Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Oase. Ved den renoverede å Cheonggyecheon mødes Seouls indbyggere for at nyde stilheden.
Foto: Josias S. Juliussen

Oase. Ved den renoverede å Cheonggyecheon mødes Seouls indbyggere for at nyde stilheden.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem Bangkok og Shanghai: Her er Asiens fedeste storby netop nu

Skyskrabere og bløde bjergtinder kæmper om at nå til tops i Seoul, der imponerer med en her-kommer jeg-attitude.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Koreas hovedstad er i sandhed et urbant og økonomisk mirakel. På under et halvt århundrede har Seoul formået at rejse sig som en fugl føniks fra en by i ruiner til et økonomisk, kunstnerisk og kulturelt knudepunkt.

Da Anden Verdenskrig sluttede i 1945, fik koreanerne endelig deres land tilbage efter 35 lange år under japansk kontrol. Men halvøen blev delt i nord og syd, og i 1950 brød Koreakrigen ud. Selv om krigen i 1953 stagnerede i en stadig våbenhvile, har der efterfølgende intet tilbageholdende været ved Seouls udvikling.

Siden 1970’erne er grå beton og skinnende glas skudt frem og op mod himlen i en grad, så byens æstetiske udtryk i farten blev overset.

LÆS OGSÅ

OL i 1988, VM i fodbold i 2002 og titlen som verdens designhovedstad i 2010 har dog været katalysatorer for en grønnere, smukkere og mere moderne metropol.

Innovativ byforskønnelse og perfekte paladser tager sammen med seje street-stylede studerende, ambitiøse businesskvinder og buddhistiske munke imod Seouls gæster med afmålt koreansk kærlighed, kimchi og k-pop.

FREDAG i SEOUL

Kl. 18: Slentre op langs åen
Få åndehuller i storbyer er så idylliske og gennemførte som Cheonggyecheon, en å, der for kun otte år siden var et forsømt vandløb med en overliggende motorvej.

Milliarder af koreanske won senere er Cheonggyecheon et førsteklasses eksempel på urban byfornyelse. Åen starter i downtown Seoul og fortsætter 5,8 kilometer gennem byen, til den udtømmes i Hangangfloden.

Den er placeret fem meter under gadeplan, hvor temperaturen sænker sig, og byens gennemtrængende støj bliver til stille hvisken. Stenbroer, vandfald, kunst og træer passerer forbi, og kigger man op, agerer højhusenes oplyste vinduer standin for nattens stjerner.

Taepyeongno1-ga, Jung-gu, Seoul-si Metro: Gwanghwamun station, exit 5

Kl. 20: Koreansk grillaften
Koreansk mad er fantastisk varieret, stærk og sund. Den bedste måde at kaste sig ud i det koreanske køkken på er med en ordentlig omgang grillet kød på en barbecuerestaurant.

På den atmosfæriske gade Hoenamu-ro finder du i nr. 15 en indretningsmæssigt skrabet og beskeden restaurant, men lad ikke udseendet skræmme dig væk fra en fantastisk billig, gavmild og velsmagende grillaften.


Bestil en omgang galbi – marinerede okseribs – og samgyeopsal – svinebug – og Cass-øl til at skylle ned med. Til kødet serveres det obligatoriske tilbehør bestående af chilipasta, hvidløg, salatblade, tofu, pajori – stærk forårsløgssalat – og den koreanske favorit kimchi – mælkegæresyret kål.

Restaurantens specialitet er en sur-sød kartoffelsalat, den perfekte kombination til det grillede kød og krydrede garniture.

Der er en bestemt teknik og fremgangsmåde, når du sidder om det runde bord med de brændende kul i midten, men tjeneren hjælper, hvis det ser helt håbløst ud. Vær ikke bange for at efterligne de lokale.

15 Hoenamu-ro, Itaewon-dong Metro: Noksapyeong station, exit 2

LØRDAG I SEOUL

Kl. 9: Royal morgenstund
Det største og mest storslåede af Seouls fem paladser er Gyeongbokgung. Det har haft en turbulent historie siden opførelsen under Joseon-dynastiet som det første palads i Seoul.

Det blev brændt ned til grunden af japanerne i 1592, og siden 1800-tallet er det blevet genopbygget og renoveret, så det i dag fremstår perfekt og poetisk.



I sin storhedstid var Gyeongbokgung en by i byen, og komplekset er stadig enormt. Gå ikke glip af vagtskiftet ved hovedporten, og nyd stilheden og bjergene ved den smukke pavillon Hyangwonjeong.

22, Sajik-ro 9-gil, Jongno-gu, Seoul Metro: Gyeongbokgung Palace station, exit 5



Kl. 11: Hygge overload
Sammensæt et utal af kaffebarer, kunstgallerier og traditionelle koreanske huse på en bakke med udsigt ud over Seouls centrum, og du har et af byens hyggeligste områder, Samcheong-dong.

På cafeen Palette Seoul laver de særdeles delikate macarons – specielt anbefalelsesværdig er varianten med grøn te.

LÆS OGSÅ

Find din favorit, bestil en to go-kaffe og bevæg dig rundt i området med et smil på læben og kameraet klar til at nærfotografere kunst på mure og tage, keramikkatte i vinduerne og chilifrugter liggende til tørre på trævogne – samt de næsten tusind velbevarede traditionelle huse i Bukchon Hanok-landsbyen.

Samcheongdong-gil, Jongno-guSamcheong-dong Metro: Anguk station, exit 1

Kl. 12: Hyldest til de faldne
Et besøg på War Memorial of Korea er essentielt. Allerede før du træder indenfor, møder mastodontiske monumenter og deltaljerede skulpturer dig, og en højtidelig tone er slået an.

Det gigantiske museum fortæller gribende og overraskende overskueligt Koreas historie ud fra de krige, nationen har udkæmpet med hovedfokus på Koreakrigen.

Historiske dokumenter, genstande, billeder, film og livagtige oplevelsesrum giver et gennemført og gysende indblik i rædslerne samt udførlige forklaringer på, hvad der udløste den teknisk set fortsat igangværende krig.

29, Itaewon-ro, Yongsan-gu, Seoul Metro: Samgakji Station, exit 12

Kl. 14: Ung med de unge
Hongik University, Sydkoreas førende kunstskole, har lagt navn til det omkringliggende område, Hongdae. Områdets unge, kreative mennesker viser en smittende energi, og trendy tøjmatchende kærestepar, guitarspillende troubadourer og musikvideooptagende wannabe popstjerner er ikke et særsyn.

Ud over at være et fremragende sted for mode og vintageshopping er universitetsområdet kendt som epicenter for Seouls natteliv.

19-3, Wausan-ro 21-gil, Mapo-gu, Seoul Metro: Hongik University station, exit 9

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 17: Det romantiske bjerg
Det mest centrale og lettest tilgængelige af Seouls bjerge er Namsan. Der er tre måder at komme op på; gåben, bus eller svævebane. Tag sidstnævnte lige før solnedgang, og se byens detaljer langsomt forsvinde og blive til et billede af lys og silhuetter.

Tag elevatoren til observatoriet i N Seoul Tower, hvor panoramablikket over den uendelige by vil få dig til at gispe efter vejret. Siden to af karaktererne fra den umådelig populære tv-serie ’Boys over Flowers’ tog på date på Namsan, har bjerget vrimlet med kærestepar.

105, Namsangongwon-gil, Yongsan-gu, Seoul Metro: Myeong-dong station, exit 3



Kl. 19: Det muntre køkken
Det er værd at hengive sig til teaterrummets mørke for at opleve Sydkoreas mest populære show, ’Nanta’, der bedst beskrives som slapstick stomp tilsat salathoveder, skærebræt og skarpe knive.

Siden 1997 har det non-verbale teaterstykke, der handler om et team af kokke, der skal forberede en bryllupsmenu på meget kort tid, og som kombinerer rytmer fra koreansk folkemusik og universel falde på halen-komik, spillet for fulde huse. Hvis du ikke har lyst til at blive inddraget, så vælg pladser på balkonen.

Der er fart på, det er plat, men også dygtigt udført og stærkt underholdende.

26, Myeongdong-gil,Jung-gu, Seoul Metro: Euljiro 1-ga Station, Exit 6

SØNDAG I SEOUL

Kl. 9: Syng halleluja
Kristendommen er den næststørste religion i Sydkorea, og ingen kirker slår Yoido Full Gospel Church, verdens største pinsekirke med omkring en million menige og egen tv-station. Hver søndag afholdes der syv gudstjenester, og de 20.000 sæder i kirken er fyldt hele dagen lang.

En sektion af balkonen er reserveret til ikkekoreansktalende, og personale med gule bånd instruerer i brugen af høretelefonerne, hvori prædikenen simultant bliver oversat til engelsk. Størrelsen på kirken, antallet af mennesker, der bryder ud i bøn og det 150 mand store kor gør gudstjenesten til en oplevelse ud over det sædvanlige.

11, Yeoeuido-dong,Yeongdeungpo-gu, Seoul Metro: Yeouinaru station, exit 2

Kl. 11: Hemmelige havehistorier
Changdeokgung-paladsets rekreative baghave med plads til filosofiske tanker, Huwon eller ’The Secret Garden’ er ikke just hemmelig. At besøge haven er nemlig rasende populært. Kun guidede ture tager dig med bag paladsets mure for at opleve den have, hvor konger og aristokrater i århundreder har diskuteret politik, læst bøger og fisket i Buyongjeong-dammen.

Huwon er et charmerende rustikt eksempel på koreansk landskabsarkitektur og den eneste baghave tilknyttet Seouls paladser. Derudover er Changdeokgung i manges øjne det smukkeste af paladserne og at finde på Unesco’s verdensarvliste.

Hvis de engelsksprogede rundvisninger er udsolgt, så insister på at komme med på den førstkommende ledige tur uanset sprog.

99, Yulgok-ro, Jongno-gu, Seoul Metro: Anguk station, exit 3

Kl. 13: Shopping Gangnam Style
Da den koreanske k-popstjerne PSY sang om ’Gangnam Style’, sang hele verden med, de fleste uden at vide hvad de sang om. Gangnam betyder ’syd for floden’ og er Seouls mest eksklusive distrikt.



Når du krydser floden og forlader det seværdighedsrige nordlige Seoul, bliver gaderne bredere, bygningerne mere bombastiske, og det vrimler med dyre fornøjelser, såsom et ufatteligt udvalg af plastikkirurger omkring Apgujeong metrostation.

Yndlingsbeskæftigelsen i Gangnam er at shoppe i de mange designerbutikker. Cheongdam har alle de dyreste mærker, hvorimod gaden Garosu-gil byder på den seneste mode til en overkommelig pris.

Garosu-gil Sinsa-dong, Gangnam-gu Metro: Sinsa station, exit 8

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



Kl. 15: Buddhistisk oase

Bongeunsa er et af de mest modsætningsfyldte steder i Seoul. Det over tusind år gamle tempelkompleks er beliggende i et hypermoderne område syd for Hanfloden.

De hellige haller, templer og buddhastatuer står i skarp kontrast til de dominerende skyskrabere. Her bliver du mødt af velfriserede haver og en stemning af sindsro. Snart opdager du den livlige aktivitet af buddhistiske hverdagsritualer. Bongeunsas vartegn er den 23 meter høje og skinnende hvide Maitreya Buddha, der stolt udfordrer de nærliggende højhuse. Følg den lidt usete, tilgroede sti, der leder rundt om statuen, og med en god zoomlinse, lidt vovemod og kreativitet findes turens måske bedste billede lige dér.

73 Samseong-dong, Gangnam-gu Metro: Samseong station, exit 6

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden