DRAGENDE. Den øde ø Lokrum, kan ses fra mange steder i Dubrovnik. På øen er bl.a. en botanisk have og påfugle, der blev bragt dertil i 1900-tallet.
Foto: Jens Henrik Nybo

DRAGENDE. Den øde ø Lokrum, kan ses fra mange steder i Dubrovnik. På øen er bl.a. en botanisk have og påfugle, der blev bragt dertil i 1900-tallet.

Storby og kultur

Det skal du opleve udenfor Dubrovnik

Besøg den ubeboede, fredede ø Lokrum og den fascinerende rigdom i byen Cavtat.

Storby og kultur

1. Lokrum: Øen lige udenfor

Forførende og dragende byder Lokrum sig hele tiden til set fra Dubrovniks borgmure og byens kystlinje. Så nær ved og alligevel som om den vogter på sine hemmeligheder.

Det tager kun et kvarter at sejle fra den gamle havn i Dubrovnik med taxibåd ud til øen. Allerede når man står af båden, er det stilheden, man først fornemmer. Lige så hektisk Dubrovnik er – især i højsæsonen – lige så afslappet er øen. Påfugle i deres fulde ornat er de første levende skabninger, som tager imod. Øen er ubeboet, og her er det naturens præmisser, der gælder.

Lokrum indgår som en del af Dubrovniks fredning på Unescos Verdensarvs-liste. Alt er fredet, og utallige skilte gør opmærksom på, at ingen tobaksrygning er tilladt. Der er sågar også afbildet piber på forbudsskiltene, så ingen kan være i tvivl. Brandfaren er alt for stor i den tørre sommer.

LÆSERNE TIPPER

Det var ærkehertug Maximilian af Habsburg, som købte Lokrum i 1859, og det var ham, som bragte påfuglene herover.

100 meter fra kajen ad en skyggefuld sti er en botanisk have med mere end 500 vækster fra flere kontinenter. Nærved ligger en gyldenfarvet benediktinerklosterkirke flankeret af pinjetræer.

Indenfor er her svalt og andagtsfuldt. Selve basilikaen har aner tilbage til 1000-tallet, men blev først for alvor udbygget i sin romansk-gotiske stil i 1300- og 1400-tallet. Det tilhørende kloster blev opført et par hundrede år senere i den for området kendte gotisk-renæssance-stil.

Der er tre hovedstier på øen.

Den ene midt på øen, højt hævet med en fabelagtig udsigt, ender ved resterne af en rund borg, mens de to andre følger kysten på begge sider af øen.

Det indre af Lokrum er beplantet med krogede oliventræer, og der ligger en lille brakvandssø, som i folkemunde er døbt ’Det Døde Hav’. Her kan man bade, men de fleste vil nok foretrække Adriaterhavets blide bølger, som man kan boltre sig i fra nogle af de små strande.

2. Cavtat: Her holder jetsettet til

Luksusyachter i færgestørrelser ligger side om side i Cavtats mondæne lystbådehavn.

Nu og da forlader ejerne deres blærede fartøjer ad en tæppebelagt trappe og slentrer scenevante hen ad marinaen. De er vant til at blive kigget på og fotograferet af alt fra forbipasserende turister til fotografer fra sladderpressen.

KOMBINER KULTUR OG NATUR

Ingen tvivl om, at vi i Cavtat, 20 kilometer syd for Dubrovnik, befinder os i et jetsetmekka. At de rige har valgt denne lille by i Zupa-bugten er forståeligt.

Byen og omgivelserne har alt det bedste, som området kan frembringe af flora. Såvel den gamle bydel som meget af det nye byggeri, som er skudt op, indgår i en fornuftig symbiose.

Cavtats herligheder blev opdaget tilbage i oldtiden. Illyrerne var de første, som beboede Cavtat, skønt grækerne i 400 f.Kr. var de egentlige grundlæggere af Epidaurus, som de døbte den. Senere erobrede romerne byen.

ZAGREB

Rige levn fra den antikke periode er udstillet i Bogisic-museet, en renæssancebygning fra 1500-tallet. Her løber et par timer nemt.

Efter museet er det oplagt at besøge såvel St. Nikola-kirken fra midten af 1700-tallet samt St. Vlaha-kirken og franciskanerklosteret.

Cavtats mest prominente person var maleren Vlaho Bukovac, som levede til 1922 og satte sit store præg på landets modernistiske malerstil. Hans værker ses ikke kun i Bukovac-galleriet, men også ved andre af byens seværdigheder.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce