Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Intime. En af byens ældste homobarer. Men den er åben for alle. FOTO: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Intime. En af byens ældste homobarer. Men den er åben for alle. FOTO: Stine Bidstrup

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Insider-guide til Frederiksberg: Dans på Psykopaten og bæl herskabelige cocktails

Den idylliske bydel har en masse grønne åndehulder og huser også en af hovedstadens ældste homobarer

København
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et bykort minder Frederiksberg nærmest om et barn i trodsalderen – kan selv, vil selv.

Pakket ind i København til alle sider ligger den lille kommune nemlig lige der, midt i den vibrerende storby, og insisterer på selvstændighed, selv om det udefra måske ser lidt fjollet ud.

Men med sine 8,7 km2 er kommunen, hvor de Konservative har siddet tungt og uafbrudt på magten siden 1909, ikke bare Danmarks tættest befolkede – det er også et lille velstående stykke Danmark. Med lav skatteprocent og saftspændt kommunekasse.

LÆS OGSÅ

Og man fornemmer så afgjort velstanden, når man promenerer på Frederiksberg Allé, hvor trimmede popler i snorlige rækker danner rammerne om et herskabeligt strøg med brede fortove og Frederiksberg Have mod vest.

Ligesom man fornemmer den, når man ser på specialbutikker på Gl. Kongevej, hvor distingverede herrer og velklædte småbørnsmødre hjemmevant køber små konditorkager i 40 kroners-klassen og sandwich-to-go til en hundredmand.

Frederiksberg er nu først og fremmest et fredeligt åndehul midt i København. Med velholdte parker, rene fortove og personlig og nærværende betjening i butikkerne. Det er ordnede forhold, bevares, men ikke kedeligt. Så langt fra endda.

Restauranter til alle temperamenter og pengepunge ligger dør om dør, festerne står i kø på Allégade, og byen huser både adskillige teatre og en ret ny biograf.

Over det hele knejser rådhustårnet. Det er her fra, det fineste klokkespil klimprer hele klokkeslag ind med kendte melodier som ’Kom, maj, du søde milde’. Det er man stolt af i byen.

Ikke mindst på rådhuset, hvor de Konservative altså regerer. Så længe, det varer. For kommunalvalget til november kan blive skæbnesvangert for den konservative bastion.

Taburetten vaklede allerede under borgmester Jørgen Glenthøj i 2009, da partiet gik fra 13 til 12 mandater og dermed mistede sit absolutte flertal, men denne gang varsler meningsmålingerne en regulær vælgerlussing. Sker det, er 104 års konservativ dominans brudt, og Frederiksberg skal måske finde sig en ny identitet.

FREDAG PÅ FREDERIKSBERG

Kl. 20: Drinks i salonen
Jeg elsker at hænge ud på cocktailbaren Salon 39, som ligger for sig selv på et hjørne i det fredelige og herskabelige kvarter omkring Danas Plads. At baren er placeret dér, er ikke blot sært charmerende. Det betyder også, at man ikke bare tilfældigt kommer forbi på en bytur. Man skal på forhånd beslutte, at det er lige dér, man vil tilbringe sin aften. Baren er lille og yderst velbesøgt, og har man ikke reserveret bord, skal man være mere end heldig for at få en plads i baren.

Cocktailsene er veltillavede og dyre. Og virkelig stærke, så pas på! Prøv en Florist med bl.a. gin, champagne og blomsterlikør. Salon 39 har også et lille menukort til dem, som vil spise.

Salon 39, Vodroffsvej 39,1900 Frederiksberg


Kl. 22: Intime pianoballader
Egentlig vil jeg helst beholde Café Intime for mig selv. Den lillebitte og altmodische homobar – en af Hovedstadens ældste – der ligger godt skjult fra Allégade bag en lille stribe park, er nemlig efterhånden så svær at mase sig ind på, at man kan være lidt bekymret for fremtiden. Ikke desto mindre bør alle kende dette fine sted, hvor man føler sig velkommen uanset seksuel præference. Hver aften spiller en pianist på flygelet, og stemningen er altid varm og opløftet. Der må ryges på den lille bar, så risikoen for tæt tåge, er overhængende, og tøjet kan aldrig genbruges dagen derpå. Om søndagen byder pianobaren på jazz.

Café Intime, Allégade 25,2000 Frederiksberg

Kl. 02: Psykopaten på Alléen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er blevet lidt af en (u)vane for mig (og mange andre) at smutte på natværtshuset Alléenberg på den anden side af Allégade, når Intime lukker. Ligesom på Intime er klientellet her meget blandet. Unge, gamle, kendte og ukendte.

LÆS OGSÅ Tidligere var stedet stamværtshus for skuespillere som Dirch Passer og Preben Kaas, der slog deres folder på ABC-teatret rundt om hjørnet, og i dag værner Alléenberg, som i øvrigt går under navnet Psykopaten, stadig om sit ry som stamsted for høj og lav og har bl.a. bevaret næsten nøjagtig den samme indretning, som da værtshuset blev grundlagt på adressen i 1924. Psykopaten byder på livemusik og uhøjtidelig stemning, men lad mobilkameraet hvile – der er en politik om nul fotografering pga. de mange kendte, der besøger stedet.

Allénberg (Psykopaten), Allégade 4, 2000 Frederiksberg

ARTIKLEN FORTSÆTTER:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden