Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Broliv. Alte Main Brücke er byens hjerte.
Foto: marita Hoydal

Broliv. Alte Main Brücke er byens hjerte.

Sydtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lørdag og søndag i Würzburg

Sydtyskland
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LØRDAG I WÜRZBURG

Kl. 9: Morgenmad i møllen

Byens gamle vandmølle fra 1643, Alte Mainmühle, er i dag tryllet om til en populær restaurant, hvor man hænger på træterrassen over Main-floden og det gamle, knirkende møllehjul. De maler dog ikke selv melet til det delikate Mühlenbrot, som serveres til morgenmad sammen med solid anretning af ost, æg og bondeskinke – og en stor kop Milchkaffee.

Alte Mainmühle, Mainkai 1.

Kl. 11: Rokoko i Residenzen

En funklende perle i barok, fyldt med skatte og overdådige detaljer. Fyrstebiskoppernes Residenz skulle ganske enkelt være slottet over alle slotte – og det blev det også. Indtil 1945, hvor bomberne regnede ned over byen, og store dele af slottet udbrændte.

En nænsom renovering over 40 år har dog gjort, at vi i dag kan falde i svime over verdens største sammenhængende freskomaleri af Giovanni Battista Tiepolo, det overdådige spejlkabinet og den unikke sydtyske barokstuk, som er udnævnt til verdenskulturarv. Mest spændende er næsten fotoudstillingen om skaderne på slottet og den omfattende restaurering, som har ført Residenz tilbage til fordums storhed.

Residenz, Residenzplatz 1.

LÆS OGSÅ

Kl. 13: Madkurv fra markedet

Bundter af friske asparges, duftende krydderurter og marmelade, som kun Mutti kan lave den. Lørdag forvandler Würzburgs centrum sig til et myldrende marked, hvor boder falbyder regionens bedste varer til spotpriser. Køb et bondebrød, en humpel ost, frisk frugt og en flaske lokal Sekt og tag på picnic på Main-bredden.

Begge sider af Main fungerer som hele byens grønne udestue. Her studeres, mediteres, spilles volley og holdes improviserede fester. Og som noget helt nyt kan man bade i floden – til stor glæde for byens mange studerende og familier på varme dage. Hop en tur i det kølige flodvand, men pas på strømmen og hold øje med de mange flodpramme!

Marked på Unterer Marktplatz.

Kl. 16: Biodynamisk shopping

Tyskland har den grønne førertrøje på i Europa, både når det gælder økologisk produktion og forbrug. Bayern er et par skridt foran resten af landet, og her er bio daglig business. Udvalget er stort, og priserne ligger et godt stykke under de danske, så det kan godt betale sig at tanke op i øko-lageret og den gode samvittighed.

’Lebe Gesund’ er byens største bio-supermarked, med et gigantisk udvalg af lækre, økologiske varer: kosmetik, kolonial, pasta, gryn, bleer og pestoer. En tur igennem det store sortiment, og man føler sig allerede som et bedre og sundere menneske. I den lille bistro får man smagsprøver og inspiration til, hvordan man bruge de mange ukendte kerner og korn.

Lebe Gesund, Eichhornstr. 21.


Kl. 19: Guddommelig madoplevelse

Der skal arbejdes lidt for føden, men det er det hele værd. En smuk valfartsvej fører op til et af Würzburgs gastronomiske højdepunkter, som deler matrikel med Valfartskirken Käppele. Efter den lette vandretur på Via Dolorosa-ruten, hvor 14 poster viser Jesu lidelser på vej til Golgata, belønnes man med et bord på Restaurant Nikolaushof og den absolut bedste udsigt over Würzburg. Her får det klassiske frankiske køkken et pift af fransk, og det klæder lokale klassikere som Schnitzel og Würzburger Silvanercremesuppe.

Efter maden er det værd til at slå et smut forbi Käppele. Jomfru Marias værelse i sidekapellet er dedikeret til taksigelse, og hver flade er dækket med takkebreve og billeder fra flere generationer. Børn, der er blevet raske, soldater, der vendte hjem efter krigen, vellykkede operationer og job, man har fået. Et rørende lille rum, som oser af taknemmelighed. Har man ikke andet at takke for, kan man altid takke for et godt måltid i Nikolaushof.

Restaurant Nikolausof, Spittelbergweg v. Käppele. Valfartsstien starter fra Nikolausstr. v. Löwenbrücke. Følg skiltet »Zum Käppele«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


Kl. 23: Bombesikker fest

»Einmal Apfelstrudel, bitte!«. Baren er tætpakket, men det går forbavsende hurtigt med at servere æbletærte, når den kommer som et shot. Den hemmelige opskrift er 2 cl grøn æblesirup, 2 cl abrikoslikør og 1 cl vodka – og ryst.

Med 30.000 studerende er Würzburg pakket med barer og clubs. På Bombe, som ligger i en løjerlig kælder på Marienplatz midt i byen, er der gratis entré og bombesikker garanti for en god fest. Stilen er Omas dagligstue med blomstrede lænestole, gamle radioer, plyslamper og Madonna-billeder. Stemningen er i top, godt hjulpet af de mange finurlige shots, som spænder fra syrlig sauerkraut til sød nutella. Efter et par æbleskud får man lyst til at danse – uanset om programmet lyder på tyroler-techno, country-polka eller miks af den lokale dj SuperKlaus.

Bombe,Marienplatz 5.

SØNDAG I WÜRZBURG

Kl. 10: Lykkelig morgenmad

Intet kan reparere en aften med for mange strudel-shots som en god, nærende morgenmad. Gør som de lokale – indtag en Sonntags-Katerfrühstück (tømmermændsmorgenmad) med et stort glas Weinschorle (vin med mineralvand). F.eks. hos Wunschlos Glücklich Café, som serverer drømmemorgenmad med romantiske navne som ’Emmas Glück’ og ’Das blaue vom Himmel’. Hvad mere kan man ønske sig?

Wunschlos Glücklich Café, Bronnbachergasse 22 (i baggården).

Kl. 11: Vandring i vin

Mærk den, duft til den og pluk druer direkte fra vinstokkene. En vandresti på fire kilometer fører dig ind i vinmarkerne over Würzburg, hvor du tilmed får endnu et fænomenalt overblik over byen. Firben piler ved fødderne, og stierne bugter sig ind imellem de grønne vinranker, som bugner af saftige druer. Undervejs er der informationstavler, som fortæller om vinmarkerne og produktionen. De fleste druer omsættes til hvide vine, men der er også nogle udmærkede røde vine, som er værd at smage på. Det kan du f.eks. gøre ved at runde turen af på Restaurant Steinburg, som serverer et stort udvalg af både de populære og mere sjældne frankenvine.

Udgangspunktet er Weingut am Stein Ludwig Knoll, Mittlere Steinweg, over for banegården.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Kl. 14: Spis dig smuk

»McDöner macht Schöner und auf Dauer noch schlauer«. Sådan lyder sloganet hos McDöner, en Würzburg-institution, som er et passende sted at runde weekenden af. Om man bliver smukkere og klogere, må tiden vise, men hos McDöner får man efter sigende byens bedste og største döner. Få den pakket ind og spis den på Mainbrücke, hvor du også kan nyde det sidste blik over byen. Skønnere bliver det ikke.

McDöner, Zeller Str. 11.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden