Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verdensberømt. Semper-operaen ligger tæt på Elben i den historiske del af tyske Dresden.
Foto: Traveladventure/istockphoto.com

Verdensberømt. Semper-operaen ligger tæt på Elben i den historiske del af tyske Dresden.

Berlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ja, ja, Berlin er da fantastisk

... men her er syv andre tyske storbyer, du bør besøge.

Berlin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Berlin, Berlin, Berlin.

Danskerne har svært ved at få nok af den tyske hovedstad, der de sidste par år har overhalet London som vores favoritby.

Og byen har da bare også alt - arkitektur, historie, mad og en placering tæt på Danmark - men hvad med alle de andre byer i det store land syd for grænsen?

GUIDEFinanshuse, kunst og bøger - Se vores guide til Frankfurt

Vi har fået to Tysklands-kendere til at ridse op, hvilke byer du bør unde dig selv at besøge, hvis du efterhånden trænger til et alternativ til Berlin.

Den ene er Henrik Kaufholz, der i to omgange har været Politikens korrespondent i Tyskland. Den anden er redaktionschef på Turen Går Til-bøgerne, Tom Nørgaard.

Bliv klogere herunder på syv af Tysklands andre fede storbyer.

1. Byen ved havnen


By: Hamborg

Bonusinfo: Der bor næsten to millioner mennesker i Hamborg, der har Europas næststørste havn (på hele 75 kvadratkilometer) efter Rotterdam i Holland.

Tom Nørgaard: »Først og fremmest skal man besøge Hamborg for havneområdet, Hafen City, der er et stort vækstområde i de her år. Blandt andet for arkitekturen. Man har genanvendt gamle pakhuse til nye formål. Men også danske Henning Larsen har tegnet en ny bygning, ligesom de schweiziske stjernearkitekter Herzog & de Meuron har skabt koncerthuset Elbphilharmonie. Du kan nemt bruge en hel dag i HafenCity. En af de gode måder at opleve området på, er at tage en havnerundfart. Det giver et fint perspektiv på en by, specielt hvis det er en bydel, der ligger ved vandet«.

Alternativ oplevelse: Besøg Sternchancen, hvis du vil opleve den form for alternativ storbykultur, som man kender det fra Friedrichshain i Berlin eller Shoreditch i London – eller oplev området omkring Binnenalster, der emmer af ’old money’. Her er klassisk stil, gamle cocktailbarer, hattemænd og damer i pels.

GUIDEBeatles’ pulserende gennembruds-by - Se vores guide til Hamborg

2. Biler og kunst


By: Stuttgart

Bonusinfo: Stuttgart er Tysklands mest multikulturelle by. 38,9 procent af indbyggerne har indvandrer-baggrund, hvilket giver en førsteplads foran Berlin og Frankfurt.

Henrik Kaufholz: »Stuttgart har et af Tysklands absolut bedste museer. Staatsgalerie Stuttgartt, der har en fremragende samling europæisk kunst fra tysk renæssance til både Pablo Picasso og Paul Klee. Og så kan du opleve slottet Neues Schloss, der blev bygget til den württembergiske kongefamilie mellem 1746 og 1807. Det ligner på det nærmeste Paris’ Versailles, men blev totalt ødelagt under Anden Verdenskrig. Det er nu genopbygget og sæde for delstatens ministerier«.

Alternativ oplevelse: Mercedes-Benz og Porsche har deres hovedsæder i Stuttgart. Besøg eksempelvis Mercedes-museet, der guider dig igennem verdenshistorien med fokus på det berømte tyske bilmærke.

3. Oktoberfest og kunst


By: München

Bonusinfo: München er Tysklands tredjestørste by efter Berlin og Hamborg.

Tom Nørgaard: »München er en sjov blanding af det elitære og folkelige. Du kan opleve store ølhaller og biergärten med plads til flere end 1.000 mennesker og små orkestre der i lederhosen spiller hornmusik for fuld udblæsning. Ikke kun til Oktoberfesten, men hele året rundt. Og så er der rigtig fine udstillingssteder og museer. Pinakothek har eksempelvis imponerende kunstsamlinger på flere forskellige afdelinger«.

Alternativ oplevelse: Gå en tur i Olympia Park, den gamle OL-by fra 1972. Der er boligområder og sportsanlæg – eksempelvis den gamle olympiske arena og det store svømmestadion. Det er meget fin sportsarkitektur.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Barokkens pragtby


By: Dresden

Bonusinfo: Dresden var en af de tyske byer, der blev aller hårdest ramt af de allieredes bombeangreb i begyndelsen af 1945.

Henrik Kaufholz: »I 1400-tallet havde kurfyrsterne magten i Dresden og købte ind af rigdomme. Lige så meget som deres slaver kunne bære. Det har betydet, at der er en pragt af eksempelvis bygningsværker. Blandt andet Palais im Grossen Garten, der i dag er restaureret efter bombardementerne under Anden Verdenskrig og indrettet som museum for barokskulptur«.

Alternativ oplevelse: Et af Tysklands mindste vindistrikter ligger i Elbens floddal. Der bliver blandt andet lavet vin på druerne Riesling, Rivaner, Weissburgunder og Müller-Thurgau.

5. Centralt i Europa


By: Köln

Bonusinfo: Anden Verdenskrig var hård ved Köln. Næsten hele centrum blev bombet i stumper og stykker. Siden da har en omfattende genopbygning fået bydelen på højkant igen.

Tom Nørgaard: »Jeg synes, at Köln lidt er en overset by. Jeg kan godt lide at komme der. Også fordi det er en oplagt destination at kombinere med andre steder. Kölns beliggenhed betyder, at et besøg i byen kan kombineres med tog til andre storbyer som Bruxelles, Paris og Amsterdam, der alle ligger tæt på. Jeg kan godt lide Det Belgiske Kvarter – Das Belgische Viertel i Köln. Her, i gader opkaldt efter byer og provinser i Belgien - er der en høj koncentration af hyggelige cafeer og restauranter, små vintage-, retro- og antikbutikker. Det er et fedt område«.

Alternativ oplevelse: Domkirken er ret fantastisk. Det er en af verdens største kirker og en af den tyske højgotiks fornemste bygninger.

6. Tysk industrihistorie


By: Dortmund

Bonusinfo: Det 100 meter høje vesttårn på Reinoldikirche fra 1200-tallet er Dortmunds vartegn.

Henrik Kaufholz: »Dortmund ligger sammen med Essen og Düsseldorf i en del af Tyskland, hvor industrien i mange år har været et lokomotiv. Specielt inden for jern, stål og kul. Mange af de store fabrikker og værker er blevet lavet om til museer, så man kan tage på en decideret industritur. Det er et godt alternativ til kunstmuseerne i de andre byer«.

Alternativ oplevelse: Fodboldklubben Borussia Dortmund er en at byens store stoltheder. Holdet vandt det tyske mesterskab i 2012 og spillede sig i Champions League-finalen i år. Klubbens kampe kan opleves på Signal Iduna Park, der tidligere hed. Westfalenstadion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

7. Europas Manhattan


By: Frankfurt

Bonusinfo: Byens vartegn er en imponerende skyline, som har givet Frankfurt kælenavnet 'Mainhattan' og givet byen status som Europas skyskraber-centrum.

Tom Nørgaard: »Frankfurt er en messe- og konferenceby. Og det er også det, der gør byen fed. For Frankfurt har en meget international atmosfære. Der er indbyggere fra alle verdens hjørner. Det er meget mærkbart, når man er i byen. Man fornemmer det både på restauranter, cafeer og barer, at der er en international ånd. Det betyder blandt andet, at der findes en række gode restauranter på forskellige niveauer. For eksempel i Varieté-teatret Tigerpalast – et sted der foruden Chansons, cabareter, live-optrædender og akrobatik byder på Michelinstjernemad«.

Alternativ oplevelse: Byen har et meget fint kunstkvarter, hvor næsten alle museer er samlet. Otte af dem ligger ved siden af hinanden på Mainflodens sydlige bred.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden