Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Maja Kiener
Foto: Maja Kiener

Gennemført. Når publikum er færdige med at juble med Jonatan, Sofia og resten af Rosendalens indbyggere over at have besejret Tengil og hans drage, Katla, strømmer de ned for at se nærmere på de stråtækte huse eller brænder energi af på de græsgrønne siddepladser.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her lever Brødrene Løvehjerte videre

Nu kan publikum også møde Jonatan og Tvebak i Astrid Lindgrens Verden i Småland.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tredje gang, min datter på 7 år bekymret spørger: »Kapper de virkelig hovedet af folk, far?«.

Elva, der efter sommerferien begynder i 1. klasse, er normalt et rationelt barn, der let skelner mellem virkelighed og fantasi. Men her i teater- og temaparken Astrid Lindgrens Verden i Småland kniber det mildest talt.

Hendes far, Martin, har netop fortalt, at der er dødsstraf, hvis man ikke gør, som den grusomme Tengil, ridder af Karmanjaka og herre over Rosendalen, og hans soldater befaler.

Og det vrimler med soldater klædt i sort, flagrende kapper og sorte hjelme i Astrids Lindgrens Verden. 17. juni åbnede nemlig Rosendalen, Kirsebærdalen og Karmanjaka-bjerget – teaterscener, som skaber rammen om den populære svenske børnebogsforfatters barske og rørende fortælling om Brødrene Løvehjerte, Nangijalas befriere.

Med sammenknebne øjne er soldaterne på jagt efter forrædere blandt Rosendalens indbyggere, der vil undertrykkeren Tengil til livs.

To drenge drøner ivrigt om et hushjørne på opdagelse i Jonatan og Karl ’Tvebak’ Løvehjertes univers. De stopper brat. En soldat med et langt spyd i højre hånd og en sort hjelm i jern trykket godt ned i panden spærrer vejen og nidstirrer dem med smalle øjne. Drengene trykker sig op ad husmuren og ser ud, som om de ikke helt kan beslutte, om de skal smile høfligt eller løbe væk. Soldaten sender dem et sidste advarende blik og fortsætter sin runde.

»De træder jo aldrig ud af karakter«, siger min mand imponeret.

STOCKHOLM

Han har på den anden side af ringmuren, i Kirsebærdalen, overhørt forræderen Jossi, den bryske rødhårede jæger Hubert og duedronningen Sofia, hvis brevduer bringer vigtige beskeder til Jonatan og de andre oprørere i Rosendalen, planlægge, hvordan de skal trænge ind i Rosendalen.

»Har I været i Rosendalen før? Kender I en vej ind?«.

Sofia spørger den lille flok af besøgende børn, der andægtigt følger de tre lige i hælene. Sammen med dem forsøger oprørerne at tegne et kort over Rosendalen i grusstien.

På opdagelse

Ikke kun karaktererne er livagtige.

»Det er sgu gennemført. Hvordan får de tingene til at se slidte ud?«, udbryder Anders Busk, far til Elvas veninde Nora.

Det er de stråtækte bondehuse, der rummer alt fra børnesenge til madskåle og træsko, som passer hans størrelse 45, der imponerer.

»Det er ikke kulisser. Det er gedigne byggerier, huse, man kunne flytte ind i«, supplerer min mand.

Brødrene Løvehjerte-miljøet og -karaktererne har hele tiden eksisteret i teaterparken, men i 2014 begyndte man for alvor at arbejde med ideen om et reelt univers, fortæller adm. direktør i Astrid Lindgrens Verden Joacim Johansson, og i maj 2015 rev man de gamle bygninger ned for at få plads til nye.

»Vi har vores egen udviklingsafdeling, der blandt andet består af arkitekter og regissører, og som er fortrolige med vores visioner. Vi forsøger at gøre vores univers så ægte som muligt, og derfor tilstræber vi altid at bruge ægte materialer som sten og træ. Her er ikke noget plastik«.

Måske er det derfor, det er så let for Elva og Nora at leve sig ind i Brødrene Løvehjertes univers:

»Vi skal udforske det der hus, Nora. Så kan vi sidde deroppe på 1. sal og kigge ud«, siger Elva.

Og væk er de. Igen.

Professionelle skuespillere

Det er tredje gang og anden dag i træk, at Nora er i Astrid Lindgrens Verden. Og ifølge hendes mor er det ikke for meget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi var her fem timer i går, og der er stadig masser at se«, siger Anne Winding Top. »Der er teater over det hele, og man kan ikke nå at se det hele på bare en enkelt dag, medmindre man løber rundt«.

Det finder de fleste gæster ud af, første gang de besøger den svenske forlystelsespark, der har eksisteret siden 1981.

»De, der ikke har været her før, har svært ved at forstå, hvorfor det skulle være nødvendigt at være her mere end én dag, men det opdager de, når de kommer her«, siger Joacim Johansson og fortæller, at todagesbilletter er de mest populære: 52 procent af gæsterne foretrak dem i 2015.

Ikke kun Brødrene Løvehjerte kommer til live på det 130.000 m2 store område i den smålandske skov ved Vimmerby, der årlig besøges af knap en halv million gæster. Det gør alle figurerne fra Astrid Lindgrens elskede bøger: Pippi leger fangeleg med betjentene Kling og Klang i det gule og skæve Villa Villekulla, Emil bliver hverken klogere eller mindre fræk, men stikker hver dag hele sommeren hovedet i suppeterrinen, mens Mattis gang på gang får grå hår af Ronja.

Imellem de 50 forestillinger, der vises fra åbningstid klokken 10 og frem til lukketid klokken 18, går man på opdagelse, på scenerne, på legepladserne og på stierne.

Af de 500 medarbejdere i Astrid Lindgrens Verden er cirka 100 af dem professionelle skuespillere, fortæller adm. direktør Joacim Johansson:

»Vores forestillinger er planlagt ned til mindste detalje. Men skuespillerne fortsætter, når forestillingerne slutter, hvor det naturligvis bliver mere improviseret i mødet med publikum«.

Mange af dem kommer tilbage år efter år.

»Uden for højsæsonen fra midt maj til slut september arbejder skuespillerne på andre teatre, men godt 60 procent af dem vender tilbage året efter«, siger Joacim Johansson.

Forestillingen ’Det sidste slag’ om oprøret mod Tengil er ved at nå sit klimaks. En dragehale bugter sig pludselig over Karmanjaka-bjerget. Sekundet efter stikker dragen Katla sit grumme hoved over en bjergtop, og Elva kniber øjnene hårdt sammen og kryber tættere ind til sin far.

Opslugt publikum

En ildkugle flammer voldsomt op, og varmen ruller mod os. Katla spyr sin dødelige ild. Ikke mod Elva og Martin eller resten af publikum, men mod Jonatan og Tvebak, der kæmper for livet, frihed og det gode mod den grusomme Tengil og hans sortklædte soldater.

EN DAG I

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De taber. Men vinder alligevel. De skal videre til Nangilima, hvor kun fred hersker. Sofia slipper en hvid og en grå due løs. Støvregnen tager til. Alligevel har Anders Busk vippet sine solbriller ned på næsen. Ligesom mange andre blandt publikum, der fylder hver en kvadratmeter af de græsgrønne siddepladser ved scenen til Brødrene Løvehjerte op, har han tårer i øjnene. Ingen gør mine til at rejse sig og gå i ly. De er helt opslugte af den gribende kamp mellem det gode og det onde.

Politiken var inviteret af VisitSweden

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden