Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blues, rock, country og meget mere musik - på rejse gennem det sydlige USA.

Blues, rock, country og meget mere musik - på rejse gennem det sydlige USA.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På musikrejse gennem det sydlige USA

Swinging jazz i New Orleans, svedig blues i Clarksville og en spirende indie-rockscene i Memphis. Vi er gået i legendernes fodspor og viser vej til de fedeste spillesteder og barer.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig at køre på highway'en i USA i en gammel Mustang. Med Bob Dylan på anlægget. Eller Johnny Cash, eller hvem du nu sværger til. Sæt kursen mod New Orleans og stop ved Mid-City Lanes Rock 'n' Bowl. Spil bowling i bedste Big Lebowski-stil, drik håndbajere og nyd livemusikken.

Fortsæt så til byen Clarksdale og se Muddy Waters hytte, hvor han levede og spillede sin musik. Og glem heller ikke Memphis – rock 'n' roll-musikkens fødested. Her blev verdens første rock 'n' roll-sang indspillet af Ike Turner. Og find så de små barer, hvor 1 liters Budweiser og whisky langes over baren, mens bandet på den interimistiske scene spiller, som var der det sidste dag på jorden.

Har du altid haft en drøm om at tage musikruten gennem USA?

Så lad os guide dig – et stykke af vejen i hvert fald. Vi har fået Morten Wilhelm Scholz, forfatter til Turen går til Florida og Det Dybe Syden og kulturredaktør på webmagasinet Atlasmag, til at komme med de bedste tips til New Orleans, Nashville, Clarksdale, Memphis og et af de steder, hvor musikken udvikles i dag, Athens.

På vej til Florida? Det skal du opleve

New Orleans – Jazzens hjemby

Byen og jazzen: New Orleans er unik, for musikken her er allestedesnærværende og en integreret del af bybilledet. Den vælter ud af dørene, og der er altid livemusik, om det så er god, dårlig eller høj.

Byen er først og fremmest kendt for jazzen. Det er almindeligt anerkendt, at den opstod her for omkring 100 år siden i Armstrong Park. Her mødtens slaverne om søndagen, når de havde fri, og spillede, og ud af den tradition opstod jazzmusikken.

Musikken: Boubon Street er en sjov gade i New Orleans, men også lidt af en røvballe-gade. Kvaliteten af musikken er svingende, og onde tunger vil påstå, at Bourbon Street er sidste spillestop for fallerede jazzmusikere, inden de dør. Går man lidt væk fra den gade, skal man stoppe ved spillestedet Preservation Hall, som mest af alt har karakter som en lade. Her serveres ikke drikkevarer, og der er ingen siddepladser. Man kommer bare for at høre musik, og det er meget old school. Stedet er lidt turistet, men kvaliteten af musikken er høj. Den starter hver aften kl. 21 og spiller to timer frem.

Frenchmen Street er nerven i New Orleans. Her ligger de gode barer, der spiller jazz, roots og bluegrass. Kvaliteten er høj, og det er blot at starte i den ene ende af gaden. Men glem ikke baren Spotted Cat, der er kendt for god root-musik, eller baren Snug Harbor, hvor der er jazz på programmet.

Også bowlingbanen Mid-City Lanes Rock 'n' Bowl er en sjov oplevelse. Det emmer af Big Lebowski-stemning, og man bowler, drikker øl og hører livemusik.

Man må heller ikke snyde sig selv for at opleve Kermit Ruffins & The Barbecue Swingers, som spiller hver torsdag i Vaughan's Bar i Bywater-kvarteret. Det er en jazzkvintet, som har spillet der siden begyndelsen af 1990'erne med Kermit Ruffines, der spiller horn. De fyrer den af, og der en skøn blanding af mennesker, der danser – unge og studerende og ældre. Området er lidt skummelt, så tag en taxi dertil.

Bøf, italiensk og burgere – Spis godt i Florida

Clarksdale – Bluesens vugge

Generelt: Clarksdale ligger fire til fem timer nord for New Orleans, og man kan køre dertil på Highway 61 – husk at smide Bob Dylan på anlægget. Byen er lidt mere kuriøs end New Orleans, og her er ikke meget at komme efter ud over musikken. Men til gengæld er du virkelig på tur i blues-musikkens arv. Personligheder som Robert Johnson, Muddy Waters og Ike Turner har boet her i Clarksdale.

Legenden: Lægger man vejen forbi, bør man stoppe ved the Crossroads, som er en myte inden for blues. Historien er, at Robert Johnson, en af de helt tidlige personligheder, var en jævn bluesmusiker, som pludselig blev noget nær guddommelig. Myten går på, at han kommer gående ved the Crossroads og møder en sort mand, som lærer ham at spille ekstraordinært godt. Men som betaling tager han Robert Johnsons sjæl. Krydset finder man ved Highway 49 og Highway 61, og det er markeret. Foruden kamera er det en god idé at tage indlevningsevnen med.

Gode museer: Når man er i Clarksdale, bør man lægge vejen forbi The Delta Blues Museum. Museet fortæller bluesmusikkens historie, og man kan blandt andet se Muddy Waters' hytte, hvor han boede og spillede sin blues.

The Rock'n Roll & Blues Heritage Museum er et andet interessant museum, som er ejet af en underholdende hollænder. Man kan studere hans private samling, og den viser meget fint tråden fra blues til rock 'n' roll.

For yderligere viden om bluesmusik kan man tage forbi butikken Cat Head, som sælger bøger og cd'er. Butikken fungerer også lokal som informationscenter for Clarksdale, så det er en god idé at spørge de ansatte om gode koncerter i byen.

Spillesteder: Clarksdale er lille, og den har to spillesteder, som er værd at nævne. Red's er en juke joint med billig udskænkning. Baren er rustik og helt fantastisk – med bliktag, så det regner ind. Indenfor serveres der én-liters Budweiser. Da jeg besøgte Red's, stod der en kvinde fra Memphis i Wonderwoman-udstyr midt i baren og sang. Hun var halvanden meter høj og lidt buttet.

Tag også forbi Ground Zero Blues Club. Skuespiller Morgan Freeman er født her og bor tæt på Clarksdale. Han har åbnet stedet for cirka fire år siden. Stilen er i den rustikke ende, og genren er blues, soul og rock. Planlæg dit besøg til weekenden, for byen er stille i hverdagene.

Her skal man bo: Det mest originale sted, jeg har boet i USA, er på Shack Up Inn. Stedets slogan er: "The Ritz we ain’t." (Vi er ikke Ritz, red.) Shack Up Inn er en gammel bomuldsplantage, og stilen bestemt ikke pussenusset. Man mødes af rustne traktorere og store skilte med Elvis og andre americana-klenodier fra 1930'erne, 1950'erne og 1960'erne. Man bor enten i hytter eller i rum på bomuldsfabrikken. Parret, der har Shack Up Inn, ved alt om blues.

LÆS OGSÅ:

Memphis – Fødested for Rock'n roll

Om byen: Memphis er en lidt såret by, som har det hårdt. Her findes belastede kvarterer med dårligt uddannet befolkning og en del stoffer og kriminalitet. Men den hårde by rummer en fantastisk musikhistorie. Memphis siges at være "Home of the Blues – Birthplace of Rock 'n' Roll" (Hjemsted for blues og fødested for rock 'n' roll, red.).

Siger man Memphis, må man også sige blues, og den knytter sig især til Beale Street i down town. i 1920'erne og 1930'erne var her et leben af mennesker, og muskken boblede. Tendensen, som er generel for USA, var, at midtbyen blev henlagt i slum og kriminalitet, og mange af de lokale flyttede til forstæderne. Det var også tilfældet for Memphis. Men i dag er midtbyen revitaliseret, desværre i en udgave, der har en snert af Disney.

Nogle mener, at de seriøse bands ikke spiller her længere, men der er nu gang i den, og det er her, man får den folkelige oplevelse, mens man lytter til bluegrass og blues. Er man her, må man lægge vejen forbi BB King Blues Club. Er man heldig, kommer han selv og spiller, selvom han er blevet en ældre herre.

The King: Elvis kommer man ikke uden om. Han boede i Memphis. I Sun Studio indspillede han den 4. juli 1954 sin første sang, "That's All Right (Mama). Sun Studio fungerer både som studie og museum, og luften dirrer af musikhistorie. Det var her, den første rock 'n' roll-sang blev indspillet – "Rocket 88" af Ike Turner. Historien lyder, at lige udenfor studiet faldt én af forstærkerne ned fra en bil og gik i stykker. "Rocket 88" blev indspillet alligevel, og nummeret fik den karakteristisk skramlede lyd. Det var en fejl i den tids musikbillede, men i dag danner den grund for den hårde rock 'n' roll-lyd.

Graceland: Man kan synes om ham, hvad man vil, men der er kun én Elvis. Hans Graceland er ikke ret stort, hvis man tager i betragtning, at han er verdens første rockstjerne. Elvis købte huset i 1957 og boede der til sin død. Førstesal er privat – og det var der, han døde – men man kan få omvisning i resten af huset, hvis indretning er bibeholdt efter hans død. Den kan bedst beskrives som svulstig 1970'er-indretning i genren guld, påfuglefjer og grøn plys.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man ser også hans samling af tøj, biler og film, som han medvirkede i. Vær forberedt på, at Graceland er en fabrik og en turistmaskine. Huset er det næstmest besøgte private hjem i USA efter Det Hvide Hus. Men det er jo også den hellige gral af rock 'n' roll.

Soul: Den tredje musikgenre i Memphis efter rock og blues er soul. I Memphis kommer den ud af Stax Records. Pladefabrikken blev grundlagt i 1957, og sammen med Motown i Detroit var det et af de helt store musikselskaber med navne som Aretha Franklin og Otis Redding. Bygingen er i dag et museum, og når man træder ind, fanges blikket af Isaac Hayes' blå Cadillac, hvis interiør er guld og ryatæppe. Man føres igennem pladeselskabets historie, selvfølgelig krydret med memorabilia og musik.

Musikken: Midtown i Memphis har en god indie-scene. Hi-Tone Cafe er et rigtig godt spillested for dem med hang til rock og indie. Cooper-Yong-kvarteret er stedet at tage hen og slendre rundt. Her ligger de fede genbrugsbutikker, de cool LP butikker, og de hyggelige kaffebarer. Det var her den unge musiker Jay Reatard boede, indtil han døde for kort tid siden. Leder man efter Elvis-rocken i Memphis, så er det nærmere Las Vegas, man skal tage til i dag.

Baren: Et fantastisk sted ikke langt fra centrum er baren Ernestin & Hazel's. Jack White havde et et hit i 2005, som hedder "Portland", og videoen til nummeret er optaget her. Baren er skramlet, i hjørnet står en slidt jukeboks, og en kok står og vender burgere. Hvis man spørger pænt, kan man som regel få lov til at gå oven på. I fjerneste ende, når man har passeret en masse små rum, er der en lille bar. Her sidder en mand, som er stamgæst og har siddet der i 20 år. Han kan fortælle gode historier om, hvordan stedet før i tiden var bordel, og om hvordan Otis Reding skød heroin og havde kvindeselskab. Her oser af atmosfære. Simpelthen!

LÆS OGSÅ:

Nashvillle – Country, Dolly og Grand Ole Opry

Generelt: Nashville ligger kun to timers kørsel fra Memphis, men forskellen på de to byer er stor. Hvor Memphis er en barsk by med en overvejende sort population, er Nashville helt ren og med mange hvide og troende indbyggere. Country er født her på The Grand Ole Opry. Det er et live radioshow, som har kørt siden 1925, og som er USA's længst eksisterende radioprogram. I begyndelsen stod The Grand Ole Opry for den meget renskurede country. Det var før Johnny Cash, og der var ikke meget attitude og fuckfingre over det. Radioprogrammet er flyttet i dag, men Ryman Auditorium And Museum, hvor det hele startede, er omdannet til koncertsted. Alle de store navne spiller her – fra White Stripes til Neil Young.

Museet: Vil man besøge et rigtig godt museum, er Country Music Hall Of Fame Museum stedet. Udstillingen er glimrende og ridser countrymusikkens historie op gennem en tidslinje. Her findes også Elvis' Cadillac i guld.

Barerne: I downtown ligger Hunky Tonk Row, som svarer til Beale Street i Memphis, men den er garant for en mere autentisk charme, end Beale Street er. Gaden er som en stor, højrystet bar: Whisky og Budweiser langes over disken, og man danser på bordene. Det er ikke den bedste musik, men et sjovt sted, hvor du går fra bar til bar.

Tootsies Orchid Lounge er legendarisk og definationen på Hunky Tonk. Fra scenen flyder tonerne af country, og pigerne i baren ligner cheerleaders med små tatoveringer og lyst hår, men det virker for mændene, der skal købe øllen.

I den seriøse ende finder man Bluebird Café, som er et slags lytterum, hvis slogan er: "Shh..." Her bliver musikken med andre ord taget seriøst. Livemusikken spiller to gange hver aften, og stedet hylder singer/songwriter-tradtionen. Det var her, Garth Brooks blev opdaget, og mange af dem, der kommer og performer, skriver for de store stjerner. Bluebird Café er meget velrenomeret og kvaliteten høj. Er man til bluegrass er Station Inn stedet, for det er specialiseret i genren.

Jack White: Indie-scenen har det rigtig godt i Nashville, og Jack White bor her og har åbnet et pladeselskab og en pladebutik ved navn Third Man Records. Et ret hypet sted. Butikken er et besøg værd, og det er ikke helt umuligt at få et glimt af ham selv.

Country-kvinderne: Loretta Lynn er countryens grand old lady, og på hendes ranch, som ligger fantastisk midt i skovene, er det muligt at campere eller bo i hytter. Det er et ret kunstigt sted – en kopi af en gammel plantage med kopier af græske søjler! Det er fake med fake på. Men et sted i al den fakeness, opstår der noget ægte.

Kører man et par hundrede kilometer væk fra Nashville, finder man Dolly Partons forlystelspark Dollywood i Tennessee. Forlystelsesparken er bygget op om hende, og det er tyl og Disney tilsat Dolly. Grotesk, men sjovt. Dolly Parton optræder der tit selv, så det er ikke urealistisk at møde hende.

Shop amok i Florida: Fra malls til fede designerbutikker

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Athens – Den moderne rockmusik opstår her

Byen: Athens er en klassisk amerikansk universitetsby. Den ligger på landet, og 60 procent af indbyggerne er unge mennesker. Byen er lille, men har tegneseriebutikker, kaffebarer, vinylbarer og spillesteder. Her ligger også et progressivt kunstakademi, så byen emmer af kreativitet. Hvor Nashville, Clarksdale, Memphis og New Orleans er byer, hvor musikken på en måde ses i retrospektiv, så er det her, den nye og moderne rockmusik opstår og videreudvikles. The B-52s og REM stammer herfra, og her er en musikalsk skabertrang.

Musikken: Den mest berømte klub er The 40 Watt Club, og her spilles alt fra i rock- og indie-genren alle ugens dage. Mange college-bands spiller her, men tag ikke fejl, for stedet udklækker mange musikere. Og mange af dem, der har skabt sig et navn, kommer tilbage hertil for at spille.

Anekdoten: I udkantens af Athens ligger Weaver D's Delicious Fine Foods. Det er en rigtig souldfood-café, hvor alt frituresteges, og som mest af alt ligner et grøntmalet skur. Udenfor på deres skilt står der: "Automatic for the People". Og navnet har REM snuppet til deres kendte album af samme navn.


Udforsk vores guides: Restauranter, seværdigheder, caféer og barer
Storby:San Francisco, Rom, Lissabon, Berlin, Århus, Toscana, Se flere
Sol & strand:New Zealand,Gran Canaria,Kreta,Cypern, Mallorca, Algarve

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden