Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der er stor forskel på øen Kos og dens nabo Kalymnos, som er vist på billedet. Turengårtil.dk guider dig til at vælge den ø, der passer dig bedst.
Foto: Kåre Welinder

Der er stor forskel på øen Kos og dens nabo Kalymnos, som er vist på billedet. Turengårtil.dk guider dig til at vælge den ø, der passer dig bedst.

Rhodos og Kos
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kos vs. Kalymnos: Hvilken græsk ø passer dig bedst?

Er du til aktiv ferie eller til afslapning? Klatring eller kultur? Turengårtil.dk guider dig til den rigtige destination.

Rhodos og Kos
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være svært at vælge destination til ferien. Skal det være aktiv ferie eller strand-afslapning? Eller skal der satses på kulturelle rundture, lækre strande eller høj madkvalitet?

Zoomer man ind på det sydøstlige hjørne af Grækenland, så finder man to øer, der tilbyder alle ovenstående kriterier. Kos og Kalymnos.

Selv om øerne er naboer, begge er medlemmer i ø-fællesskabet Dodekaneserne, og begge tilbyder gode hoteller, tavernaer og et væld af idylliske landsbyer, historiske ruiner og indbydende strande, så er væsentlige forskelle.

Eksempelvis har Kos har en lang række internationale luksusresorts med både græsk og international buffet, mens Kalymnos ikke har et eneste resort, men satser på tilbagelænet, pensionat-agtig hoteldrift.

Kalymnos et mekka for aktiv ferie, hvor især klatring er i fokus, mens målgruppen på Kos vil have soldyrkning, pools og strande krydret med en guidet rundtur til attraktioner som eksempelvis lægetemplet Asklepion.

LÆS OGSÅ

Også samspillet mellem lokale og turister er forskellige. Gæstfriheden på Kalymnos virker mere ægte og hjertelig, men det har sine årsager.

»Grækerne på de Dodekanesiske Øer er generelt meget gæstfrie, men som de fleste andre steder i verden vokser gæstfriheden, jo færre turister der er«, siger Mette Iversen, forfatter til guidebogen Turen Går Til Rhodos og Kos.

»Kos er en langt større ø. Der lander charterfly, og øen er gearet til at tage imod en enorm mængde turister, der kommer til Kos for dens lange, børnevenlige sandstrande, ligesom All Inclusive-konceptet er populært her«, siger Mette Iversen.

Mange andre øer i nærheden har kun stenstrande og mindre sandstrande, men hele Kos' nordkyst er én lang sandstrand forklarer Mette Iversen. Ifølge hende er Kos By ikke længere berygtet som partyby, mens byen Kardemena til gengæld er blevet festby for især britiske turister.

»Kalymnos er en mindre ø. Man skal videre dertil med båd, så den kræver lidt mere af den rejsende. Hotellerne er mindre, turisterne er færre, men i sommermånederne er Kalymnos lige som alle andre af øerne mål for familier på jagt efter sol og varme. I ydersæsonen tiltrækker Kalimnos klatrere fra hele verden og en del vandreturister«.

Øerne tiltrækker hver deres målgruppe, for Kalymnos kan ikke måle sig med Kos, hvad angår buffetafslapning, og Kos kan ikke konkurrere med Kalymnos, når det kommer til aktiv ferie og gæstfrihed.

Med respekt for turisternes individuelle smag tilbyder danske rejsebureauer både to ugers kombiferie med en uge på Kos og en uge på Kalymnos, mens den mest brugte kombination lyder på en uge på Kos med dagsture til Kalymnos.

Alt efter hvilken type man er, tilbyder Kos og Kalymnos to vidt forskellige ferieformer, og turengårtil.dk forsøger herunder i samarbejde med forfatter Mette Iversen at guide dig til valget af den rette, græske feriedestination.

Sådan er de to øer:

Hvilken type ferie-ø

Kos: Badeferie. Nem at komme til på en chartertur. Også masser af natur, hvis man selv opsøger det.

Kalymnos: Aktiv ferie med dykning, klatring, vandring og windsurfing. Også badeferie i rolige omgivelser.

Attraktioner

Kos: Stort udvalg med både klassiske ruiner og badeland. Begge dele skal man dele med rigtig mange andre turister.

Kalymnos: Natur og smuk arkitektur i hovedbyen Pothia. Frisk fisk på restauranterne - noget af ørigets bedste fisk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hoteller

Kos: Generelt større hoteller, hvor All Inclusive er populært.

Kalymnos: Ingen store hoteller. Kun mindre, familiejede hoteller og pensioner.

Gæstfrihed

Den lille mængde turister på Kalymnos gør øen mere behagelig med ægte, græsk charme, mens Kos mere er en ø for masseturisme, hvor man som turist kan forsvinde i mængden. Dermed ikke sagt, at beboerne på Kos ikke er gæstfrie. Det er de.

Hvilke type turister

Kos: Charterturister, børnefamilier og par, hvor sandstrande er vigtige. Også en del partyturister samt tyskere og englændere

Kalymnos: Charterturister, børnefamilier og par, hvor naturoplevelser som klatring og vandring er vigtige. Øen attraktive klatremiljø tiltrækker klatrere fra hele verden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden