Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Zias turisme er i høj grad grundlagt på byens smukke solnedgangsudsigt.
Foto: Kåre Welinder

Zias turisme er i høj grad grundlagt på byens smukke solnedgangsudsigt.

Rhodos og Kos
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er byen, der vinder på den nær perfekte solnedgang

Bjerglandsbyen Zia på den græske ø Kos har brandet sig på at servere de smukkeste solnedgange fra byens terrasser.

Rhodos og Kos
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brostensgyder i bjerglandsbyen Zia er snoede og snirklede, og de hvidkalkede huse med blå vinduer og døre gør byen til prototypen på en charmerende, græsk landsby.

Men Zia er speciel, for udover at have en lang række idylliske tavernaer, der serverer bjergudsigt sammen med hjemmelavede limonader og Meze-snacks, så tilbyder byen på den centrale del af Kos en natur-attraktion, der lokker turister i tusindvis hertil.

Attraktionen er den perfekte solnedgang.

Selvom det er den samme sol der går ned over hele verden, så er nogle destinationer bare bedre til at brande sig på at servere en solnedgang ud over det sædvanlige.

Jo, tættere man kommer på Zia, des flere restauranter ligger der langs vejen. Alle har de store terrasser med imponerende udsigt over Ægæerhavet og naboøerne Kalymnos, Pseriomos og Tyrkiets kystområder.

Inden indkørsel i byen rejser sig også et betonautoværn langs klippeskråningen.

Som skumringstiden nærmer sig, samler der sig flere turister langs vejen med kameraerne klar, mens de venter på, at solens sidste stråler farver himlen i alverdens røde og gule nuancer.

LÆS OGSÅ

Udover solnedgangen, så er Zia en helt særlig by på Kos, for her findes ingen hoteller, pensionater eller andre overnatningssteder.

Byen er startsted for vandreture til blandt andet Dikaios-bjerget, der med sine 846 meter er Kos’ højeste punkt.

Men det faktum, at byen ikke har overnattende gæster betyder ikke, at byen må kigge længe efter turister.

Med turisterne følger de mange turistboder, der står i rad og række langs gader og gyder ved ankomsten til Zia.

Bevæger man sig bort fra centrum, så charmerer Zia med sine idylliske omgivelser. Caféen Watermill, der har titlen skrevet på husmuren på både græsk, engelsk og tysk serverer smagfuldt, friskpresset, limonade i de bløde stole på en skyggefyld terrasse.

Også her sidder man med næsten med fødderne ude over bjergskråningen, for på alle restaurationer i Zia kombineres hyggen med en udsigt, der er for imponerende til at blive ignoreret.

Som så mange andre turister i Zia ankommer turengårtil.dk omkring to timer før solnedgang.

På denne måde kan man summe rundt i gaderne, opleve den hyggelige kirke, hilse pænt på de lokale og shoppe rundt i turistboderne, hvorefter der er tid til at udsøge sig den restaurant med tilhørende terrasse, hvorfra man vil nyde solnedgangen.

Disse bliver hurtigt fyldte, men et rigtigt godt bud er Restaurant Oromedo.

Stedet har specialiseret sig i retten kleftico, der er langtidsstegt lam, og Oromodo producerer også deres egen vin. De fremstiller kun omkring 1000 flasker om året.

Himlen virker større, og man oplever det utrolige farvespil mellem skyer og Ægæerhavet med de omkringliggende øer som dystre silhouetter.

Fem andre fantastiske solnedgange

Tromsø, Norge

Om sommeren går solen ikke ned, om fra midten af november til slutningen af januar står den ikke op. Dette giver et helt særligt lys over byen, og det er en unik oplevelse at overvære årets sidste solnedgang. Solens lys afløses i Tromsø af store mængder Nordlys, og himlen over Tromsø er et af de steder i Norge, hvor der er størst mulighed for at opleve nordlyset danse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Taweva, Fiji

En solnedgang oplevet fra en hængekøje på en paradis-ø er altid en oplevelse. Således også på den lille ø Taweva i Yasawa-øgruppen på Fiji. Øen er 3 km lang og en km bred og kun besøgt at få backpackere ad gangen, og når Taweva samtidig er stort set uden strøm, og alt lys efter solnedgang består af lanterner og bål på stranden, så får man et fantastisk indtryk af det afslappende liv som turist på en stillehavs-ø.

Olympic Peninsula, USA

USA’s nordvestligste punkt er udover at være det mest regnfulde område i USA også et af de mindre besøgte områder i USA. Men dette gør ikke halvøen vest for Seattle, med Olympic National Park som den centrale attraktion, mindre seværdig, og at leje en vestvendt lejlighed, eksempelvis ved stranden La Push vest for byen Forks, og opleve solen gå ned i Stillehavet er ganske unikt.

Persepolis, Iran

Allerede i 1979 blev Persepolis i Iran optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Irans tidligere ceremonielle hovedstad, der i dag er en enorm og velbevaret ruinby, beliggende ca 70 km fra en af Irans største byer, Shiraz. At opleve solen gå ned over Persopolis og det store, fladstrakte sletteområde nær Irans største turistattraktion er et imponerende skue.

Song-Köl-søen, Kirgisistan

Beliggende i over 3000 meters højde er Song-Köl det bjergrige Kirgisistans næststørste sø. Området omkring søen er præget af vidtstrakte græsstepper, der langsomt rejser sig mod de omkringliggende bjerge, og hvor vilde heste græsser dagligt. Det er en større rejse at nå til Song-Köl, men at bo i Yurt hos nomaderne og se solen gå ned bag bjergene og opleve det efterfølgende stjernetæppe, der breder sig langs den bjergtakkede horisont, er ubetaleligt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden