Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KIRKELIGT. Glacier Park Lodges 60 store granstammer med en højde på 12 meter og en diameter fra 90 til 100 centimeter imponerer.
Foto: Poul Husted/Poul Husted

KIRKELIGT. Glacier Park Lodges 60 store granstammer med en højde på 12 meter og en diameter fra 90 til 100 centimeter imponerer.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestens bjælkehytte forvandlet til luksushotel

Engang var det hjem for USA's fattige nybyggere; i dag en fuldendt oplevelse for turister.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omahkoyis eller Big Tree Lodge døbte de lokale Blackfeet-indianere Glacier Park Lodge, og navnet er velvalgt, for bjælkehotellet tordner sig op som en katedral med 500 til 800 år gamle barkklædte stammer.

60 store granstammer med en højde på 12 meter og en diameter fra 90 til 100 centimeter ikke alene forstærker den kirkelige virkning, men holder også hotellet med 161 værelser og plads til 500 gæster på plads ved foden af Dancing Lady-bjerget. Ikke så sært, at indianerne var imponeret over den kraft, som Den Store Ånd havde skænket blegansigterne ved indvielsen for snart 100 år siden.

Glacier Park Lodge blev opført af jernbaneselskabet Great Northern Railway i den amerikanske stat Montana, lige uden for det der i dag udgør Glacier Nationalpark. Nutidens blegansigter i form af turister er ligeså imponerede, som indianerne var ved hotellets indvielse 15. juni 1913.

I dag holder indianerne, som tilhørte Piegan-gruppen i Blackfeet-stammen, for det meste til på et nærliggende, trøstesløst reservat præget af fattigdom, alkoholisme og narkotikamisbrug, men sådan var det ikke ved begyndelsen af det 20. århundrede, fortæller Todd Cavanagh fra Glacier Park Lodge:

»Indianerne slog deres teepee-telte op ved stationen over for hotellet og modtog gæsterne i fuldt skrud og bevæbnet med bue og pil oppe ved stationsbygningen«.

LÆS ARTIKEL Empire Builder-toget standser fortsat ved stationen, men de fleste hotelgæster ankommer i dag i bil. Fjerprydede indianere tilhører også en svunden tid, og det samme gør de traditionelle lodges eller bjælkehoteller som regel placeret i eller lige i nærheden af USA’s mange stats- og nationalparker. Men i modsætning til forestillingen om den ædle vilde, som nu kun ses i de gamle cowboyfilm, lever træhotellerne i bedste velgående og nydes året rundt af tusinder af turister, og det endda ofte til en rimelig penge.

Priserne svinger
Alt efter sæsonen svinger priserne på Glacier Park Lodge fra 129 dollar (680 kroner) for et dobbeltværelse til 359 dollar (1.900 kroner) for en suite. Hvis turisten vil opleve de amerikanske nybyggeres bjælkehytter på luksusplan, skal hun imidlertid være tidligt ude, for de er eftertragtede både af amerikanerne selv og af udenlandske turister.

Amerikas great lodges er selvfølgelig først og fremmest et godt udgangspunkt for at udforske naturområder som Glacier Nationalparken, der ikke har så mange dyr som andre af USA’s nationalparker, men til gengæld er mere malerisk. Den heldige turist kan dog træffe både sort- og grizzlybjørne, bjerggeder, pumaer, ørne og mange andre dyr.

En helt eventyrlig køretur er Goin-to-the-Sun Road, som snor sig 80 kilometer gennem bjerge og snævre pas mellem besøgscentrene St. Mary i øst til Apgar i vest. Bilisten skal beregne mindst fire timer til køreturen.

LÆS ARTIKEL
Tilbage på hotellet kan nationalparkturisten nyde en god middag i Great Northern Dining Room med udsigt til enten prærien eller bjergene. Menukortet er præget af omgivelserne, og Rejser valgte en Wild Game Bolognese med bison- og wapitihjortekød skyllet ned med en Blackfoot Pale Ale og Going-to-the-Sun fadøl. Kunne de hedde andet?

Todd Cavanagh fortæller, at fordi Glacier Park Lodge ligger lige udenfor nationalparken, har ledelsen lidt mere frihed til at ændre på indretningen:

»Vi har fået en espressobar i lobbyen, og vi har også ryddet godt op i alle de udstoppede dyr«.

Den slags ændringer kan dog godt støde en puritaner, som så til gengæld kan glæde sig over, at der hverken er tv eller internetadgang, men at gæsterne hygger sig med samtale om aftenen foran lobbyens kæmpepejs, som er tændt med rigtig brænde.

LÆS ARTIKEL

»Hotellet er nærmest bygget i schweizerhyttestil og i harmoni med omgivelserne, som benævnes Amerikas alper. Glacier Park Lodge er stærkt inspireret af Old Faithful Inn-hotellet i Yellowstone Nationalpark – en stil som nogle har døbt parkitektur«, siger Todd Cavanagh.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Turengårtil.dk vælger dog ikke at bo i Old Faithful Inn ved den berømte gejser af samme navn i Yellowstone, men afprøver i stedet hjørneværelse 460 på tredje sal på Yellowstone Lake Hotel ved søen af samme navn. Værelset er akkurat som hotellet lidt gammeldags med jernseng, kurvestole, bord med løvefødder, fritstående klædeskab og romantisk tapet. På grund af hjørneplaceringen er der udsigt både til skoven og udover søen. Første eftermiddag græsser en wapitibuk lige nedenfor værelset, og den efterfølgende dag afløses bukken af en hind med to kid, som danser lystigt omkring deres græssende mor.

Lake Hotel med sin smørgule facade og hvide kolonisøjler er placeret midt i nationalparken ved Yellowstone-søens nordlige bred. Det var også den facade, som mødte gæsterne i gamle dage, når de ankom med enten dampskib eller diligence. Senere blev Amerika bilernes land, og vejen blev flyttet, så gæsterne i dag ankommer til hotellets bagside, hvor parkeringspladsen er placeret.

På trods af sin størrelse med 300 værelser og plads til 600 spisende gæster virker hotellet alligevel stille og fredfyldt, og gæsterne er lykkeligt fri for tv, mobilnet og internetadgang. Restauranten er trods sin størrelse og de mange søjler, der nærmest danner en espalier i midten, hyggelig og byder på mange lækre retter med ingredienser fra parken. Tre små miniburgere med henholdsvis bison-, antelope- og wapitikød skulle Rejser dog have overladt til de helt små gæster.

Rustik er et ord, som forbindes med arkitekturen, men ikke når det gælder Lake Hotel. I stedet minder Lake Hotel mere om de elegante strandhoteller langs USA’s østkyst fra Florida til Maine eller for den sags skyld de danske kyster. Lake Hotel er et symbol på civilisationen i vildmarken.

Hyttetur

Til gengæld er Jackson Lake Lodge – med kun 37 værelser i hovedbygningen og de resterende i 348 i små omkringliggende hytter opført i 1955 i Grand Teton Nationalparken lidt syd for Yellowstone – rustik, også selv om den mere afspejler samtidens arkitektur og ikke rubriceres som parkitektur. I modsætning til mange af de andre lodges handler det nemlig ikke om bygningen, men om udsigten.

Fra de 18 meter høje panoramavinduer i lobbyen bjergtager og indrammes en af verdens mest fotograferede bjergkæder, Grand Teton Range, som nærmest ser ud til at være opført i modellervoks med de sneklædte tinder og skyerne, der langsomt driver forbi. Det føles næsten, som om man kan røre ved Grand Teton-bjergene bag Jackson-søen og piletræssletten Willow Flats. Foran bjergkæden græsser bisonokser, wapitihjorte og elsdyr, mens bævere leger byggematadorer. Arkitekten Gilbert Stanley Underwoods intentioner var da også, at bygningen ikke måtte overstråle eller tage opmærksomheden fra udsigten og landskabet. I stedet skulle lodgen være en ramme eller en platform for udsigten til Grand Teton-bjergtinderne, og det er lykkedes.

Udsigten er også et godt krydderi på måltidet i restauranten The Mural. Ikke alene kigget ud mod bjergene, men også når den spisende kigger indad i restauranten. Tre store vægmalerier af Carl Roters skildrer handelsmænd, der køber skind hos indianerne. Krydret er forretter som chilikrabbekager med agurk- og zucchinistrimler eller kammuslinger med banansauce også, og det er der en årsag til.

»Jeg er vokset op i Indien og har arbejdet i Schweiz, Frankrig og Italien, inden jeg kom til Colorado i 2004 og via Las Vegas til Grand Teton i 2009. Køkkenet afspejler det vestlige Amerika, men er inspireret af det fransk-europæiske og med et drys indisk på toppen. Gæsterne har ikke klaget over, at maden er for stærk, men vores gæster er også berejste og åbne over for nye ideer«, fortæller kokken Vishwatej Nath.

Kevin Humphreys, kok på Teton Mountain Lodge & Spa lidt uden for Grand Teton Nationalparken, er selv mest til grillmad, og »jeg prøver at gøre maden enkel og lade produkterne tale for sig selv. Vi vil gerne servere lokale og økologiske produkter, men det er noget af en udfordring, fordi sæsonen er så kort her. De fleste gæster forventer at se bison og wapitihjort på tallerknen, men vi prøver hele tiden at introducere nyt. Vinterens skiløbere er mere åbne over for nye initiativer, mens sommerens familier holder fast i traditionerne«.

En treretters menu i Cascade Restauranten koster 37 dollar (195 kroner) og bestod denne aften af røget fasan med ravioli i en salvie-prosciutto sauce som forret efterfulgt af wapiti-ribeye fra Black Canyon Ranch og en blåbær-shake, som var en fødselsdagsdreng værdig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Teton Mountain Lodge & Spa er opført i 2004 og topmoderne, men forklædt som en gammeldags lodge. Værelse 119 er en juniorsuite med alle moderne faciliteter og en køkkenafdeling, hvis gæsten skulle få lyst til selv at kokkerere. På hotellets tag er der anlagt en hot tub med plads til 24 personer. Værelsespriserne »svinger fra 120 til 400 dollar (635 til 2.115 kroner) i lavsæsonen, mens gennemsnitsprisen i højsæsonen er 249 dollar (1.315 kroner)«, oplyser marketingdirektør Kathryn Brackenridge.

Lodgen er et bevis på, at både træhoteller med rod i fortiden og de nyopførte i gammeldags stil er en oplevelse i sig selv og et behageligt supplement til de amerikanske nationalparkers rige dyreliv og flotte natur.

Turengårtil.dk var inviteret af Rocky Mountain International og Icelandair.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden