Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

X-MAS. Slik og cigarer, laks og lædertasker, honning og hudcreme. Stort set alt kan fås på julemarkedet på Liseberg i Göteborg.

X-MAS. Slik og cigarer, laks og lædertasker, honning og hudcreme. Stort set alt kan fås på julemarkedet på Liseberg i Göteborg.

Göteborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her kan du opleve Sveriges største julemarked

Fem millioner lys funkler i mørket i Liseberg midt i Göteborg.

Göteborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I køen udenfor kan vi konstatere, at svenskerne heller ikke har køkultur. Ligesom i Danmark bliver der mast, skubbet og rykket rundt på rækkerne, da portene til juleløjerne går op.

Ungerne vil blæse på butikker og boder og sætter straks kurs mod de vintervågne forlystelser. En særlig slags boder fanger dog interessen: de mange lykkehjul, hvor hovedpræmierne er gigantiske chokoladeæsker. Det varer ikke længe, før vi ser de første vindere spankulere rundt med to kilo Toblerone eller en kvadratmeter Marabou-chokolade under armen. En oplevelse, vi desværre ikke selv kommer i nærheden af, trods spredte indsatser.

LÆS ARTIKEL

Ikke langt fra hovedindgangen fører to lange rulletrapper badet i lilla lys og julemusik op til Designtårnet. Tårnets top er proppet med julegrej og mere helårsanvendeligt design i alle prisklasser. Serier af tændstikker, lysestager, servietter, forklæder og køleskabsmagneter fås med motiver af engle, julemænd, julebukke, julekager osv. Der er smykker, filtet tøj og alle hånde brugsgenstande til hjemmet skabt af kendte og mindre kendte designere. Stilarterne varierer fra lette, lyse, nordiske linjer til det helt mørke og troldeagtige.

’I hate Christmas’ står der på et lille badge, som kan købes i en af butikkerne på Liseberg. Tilsyneladende en undseelig mindretalsytring, for det øvrige sortiment emmer af højrød juleglæde. ’God jul’ er budskabet på lysestager, spisestel, plantepotter, dekorationer og nissefigurer i alle størrelser. Der er dog også masser af ujulede varer i de mange små boder i parken. Slik og cigarer, laks og lædertasker, honning og hudcreme – for blot at plukke et par eksempler. Et særligt strøg er helliget Lapland. Her kan man købe luffer og penge af rensdyrskind og drikke varm birkesaft.

LÆS ARTIKEL

Svenskt Mathantverk har flere butikker med rustik og romantisk aura af ursvenskhed. De sælger spegepølser, syltetøj, saft i solide glasflasker og knækbrødshjul pakket i rødt papir. Og så er de gavmilde med smagsprøverne.

Det rækker dog ikke helt til at stille sulten efter flere timer i frostgrader på Liseberg, så vi besøger julebuffeten på Lisebergs Huvudrestaurant. Et kødfuldt tilløbsstykke, hvor der er langt mellem grøntsagerne. Til gengæld kan man prøve cirka 20 forskellige slags mere eller mindre krydrede sild, laks af alle slags og et overvældende sortiment af røget kød fra and, gås, vildsvin, hjort, elg og rensdyr.

De indfødte drikker julmust til maden, og vi prøver også den sødlige, alkoholfri drik med smag af humle, malt og krydderier.

»Endelig er der nogen, der blander cola og sodavand«, lyder ungernes begejstrede kommentar til smagen.

Vi sætter punktum ved dessertbordet med konfekt, kager og risalamande. Og her holder man rækkerne – ingen vover at mase sig foran andre i kagekøen.

Politiken var inviteret af VisitSweden og Göteborg.com

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden