Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kristoffer Flakstad
Foto: Kristoffer Flakstad

Panorama. Der venter flotte oplevelser på alle Bergens syv bjergfjelde, men et af bjergene, Nattlandsfjellet, har en særlig plads hos mange lokale naturelskere.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her kan du komme fra storbyen til fjeldet på 10 minutter

Politiken tog med de lokale naturelskere i Bergen op til vildmarkens klare luft.

Storby og kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Birketræernes gule blade vibrerer stille i luften. Her er en frisk duft af bær og mos, og selv om her har været samlere før os, står der endnu blåbærbuske med søde, let syrlige bær. Vi befinder os på ryggen af Nattlandsfjellet omgivet af granit og gyldne farver fra de løvfældende træer.

Her har bergensiske Nina Ringdal trådt sine barnesko tilbage i 1950’erne – og her tilbringer hun den dag i dag gladelig mange af sine frie timer. Vi er kørt med hende nede fra Bergens centrum den korte vej op ad en håndfuld hårnålesving til parkeringspladsen ved vejen Nordre Nattlandsfjellet. Sammen har vi lagt byen bag os, og mens vi plukker blåbær og nyder luften, der bliver klarere og renere, for hver meter vi går, fortæller Nina Ringdal om sin livslange glæde ved at vandre i bjergene rundt om Bergen.

Det, der er så fint ved Nattlandsfjellet, er, at man har denne udsigt over hele byen. Selv for os, der er vokset op her, er det en kæmpe oplevelse hver gang

»Da jeg var barn, var det en helt normal søndagsaktivitet for familierne at gå tur på et af byens syv fjelde«, siger hun.

»De fleste familier foretrak forståeligt nok det af de syv bjerge, de boede tættest på«.

»Vi mødte altid mange bekendte på fjeldet«, fortæller Nina Ringdal. »Det var populært at mødes der. Det gav en form for bekræftelse, og man viste over for andre, at man var en familie med sunde fritidsværdier«.

Storslået – selv for de lokale

Efter et par små, men bratte stigninger når vi op på selve ryggen af Nattlandsfjellet i cirka 250 meters højde. Hvor det et øjeblik forinden var de varme efterårsfarver og smagen af blåbær, der tryllebandt os, venter nu en helt anden oplevelse: den storslåede udsigt ud over hele det sydlige Bergen med huse, indfaldsveje, søer, fjorde og fjeldtoppe, der fortsætter ud i det uendelige, gyldne lys.

»Der er nok dem, der vil sige, at efteråret er en særlig smuk årstid heroppe«, siger Nina Ringdal, mens vi går lidt videre.

Udsigten ændrer sig konstant, og vi kan efterhånden se mere og mere af Bergens centrum og den travle byfjord. Gang på gang må vi stoppe op og skue ud over den vestnorske stad, der ligger dernede omkranset af sit eventyrlandskab med fjelde og fjorde.

»Det, der er så fint ved Nattlandsfjellet, er, at man har denne udsigt over hele byen. Selv for os, der er vokset op her, er det en kæmpe oplevelse hver gang«, smiler Nina Ringdal.

Respekt for det barske landskab

Engang var Bergens bjerge nøgne og grå. Det klædte ikke byen, mente man i 1800-tallet, og et storstilet udplantningsprojekt begyndte. Skolebørn blev sendt ud for at plante træer op ad de golde bjergskråninger, og det resulterede i det grønne svøb, der i dag omfavner den regnfulde storby på Vestlandet.

Dengang var der ikke nogen form for bebyggelse op ad fjeldsiderne, men det ændrede sig, i takt med at byen voksede, og i 1970’erne bebyggede man en del af Nattlandsfjellet med villaer og rækkehuse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆSERNE

»Det vakte ramaskrig blandt mange bergensere«, fortæller Nina Ringdal.

»Mange havde den opfattelse, at fjeldene var vores fælles eje, noget, der skulle være uberørt«.

Selv om civilisationen har ædt sig ind på naturen her, er der ikke langt til den barske, uberørte vildmark. Det oplever vi kort tid efter, hvor stien, vi følger, slår et sving til højre, væk fra bjergkammen og ind i landet. På få minutter har vi lagt synet af storbyen bag os og befinder os nu i det norske højfjeld. Landskabet er bart med spredte birketræer, vandhuller og mosklædt granit. I horisonten breder vildmarken sig med nøgne fjeldtoppe ind mod Hardangervidden. Nina Ringdal kan huske tilbage til dengang, hun var tre år, hvor hun sad i sin fars rygsæk noget af turen og måtte gå resten.

»Vi lærte tidligt at gå og klatre i fjeldet«, fortæller hun. »Vi lærte også at have respekt for landskabet. Så snart man kommer herop i højfjeldet med åbne vidder, kan det blive farligt. Særlig i vinterhalvåret, hvor der kan opstå uforudset tåge og kulde. Vi lærte at tage ansvar – og dengang var der ingen mobiltelefoner til hjælp«.

Vi passerer søen Nubbevannet, der ligger svovlblå i det gule efterårslandskab. Derfra indleder vi nedstigningen tilbage mod parkeringspladsen. Vildmarken bliver langsomt forvandlet til nåleskov. Nina Ringdal mindes igen sine barndomsår i fjeldet:

»Vi var vilde med at løbe rundt her i granskoven. Det var en spændende legeplads, og vi følte os som nisser og trolde. Som voksen er det en god følelse at have sådan nogle minder om ture på fjeldet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På vejen ned over bjerget konfronteres vi pludselig med et dramatisk syn: Midt i Nattlandsfjellets skovbeplantning trækker en 5-6 meter bred bane et åbent spor fuldt af grus og knækkede træer. Her skabtes en særlig kraftig vindtunnel under orkanen Nina i januar 2015. Der blev målt vindstød et godt stykke over topgrænsen for orkanstyrke i Bergen, og lige præcis her viste den kraftige vind ingen nåde, men efterlod en ødemark, der vil være synlig mange år ud i fremtiden.

Med smagen af blåbær i munden indånder vi den sidste friske bjergluft. Turen har varet lidt over tre timer, og der er fortsat masser af tid til at opleve Bergens centrum få minutters kørsel væk.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden