Howdy. Baren Honky Tonk Central er et af de steder i Nashville, hvor du kan få en god bid mad og og en luns country samtidig.
Foto: Bjarne G. Jensen

Howdy. Baren Honky Tonk Central er et af de steder i Nashville, hvor du kan få en god bid mad og og en luns country samtidig.

USA

USA's fedeste musikby er både cool og »hee-haw«

Countrymusik, intime honky-tonk barer, spidse cowboystøvler og en lun tilbagelænet charme, som kun sydstaterne kan diske op med. Det er Nashville - USA's musikalske hjerte.

USA

Her er der strøm på guitaren hver dag året rundt.

Du er hele tiden inden for få meter af en bar med livemusik, og overalt ser du cowboystøvler og cowboyhatte, der rokker i takt med musikkens puls.

Det er Nashville, Tennessee i det sydlige USA, hvor der er nerve, musik og godt humør.

LÆS OGSÅ

Nashville ligger langt fra New Yorks smarte caféer og Californiens palmeliv, men byen er blevet cool. Det toneangivende amerikanske musikmagasin Rolling Stone har udråbt Nashvilles musikscene til USA bedste.

Titlen skyldes ikke mindst de etablerede musikere, de håbefulde talenter og de mange turister, der er med til at markere byen på det musikalske landkort.

Godt nok har Nashville ikke Beverly Hills’ glitter og glamour, men byen har sin andel af berømtheder. Countrystjerner som Taylor Swift, Carrie Underwood og legenden Garth Brooks kaster stjernestøv over Nashville, hvor også skuespilleren Nicole Kidman bor og danner kendispar med Keith Urban, en anden af musikbyens stjerner.

Du skal ikke opholde dig længe i Nashville for at kunne fornemme byens stolthed over at være for musikken, hvad Hollywood er for filmen. Nashville lægger i øvrigt navn og kulisse til en helt ny dramaserie med inspiration hentet fra byens musikmiljø, og at serien vises på den landsdækkende tv-kanal ABC fortæller en hel del om countrymusikkens status som cool.

Cool og tilbagelænet
Nashville er på den ene side cool, og på den anden side en smule provinsiel. Du er ikke i tvivl om, at du er havnet i sydstaterne, når du sætter dig til rette i en af byens mange restauranter, og servitricen smilene indleder med »how y'all doin'?«.

Om du har én eller flere dage til rådighed, er Nashville er stedet, hvor du bør give dig hen til en hyggelig stund med live-musik og en kold amerikansk øl.

Du har mere end 130 spillesteder at vælge imellem, og stilmæssigt kommer du næppe uden om country og genrens mange varianter.

Men du kan også finde barer og spillesteder med blues, soul, pop, rock og jazz. Det er ikke tilfældigt, at byen markedsfører sig som Music City. Nashville er pladestudiernes hovedstad. Ingen anden by har en så stor koncentration af studier og pladeselskaber.

Downtown med neon
Nashville er en stor by med over 600.000 indbyggere, men den er overkommelig. Downtown er lige til at indtage på gåben, og modsat en del andre amerikanske downtowns er der liv i denne både dag og nat hele ugen.

Du finder downtown ved at spejde efter byens højeste bygning, Batman Building, som den 33 etager høje skyskraber kaldes. Tilnavnet skyldes ligheden mellem bygningens tårne og Batmans spidse ører. Musikken finder du i gaderne omkring den ikoniske Batman-bygning. Hele området kaldes The District.


Tag turen op og ned ad den altid levende og neon-klædte Broadway-gade, men husk også at udforske sidegaderne, især 2nd Ave. En sand klassiker er honky-tonk baren Tootsies Orchid Lounge, som Willie Nelson og Patsy Cline i tidernes morgen var med til at udødeliggøre.

Derudover er også Wildhorse Saloon og den nyere Honky Tonk Central værd at kigge forbi. Du kan flere steder kombinere musikken med barbecue, steaks og syltede agurker, naturligvis friturestegte. Såkaldt southern food er ikke til at komme uden om i en sydstatsby som Nashville.

Tag også den korte gåtur til historiske Printers Alley, som er en gyde mellem 3rd Ave og 4th Ave. Her finder du blandt andet Bourbon Street Blues and Boogie Bar, og sammen med en omgang svedig blues kan du få dig et lækkert måltid i bedste Cajun American-style.

Kendetegnende for spillestederne i downtown er de åbne døre, der tillader musikken at vælte ud i det fri som en indbydende summen. Husk at have drikkepenge klar, for på mange af spillestederne er det den eneste indtægt for de håbefulde talenter, og de håber naturligvis, at der bliver lagt et par dollars i hatten, når den går rundt.

Downtown er souvenir-jægerens paradis. Du vil dog hurtigt opdage, at butikkerne sælger meget af det samme inden for t-shirts, postkort og krus. Men du finder også specialbutikker med CD’ere, vinylplader og såmænd kassettebånd.

Ernest Tubb Record Shop på Broadway er et kig værd. Butikken blev grundlagt af netop Ernest Tubb, en af pionererne inden for countrymusikken.

Derudover bliver du nok fristet til at prøve en cowboyhat og nogle cowboystøvler. Downtowns butikker med western-tøj er alt andet end diskrete, så kig ind og se det fascinerende udvalg af tøj og udstyr, som på disse kanter er standardbeklædning for mange.

Trænger du til ro i øregangen, kan du for enden af Broadway finde vej til Shelby Street Bridge over Cumberland River. Broen er kun for fodgængere og cyklister, og herfra har du en fin udsigt til byens skyline, havnefronten og LP Field, som er hjemmebane for fodboldholdet Tennessee Titans.

Fest i Grand Ole Opry
Nashville er ingen musikoplevelse uden en aften i Grand Ole Opry. Det berømte koncertsted er en institution inden for countrymusik og slår sig op som 'The Show That Made Country Music Famous'. Der er plads til 4.400 countryfans og nysgerrige turister i den imponerende koncertsal.

Tirsdag, fredag og lørdag er koncertdage. I løbet af et to-timers show er der typisk syv til ni kunstnere, der spiller tre numre hver, og på repertoiret er gamle klassikere og nye hits. Publikum sidder mest ned, men der hujes, klappes og synges med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kan opleves som en spøjs forestilling, idet konferencien imellem de forskellige optrædener gør sig som oplæser af reklamer for hårshampoo, supermarkedskæder og andre annoncører. Halvvejs igennem forestillingen er det muligt at hente nye forsyninger af øl og popcorn.

En aften i Grand Ole Opry er mest af alt en hyggelig oplevelse, og du må komme i shorts og med den nyindkøbte cowboyhat på hovedet. Naturligvis kan du også vælge det fineste puds. Der er ingen dresscode, og alle kommer, som det passer dem bedst. Kunstnerne spørger ofte ud i salen, om folk kommer fra den og den stat, og på den måde vil du opleve, at publikum kommer fra hele USA.

Grand Ole Opry startede tilbage i 1925 som et radioshow med countrymusik, oprindeligt under navnet WSM Barn Dance. Navnet blev dog hurtigt ændret, live-publikum kom i studiet, og Opry flyttede til større lokaler. Koncerterne bliver i dag stadig transmitteret live i radioen på kanalen WSM.

Til historien om Grand Ole Opry hører Ryman Auditorium, som er spillestedet, der blev brugt i over 30 år indtil 1974. Det ligger i downtown i en sidegade til Broadway. Stedet bruges stadig ved specielle lejligheder og som en del af vinterprogrammet. Ryman Auditorium tilbyder også guidede ture i de fine, historiske lokaler.

Det nye Grand Ole Opry ligger knap 10 minutters kørsel øst for downtown i området kaldet Music Valley. Der er gode tilkørselsforhold og parkeringsmuligheder. Derudover kan du varme op på en af de mange restauranter i området, eventuelt på General Jackson Showboat.

Opry-souvenirs kan købes på stedet, men den største souvenirbutik ligger i downtown på Broadway under navnet Opry Originals. Hvis du vil være sikker på en koncertbillet, er det bedst at købe den online hjemmefra. Billetter kan fås fra 24 dollars.

Hall of Fame
Hvis du kun sparsomt kender til country, men er åben for en overdosis af country-viden, så læg vejen forbi Country Music Hall of Fame and Museum. Du kommer på en rejse gennem historien fra countrymusikkens begyndelse til nutidens pophits fra countrystjerner som Kid Rock og Carrie Underwood.

Der er sket meget, siden country var en hillbilly med banjo og violin. I dag er countrygenren både big business og stjerner, der succesfuldt bevæger sig indenfor pop og rock.

Museet rummer en guldgrube af musikinstrumenter, sangtekster, kostumer, fotos, film og anden memorabilia. Utallige guld- og platinplader hænger til skue, og Elvis Presley’s 'Solid Gold' Cadillac fylder også godt op.

Den permanente samling suppleres på fornem vis af en række midlertidige udstillinger. Eksempelvis er der frem til juni 2013 en udstilling om Patsy Cline, blandt andet kendt for hittet 'Crazy'. Du kan også stille sulten og fylde posen med souvenirs, men inden da bør du træde ind i The Hall of Fame Rotunda.

Musikindustriens egen brancheorganisation CMA vælger kun de allerstørste til Hall of Fame, hvor bronzepladerne er tilfældigt placeret som symbol på, at stjernerne her er lige store.

Der er en særlig stille stemning i den næsten 500 kvadratmeter store hal. Sætningen 'Will the Circle Be Unbroken' løber hallen rundt og udtrykker countryindustriens håb om en ærefuld fortsættelse af historien. Garth Brooks, Elvis Presley, Dolly Parton, Reba McEntire og Johnny Cash er nogle af de helt store, som hænger til ære her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Museet står også for en rundvisning i det legendariske RCA Studio B, der ligger næsten lige rundt om hjørnet. Musikstudiet har 35.000 sange på samvittigheden, heraf regnes 1.000 af dem for kæmpehits. En perlerække af pop- og countrystjerner har stået i de lydtætte lokaler.

Elvis Presley indspillede mere end 200 sange i Studio B, blandt andet '"Are You Lonesome Tonight?'". Buddy Holly, Roy Orbison og Dolly Parton er ligeledes på studiets kendisliste. RCA Studio B ligger i området kaldet Music Row, hvor du også på egen hånd kan gå rundt og betragte de mange pladeselskaber og studier.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Side 2:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce