.

Et af Opatijas allerbedste spisesteder er et no nonsense foretagende drevet af ildsjælen Kristijan Ivancic og et mandskab på gulvet, som ved, hvad de taler om. Menukortet ændres dagligt men er mest til orientering, for der serveres udelukkende og helt kompromisløst friske fangster fra Adriaterhavet, herunder tun.

Får man mulighed for at smage fisketatar skabt af bonito eller sarda – eller på kroatisk palamida – en fisk i makrelfamilien, bør man slå til.

Konoba Tramerka, Dr A Mohorovica 15.

Konoba Tramerka

Kl. 22: Nightcap i Gastro World

Selv om de færreste formentlig har brug for mere mad efter den kulinariske svingom på Tramerka, er der grund til at lægge vejen om det nyligt åbnede Gastro World – et shoppingsted for velyndere af gode råvarer, lækre kager og alt, hvad der hører med til madlavning og kunsten at sætte den til livs.

Om dagen er der mulighed for at købe skinke, kroatiske oste, trøfler samt andre delikatesser hos Délicatesse Bokunic og chokolade, der fremstilles på stedet, i Milenij Choco World.

Om aftenen kan man nyde et glas champagne eller friskpressede frugter på Juicy Champagne Bar eller slukke tørsten i mere end 40 forskellige slags øl på Antiqua Osteria da Ugo.

Gastro World, Hotel Continental, Ulica Marsala Tita 85.

SØNDAG

Kl. 10: Klog på turismens historie

Turismens historie er lang i Kroatien, hvor det hele begyndte i Opatija med opførelsen af det første hotel på Kroatiens kyst i 1884. Senere – i det kommunistiske Jugoslavien – kom campingturisterne og pakkerejserne til langs hele adriaterhavskysten.

Alt sammen dokumenteres gennem plancher, lysbilleder og rørende smalfilm i turismemuseet, som holder til i Villa Angolina.

Hrvatki muzej turizma, Park Angiolina 1.

Hrvatki muzej turizma

Kl. 12: Istriske specialiteter

Gemt lidt af vejen ligger Gostionica Istranka – en simpel konoba (lokal restaurant, red.) – med specialiteter og egnsretter fra halvøen Istrien. Her er det maden på tallerkenerne, der stjæler opmærksomheden med den helt simple velsmag af frisk tilberedte råvarer.

Trøfler fra de istriske skove ledsager flere af retterne, grillet havtaske er en af husets specialiteter, og i det tidlige sommerhalvår skal man ikke snyde sig selv for vilde asparges.

Gostionica Istranka, B. Milanovica 2.

Gostionica Istranka

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 15: Kaffe og kage med Wagner

Oplev ånden fra habsburgernes gamle ferieparadis i Café Wagner, som først og fremmest er en sødmefuld hommage til den klassiske wienercafé. Her er der mulighed for at indtage sin Sachertorte indenfor i de store højloftede rum med tunge prismelysekroner og sirlige wienerstole, på den solbeskinnede terrasse flankeret af palmer og blomsteropsatser eller i læ for solen under de skyggefulde rundbuegange, der tilhører det femstjernede Hotel Milenij.

LÆS OGSÅ

De ulasteligt klædte tjenere er med til at opretholde fornemmelsen af verden af i går, og med åbningstider fra 7 morgen til 23 aften kan man stille kagesult og kaffetørst dagen lang. Et særligt godt tidspunkt at lægge vejen forbi er, når den sene eftermiddags sol svøber Opatija i et varmt, gyldent skær. Et smukt billede at tage med sig hjem fra Opatija.

Café Wagner, Ulica Marsala Tita 109.

Café Wagner

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden