0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tag på jagt efter Nordsveriges magiske naturfænomen

Njulla-bjerget i Nordsverige er et af de bedste steder at se nordlyset. Men selv naturen kan være lunefuld og drilagtig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Rosén
Foto: Peter Rosén

Eventyrligt. Nordlyset fascinerer og skaber myter, fortæller guiden. »Samerne lod ikke deres børn lege udendørs, når der var nordlys, fordi de troede, at det var de dødes ånder, som dansede«.

Sverige
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sverige
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordlyset kommer uanmeldt mellem stjernerne dansende som en anden ballerina og forbliver i erindringen for altid.

Abisko i Nordsverige omkring 100 kilometer nordvest for byen Kiruna er et af de bedste steder i verden at opleve fænomenet, fordi det er det mest skyfri område i Sverige, og der ingen lysforurening er.

Moder natur er imidlertid en lunefuld diva og spiller mange nordlyskiggere et pus. Trods tre nætters intens jagt lykkes det ikke at få så meget som et glimt af ballerinaen i rød, lilla, grøn og grøn trikot.

Vinteren 2011-2012 var en af de bedste i 50 år for at spotte naturens eget lysshow især i Island og de nordligste egne af Norge, Finland samt altså Sverige.

Titusinder valfarter hver vinter til de nævnte destinationer for at få et glimt og helst også indfange nordlyset med kameraet.

Mattias Mannberg fra turistkontoret i Kiruna siger, at nordlyset skulle blive lige så godt i denne vinter og i 2014, og at man allerede har set flotte nordlys siden slutningen af august.

Oplev nordlyset fra luften

På det 1.169 meter høje bjerg Njulla i Abisko Nationalparken på den 68. breddegrad 250 kilometer nord for Polarcirklen har svenskerne indrettet Aurora Sky Station næsten helt oppe på toppen.

Derfra kan nordlyskiggerne nyde en god middag og varmen indendørs, inden det behager moder natur at optræde, hvis hun da ikke vælger at skjule sin farverige dans bag tætte skyer eller en snestorm.

I vinteren 2012-2013 bliver det muligt at komme på natflyvninger og opleve naturfænomenet fra luften i Kiruna Lufthavn, men selv med vinger som en anden Ikaros afgør vejrguderne, hvordan oplevelsen bliver.

Danske nordlysentusiaster har især vendt oplevelsesblikket mod Norge, hovedsagelig fordi det var for besværligt at komme til Nordsverige med bil eller fly via Stockholm eller Oslo. Fra 20. december og foreløbig frem til 28. april bliver det nemmere, da SAS to gange ugentlig vil flyve direkte fra København til Kiruna, så transporttiden reduceres til to timer og 25 minutter.

Fodbold med hvalroskranier

Først når himlen er sort, danser nordlyset i bedste fald over dig. Derfor åbner dalstationen ved foden af Njulla først klokken 18.30, og Ola Jönsson begynder at anbringe folk i stoleliften, som skal transportere det første hold nordlyskiggere op til Aurora Sky Station.

»Der er to kilometer op til Sky Station, og turen tager 20 minutter. Hvis I vælger at gå, er der 2,5 kilometer, men det kan jeg ikke anbefale i mørket. Der er plads til 100 gæster deroppe, men i aften er der kun 80«, fortæller Ola Jönsson, inden han sender os opad i mørket.

20 minutter senere bliver vi småfrysende modtaget af guiden Tim Nordström, som tilbyder et glas dampende gløgg. Den bedste, vi nogensinde har smagt, for det var begyndt at blive koldt om fødderne, da liften stoppede, hver gang nogen steg om bord. 18.30-holdet har også bestilt middag, som kokken Micki allerede har transporteret op i liften i varmeskabe.