Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Huledyk. 35 meter nede i Skalia-hulen på Kalymnos er der meget langt til overbefolkede græske strande med brankede charterturister.
Foto: Kåre Welinder

Huledyk. 35 meter nede i Skalia-hulen på Kalymnos er der meget langt til overbefolkede græske strande med brankede charterturister.

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne græske ferieø er et paradis for friluftsfolket

Med klatring både over og under jorden, og et generelt stort udbud af aktive feriemuligheder, er Kalymnos stedet for dem, der ikke kun er til og strand.

Grækenland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når først du har vænnet dig til mørket i Skalia-hulen, vil du næppe blive overrasket, hvis et par store, nysgerrige Gollum-øjne stirrer frem bag den næste fugtige stalaktit eller stalagmit.

For der er noget eventyrligt, Ringenes Herre-agtigt over de uhyggelige udformninger, der flygtigt dukker op i det spæde lys fra pandelampen.

Lyset er den eneste lyskilde, der bevæger sig rundt i den katedralagtige hule, der er målet efter 35 meters brat nedstigning fra et lille hul i en solbeskinnet klippevæg på den græske badeferie-ø Kalymnos.

LÆS OGSÅ

På den lille ø nord for Kos, er det vigtigt, at man vælger sine aktiviteter med omhu. For Kalymnos har et stort udbud af aktive ferietilbud.

Særligt inden for klatring er øen unik. Den centrale del af øen er ét, stort klippemassiv med kun få, gennemskærende veje. Og ned mod havet i alle retninger falder så mange klatrevægge, huler og klipper med overhæng, at Kalymnos i de seneste år har tiltrukket klatrere fra hele verden.

Således også den 46-årige østriger Hannes Webhofer. Sommeren tilbringer han med klatring på Kalymnos, vinteren bruges som Heliskiing-guide i blandt andet Chile, Canada og Grønland, og som øens mest erfarne guide er han manden, der med 25 års klatreerfaring sænker os ned i Skalia-hulens dyb.

Krydderurter i næseborene
Timian og salvie gror vildt på de hede bjergskråninger over hele øen, og deres skarpe duft toner langsomt ud i mere fade og fugtige fornemmelser i næseborene, efterhånden som Hannes Webhofer sænker os ned i den stejle skakt.

Det kræver mod at foretage de små hop ud fra den smalle sti og ned i et bælgravende mørke, men guiden ved, hvad han gør, når han lader deltagerne dykke ned i dybet.

Fra et lille hul højt over vores hoveder kan man høre hans præcise dessiner, der får én til at føle sig som en rutineret klatrer. Han binder knuderne omhyggeligt, sørger for at sikringerne sidder, som de skal, og alt sammen gøres med en afslappet rutine og en nærmest barnlig klatreglæde, der også kommer til udtryk, da hele vores gruppe har nået bunden.

Hannes Webhofer har set det hele utallige gange før, men alligevel glædes han over at vise nye hulebesøgende de mange former for drypsten, der troner i alle retninger i Skalia-hulen.

Han tager os med på en lille rundtur og udpeger de største, flotteste og mest unikke stalaktitter, fortæller om udforskningen af hulen, giver os den geologiske baggrund for drypsten og udpeger de små dyr, der lever i Skalia-hulens mørke.

Jo længere vi er der, jo mere går der gætteleg i, hvad de enkelte, fugtigbrune sten ligner. Vi er omkring de klammeste æg-sekvenser fra Alien-filmene, skæggede, græske buster og fallos-symboler, og overalt, hvor pandelampen rammer med sin sparsomme belysning, åbenbarer hulen sine dybeste hemmeligheder med vilde former, farver og figurer.

Klatring i alle retninger

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilbage på overfladen bliver vi kørt tilbage til vores hotel i bjerglandsbyen Masouri af den svenske ejer af Kalymnos Adventure Center, der arrangerer huleturen, Birgitta Lovernius. Vejen bugter sig langs bjerge og knaldblåt vand, og hele tiden peger hun op og rundt i alle retninger, mens hun fortæller om, hvor gode de forskellige klipper er til klatring.

Myndighederne på Kalymnos har i takt med en stigende interesse for klatringen opsat store, hvide sten i vejkanten, som Birgitte Lovernius’ Jeep hyppigt passerer. Hver vejsten peger opad mod huler, vægge og overhæng og fungerer som vejviser og informationssten om sværhedsgrader, afstand til klatringen og andre brugbare informationer for øens mange klatreturister.

GUIDE Tag med til Kykladernes bedste strande

»Folk kommer hertil fra hele verden. Mange er virkelig dygtige, men vi har efterhånden fået opbygget et system, så der er klatring for alle niveauer. Vi har også bygget en ny klatrevæg for at nybegyndere kan lære det hele fra bunden«, siger Birgitta Lovernius, inden hun sætter os af ved hotellet, der er placeret direkte under Grande Grotta, Kalymnos’ enorme og måske mest berømte klatrevæg.

Fra swimmingpoolen anes klatrere i deres reb og sikringer fra klippesider og overhæng, og vi kan følge dem, mens de med deres rygsække og reb om halsen starter opstigningen langs hotellet mod Grande Grotta.

En bonus ved klatreturisterne er, at de medbringer en livsstil, der minder om attituden hos surfere og snowboardere. Afslappet, tilbagelænet og med en simpel glæde ved deres hobby, hvor de skal være afslappede og rolige for at kunne hænge frit på en klippeside.

Den klatrekultur går perfekt i spænd med måden, folk på Kalymnos lever deres liv, hvor de endnu er fri for charterturisme, idet de ganske enkelt ikke har store hoteller på øen.

Det kan være en af grundene til, at den ægte gæstfrihed stadig findes på Kalymnos. Der er ingen leflen for turister, alt foregår i et afslappet tempo, og man holder stadig fire timers frokostpause for at slappe af i sommervarmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som turist kan man ikke undgå at nyde denne lille tidslomme.

Efter besøget i den mørke, fugtige Skalia-hule, giver det mening at hænge ud på terrassen og betragte klatrerne på deres vej mod Grande Grotta til endnu en klatredag på Kalymnos.

Turengårtil.dk var inviteret af Apollo Rejser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden