Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

SVØMMETUR. Uanset årstid og vejrlig kan du nyde en badetur i det lune vand på et af Reykjaviks offentlige badesteder.
Foto: Else Ploug Isaksen

SVØMMETUR. Uanset årstid og vejrlig kan du nyde en badetur i det lune vand på et af Reykjaviks offentlige badesteder.

Storby og kultur

En weekend i: Fest løs med Atlanterhavets små konger

Gammel bade- og havnekultur møder ny arkitektur og verdenskunst i Reykjavik, der også har sjove barer og en festglad befolkning.

Storby og kultur

Små konger. Sådan betegner islændinge nogle gange sig selv. Det fortæller om en udpræget individualisme, som gennemsyrer Island. Gennemgribende og tydelig byplanlægning? Nej. Offentlig transport? Ikke meget. Viltert og friskt? Ja. Mere anarki og visuel uro end f.eks. i Danmark? Ja.

Der bor kun 330.000 indbyggere i Island, heraf cirka 200.000 i Reykjavik. Andre fakta er varme bade, store biler, interessant design, vulkaner, fisk og fest.

Den økonomiske udvikling er svær at styre, ligesom islændingene. Pludselig var de enormt rige og forkøbte sig på virksomheder i bl.a. Danmark, så blev de enormt fattige efter det store kollaps i 2008, og nu er i de igen nummer 3 i Norden, målt på bruttonationalprodukt. Hvad sker der?

Holder du sind og øjne åbne i en weekend i Reykjavik, kan du aflure noget af det. Begynd samtalen på langsomt og tydeligt dansk uden for megen slang, er der chance for svar på samme sprog. Dansk er stadig obligatorisk fremmedsprog i islandske grundskoler og gymnasier. Nogle er derfor gode til dansk, andre foretrækker engelsk.

FREDAG

1. Klokken 15.30: Badetur med de lokale

Lej en bil i Keflavik Lufthavn, og få et par helt særlige oplevelser med på vejen mod Reykjavik.

Vil du møde den autentiske islandske badekultur, skal du køre forbi Den Blå Lagune og tage til fiskerihavnen Grindavik. Her finder du det kommunale bad med entré på under en 50'er. Forestil dig en svømmehal uden hal med et 25 meter langt svømmebassin med rigelige mængder varmt vand. Sauna, dampbad og flere jacuzzier med over 40 grader varmt vand. Legende børn, unge, voksne og pensionister.

Er du heldig, pisker regnen horisontalt hen over vandet. Så er det ekstra luksus. Eller kom næste gang om vinteren, og se nordlyset sejle over himlen.

Austurvegur 1, Grindavik. Sundlaug

2. Klokken 18: Kogende mudder

Efter badet venter en køretur parallelt med Atlanterhavet. Gennem udstrakte lavafelter og forbi adskillige vulkaner. Hold øje med de kæmpestore suler, som skanner havet for fisk, før de folder vingerne sammen og torpedoagtigt styrter sig direkte ned.

Inden længe er du ved Seltún ved sydenden af søen Kleifarvatn. Dampsøjlerne og stanken viser vej. Kogende blygråt mudder bobler; du er kommet tæt på Jordens indre, der i Island kun dækkes af en tynd skorpe. Hop derfor ikke for hårdt.

Følg Kleifarvatn mod nord, og forestil dig, hvordan søen ville se ud, hvis overfladen lå 4,5 meter lavere. Det gjorde den nogle måneder i sommeren 2000, hvor et jordskælv bevirkede, at vandet langsomt sivede væk. Sandbanker åbenbarede sig, mange med varme kilder nedenunder, så dampskyer stod højt til vejrs. Bundproppen kom på plads, vandfaldet stoppede, og vandspejlet er nu i normalt leje.

3. Klokken 20.30: Ved den gamle havn

Tjek ind på Hotel Reykjavik Marina ved den gamle havn. Her har du alt, du behøver de kommende timer. En god restaurant og en aktiv lounge, som er et af byens hotte steder med gode drinks, musik og masser af folk.

Er du sulten, altså rigtig sulten, så nyd tre retter mad, som kan starte med frisk islandsk grilleret hummerhale, kammuslinger og tuntartar til forret. Pris cirka 150 kroner. Hovedretten kunne være den naturligt timiankrydrede lammekrone med jordskokker og andet til cirka 225 kroner. Og til dessert en totalt mættede chokoladekage, der kræver stærk kaffe. Pris cirka 80 kroner.

Iceland Air Hotels, Mýrargata 2.

4. Klokken 22: Det store prisme

Islands næsten nye koncert- og kongreshus Harpa fik i 2013 Mies van der Rohe-prisen, som kun gives til det ypperste. Tegnet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med islandskdanske Olafur Eliasson ligger det ved havnen som et kæmpeprisme spejlende byen, havet og fjeldet Esja på den anden side af bugten.

Der er åbent til kl. 24.

Harpa,Austurbakka 2.

LØRDAG

5. Klokken 8: Morgengymnastik

Måske bliver du vækket af svejselarm, skærebrændere eller folk, der banker rust. Byens skibsværft uden for dine vinduer vidner om den gode plan, det er, at dele af havnen skal forblive en aktiv havn og ikke kun et sted med pæne boliger og dyre steder for turister.

På 20 minutter kan du spadsere gennem de ældste dele af Reykjavik og til Vesturbæjarsundlaug, det hyggelige badeanlæg. Det er et af byens mere end ti åbne svømmebassiner. Måske kan du nå morgengymnastikken med de lokale. Nyd det varme vand og den friske luft. Blev det sent i går aftes, er det vanskeligt at forestille sig bedre start på dagen.

Spacity, Hofsvallagata.

6. Klokken 10: Morgenkaffe i den gamle café

Sigt mod den store kirke Hallgrímskirken, og find frem til Kaffi Mokka. Siden cafeens åbning i 1958 er de eneste forandringer her, at aviser, tidsskrifter og kunstudstillingerne skiftes ud. Kaffen, chokoladen og vaflerne er, som det altid har været: af høj kvalitet.

Mokka, Skólavörðustígur 3 A.

7. Klokken 12: Frokost med havnearbejderne

Kaffivagninn ligger på den modsatte side af havnebassinet set fra Hotel Marina. Her kommer ikke mange andre end de lokale fiskere og havnearbejdere. Menuen er derfor også rettet mod dem, dvs. store, solide retter. Prøv plókkfiskur, en stuvning lavet af torskekød, som serveres med islandsk rug- eller maltbrød. Det er lækkert og koster cirka 125 kroner. Du kan også forsøge dig med dansk smørrebrød med islandsk twist.

Det hvide gamle pakhus er indrettet med masser af små rum med mintgrønne døre og vinduesrammer. Tidligere blev det brugt til opbevaring af fiskeredskaber, men er nu hjemsted for designere, computerfolk og andet kreativt. Helt ude på en yderlig mole finder du kunstneren Ólöf Nordals store tue Þúfa, som kan bestiges.

Kaffivagninn, Grandigardur 10.

8. Klokken 14: Moderne og krævende kunst

Brug de næste par timer på at tjekke det usædvanligt aktive og høje niveau på den islandske kunstscene. Den nødvendige åbenhed mod verden – når man ikke er mere end 330.000 indbyggere – har mange fordele. Det ses også i kunsten.

I Hafnarhusið findes de mest interessante udstillinger af ny kunst. Museet viser altid værker af Erró, Islands kendte popartkunstner, der bor i Frankrig. I øvrigt vises skiftende udstillinger, der kan kræve din fulde opmærksomhed.

Bygningen blev opført i 1932-39 som hjemsted for havnevæsenet og i 2000 ombygget til museumsformål af Studio Granda, som står bag andre af byens vigtigste nyere bygninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Listasafn Reykjavikur, Tryggvagata 17.

9. Klokken 17: Stakkevis af bøger

Antikvariater er efterhånden sjældne som fysiske butikker, men her ligger en klassiker, Bokin. Masser af bøger på hylder, i bunker på gulvet og alle steder, hvor der kan skaffes nogle kvadratcentimeter. Denne signaturs bedste køb var Per Højholts ’Turbo’, helt ren og fin. Bogen kostede 900 islandske kroner, dvs. omkring 45 danske. Det er altså kun med en vis tøven, denne hule afsløres.

Bokin, Klapparstigur 25-27.

10. Klokken 18: Laser til minde om Lennon

Slottet på Viðey blev kaldt sådan, fordi bygningen ved sin opførelse i 1760’erne var det flotteste hus i Island. Ingen ringere end Nikolaj Eigtved tegnede slottet, som var embedsbolig for den første islandske landsfoged, Skúli Magnusson.

Her opførte Yoko Ono i 2007 sit kunstværk ’Imagine Peace Tower’ til minde om John Lennon. Den kridhvide cylinderformede konstruktion med ’Imagine Peace’ indgraveret på 24 sprog sender hvert år en laserstråle til vejrs mellem John Lennons fødselsdag 9. oktober og 8. december, hvor han blev myrdet.

Den amerikanske minimalistiske billedhugger Richard Serra har også et fint værk bestående af islandsk søjlebasalt, hvor en slags åbne porte retter din opmærksomhed på horisontlinjen og lokale niveauforskelle.

Nyd en middag i det historiske hus, hvor Reykjaviks Hotel Holt driver en kvalitetsrestaurant. Der er ikke fast menukort, men det bedste råd er at smage islandsk fisk, for eksempel havtaske eller helleflynder. Prislejet er cirka 150 kroner for forretter, 250 kroner for hovedretter og 100 kroner for dessert.

Videy

11. Klokken 22.30: Øl i tidligere kiksefabrik

På vandrerhjemmet KEX skaber loungens og barens indretning med retromøbler, bøger og magasiner hygge og god stemning. Der er ofte levende musik, gode øl og sandwich. Unge hipstere fra hele verden bor her eller kommer forbi.

KEX hostel, Skúlagata 28.

12. Klokken 2: Så er der fest

På Austur Bar overdøves al snak af komplet høj musik og festligt spektakel. De bedste dj’s hentes ind, og her kommer de unge, smukke og forlystelsessyge.

Festhumør er absolut påkrævet og det bliver nemt, for humøret er allerede i top.

Austur Bar, Austurstræti 7.

SØNDAG

13. Klokken 10.30: Smuk svømmehal

Den næste svømmehal skal du nyde, ikke mindst fordi det jo blev sent i går. Sundhöllinn er er tegnet af den første uddannede arkitekt i Island, Guðjón Samúelsson, som også har tegnet Hallgrímskirken, og blev bygget omkring 1930 i senklassicistisk stil. Hallen har et 25-meters bassin, høje slanke vinduer og udendørs jacuzzier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spacity, Barónsstigur 45 a.

14. Klokken 12: Mød de lokale på markedet

På loppe-, skrammel- og madmarkedet Kólaportið møder du et bredt udsnit af hele den islandske befolkning. Her finder du egentlige loppemarkedsting, stande med de billigste og sikkert mindst kontrollerede kosmetikprodukter, fodtøj og stærkt farvet og tillokkende slik. Et par store stande har bøger og lp-plader.

I afdelingen med mad skal du kigge efter fisk og skaldyr, lammekød og kartofler. Afhængig af årstiden finder du f.eks. æg af lomvie – store og smukt grønplettede – og kød af den såkaldte hákarl, nogle gange kaldet rådden haj, som er fermeteret kød.

Kolaportid, Tryggvagata 19.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce