Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

50 året for Summer of Love fejres overalt i San Francisco denne sommer.
Foto: Poul Husted

50 året for Summer of Love fejres overalt i San Francisco denne sommer.

San Francisco
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

50 år efter Summer of Love: San Francisco blomstrer igen

Politiken tog med en psykedelisk malet kærlighedsbus rundt i den californiske by og på vandretur i hippiekvarteret Haight-Ashbury.

San Francisco
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?«, drøner Janis Joplin ud af højttalerne, og vi seks passagerer skråler med efter bedste evne. Bilen er dog ikke en Mercedes, men et gammelt, farvestrålende folkevognsrugbrød årgang 1972.

Selv om vi ikke kører i en Mercedes, fanger vi folks opmærksomhed, for VW’en er malet i flowerpower-farver. Som passagerer er vi blevet så stor en attraktion, at selv de lokale i San Francisco stopper grinende op og fotograferer os og vores iøjnefaldende køretøj med mobilen.

Sammen med chauffør og guide Allan Graves er vi kørt en tur tilbage i tiden til 1967, da hippierne iklædt kulørte gevandter invaderede den californiske by og fulgte sangeren Scott McKenzies opfordring: »Be sure to wear some flowers in your hair«. Blomster har vi ikke i håret, men ifølge Allan gør det ingen forskel:

»Alle er hippier. De ved det bare ikke«.

Allan er med sine 38 år for ung til at have været et blomsterbarn, »men min far var en rigtig hippie og snakker evig og altid om det«. Allan har en fortid i teknologi- og finansverdenen, men siden 2015 har han kørt rundt med turister på Love Tours i sin gamle hippiebus. Love Tours er blot et af de selskaber, som arrangerer ture i bil eller til fods i San Francisco med fokus på Haight- og Ashbury-gaderne, hvor ’Summer of Love’ kulminerede, og de overlevende og nytilkomne hippier stadig huserer.

Hippiehøjen

Kig op, når du bevæger dig i Haight-Ashbury.
Foto: Poul Husted

Kig op, når du bevæger dig i Haight-Ashbury.

»California dreamin’ on such a winter’s day«, synger vokalgruppen The Mamas & the Papas, mens vi passerer Golden Gate Park på vej til Haight Street, og Allan udpeger en lille høj, som han benævner Hippie Hill.

»Her begyndte hippiebevægelsen i juni 1967 med sex, drugs og rock’n’roll. Tusinder mødte op for at demonstrere mod Vietnam-krigen, kæmpe for ligestilling for minoriteter og kræve, at alle skulle have nok at leve af. Janis Joplin, Grateful Dead, Jefferson Airplane og mange andre spillede gratis. I weekenden mødes folk stadig på Hippie Hill til improviserede trommesessioner.

Andre igen mener, at Summer of Love begyndte om aftenen søndag 18. juni på Monterey International Pop Festival, da Jimi Hendrix satte ild til og smadrede sin guitar og smed den ud til publikum. Måske begyndte kærlighedssommeren allerede 14. januar 1967 med en såkaldt Human Be-In også i Golden Gate Park, hvor alle de store San Francisco-grupper spillede, og psykologen og aktivisten Timothy Leary proklamerede, at man skulle tage lsd og andre euforiserende stoffer for at se lyset. Modkulturen og den psykedeliske livsstil var født.

Inde i bussen bryder to af passagererne, tyske Beate Behn og Uli Grundnann, ud i sang til tonerne af sangerinden Grace Slick og Jefferson Airplane: »Don’t you want somebody so love«. Ægteparret gik på universitetet i 1968 og føler sig hjemme i Haight-Asbury.

I et kulørt folkevognsrugbrød fra 1972 viser Allan Graves rundt i San Franciscos hippieområder.
Foto: Poul Husted

I et kulørt folkevognsrugbrød fra 1972 viser Allan Graves rundt i San Franciscos hippieområder.

»Det var vores tid, både når det gælder musikken og ideerne. På grund af Tysklands historie var det vigtigt for os unge at blive inspireret af andre tanker end vores forældre«, siger Beate, og Uli tilføjer, at for parret er der »ikke blot tale om sightseeing, men også en følelsesmæssig tur«.

Hippieturene appellerer ikke kun til 68’ere. 25-årige Jane Vickers og 29-årige Pádraig Birch er fra Irland, men bosat i Vancouver.

»Vi elsker musikken, og vi kender alle sangene. På turen blev vi også klogere på, hvad der skete, og hvorfor det skete«, fastslår Jane.

Sunshines hippietøj

Så kører vi ind på Haight Street til lyden af ’Piece of my Heart’ med Janis Joplin, mens vi passerer nummer 635, hvor sangerinden for en tid opholdt sig. Stort set alle den psykedeliske rocks koryfæer har på et eller andet tidspunkt boet i Haight-Ashbury-kvarteret, og flere af dem har som Grateful Dead-guitaristen Jerry Garcia fået deres kontrafej afbildet på murene.

Gamle og nye hippier befolker stadig gaderne, og ikke alle ser lige sunde ud, men det er der råd for. Med et smil proklamerer Allan, at hvis vi har »glemt vores cannabis-medicinkort, kan vi hurtigt få en undersøgelse og udstedt et nyt«.

Flowerpowertøj kan fortsat købes i kvarteret, men Allan Graves advarer os mod at købe vintagetøj, »for ordet vintage betyder, at butikkerne kan tage overpris«. Den vurdering er Sunshine ’Sunny’ Powers, indehaver af Love on Haight-butikken på hjørnet af Haight- og Masonic-gaderne, ikke enig i. Huslejerne i det gamle hippiekvarter gør, at butikker som Love On Haight kun overlever ved hjælp af salg på internettet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Love on Haight med det psykedelisk farvede loft sælger hippietøj og bruger noget af sit overskud på godgørenhed.
Foto: Poul Husted

Love on Haight med det psykedelisk farvede loft sælger hippietøj og bruger noget af sit overskud på godgørenhed.

»Jeg har drevet butikken i fem år. En del af vort overskud går til hjemløse børn«, fortæller Sunshine, som dermed ikke alene lever op til hippiernes medmenneskelighed, men både hun og butikken gør det også i farvevalget.

Og det i en sådan grad, at historikeren og maleren Stannous Flouride ved synet af butiksloftet udbryder, at »med sådanne lofter i 1960’erne havde vi ikke behøvet lsd«.

Vi har nu udskiftet folkevognsrugbrødet med apostlenes heste og er taget på en ’Haight-Ashbury Flower Power Walking Tour’ med Stan som guide. Han har ikke selv oplevet Summer of Love, men lysten manglede ikke.

»Som 14-årig i sommeren 1967 drømte jeg som de fleste andre teenagere om at tage til San Francisco, men min mor lokkede med penge til en tur til Alaska. Jeg tog til Yukon-territoriet, hvor jeg mødte Jon Silstrom, som var flygtet fra kærlighedssommeren. Vi lejede en kano og padlede 740 kilometer ned ad Yukon-floden«.

Stan kom først til San Francisco i 1973, da han var indrulleret i hæren5t og flyttede til byen tre år senere.

»I 1982 slog jeg mig ned i Haight-Ashbury, og i 1992 begyndte jeg som guide«, fortæller Stan ved begyndelsen af vandreturen. Turen bringer deltagerne forbi alle koryfæernes boliger og vandhuller, men Stan forbigår ikke hippiekvarterets dystre sider.

Seriemorderen Charles Manson, der i 1969 stod bag mordet på blandt andre instruktøren Roman Polanskis skuespillerhustru, Sharon Tate, boede en tid i en garage på Cole Street nummer 636. Stan beretter, at »Manson spillede guitar som mange andre og var ganske habil ifølge Neil Young (rockmusiker, red.), men havde svært ved at tage kritik«. Stan karakteriserer Manson som »et psykopatisk røvhul«.

Historikeren Stannous (Stan) Flouride foran huset, hvor gruppen Grateful Dead en overgang boede.
Foto: Poul Husted

Historikeren Stannous (Stan) Flouride foran huset, hvor gruppen Grateful Dead en overgang boede.

Stans historiske gen har også et bud på, hvorfor San Francisco og især Haight-Ashbury blev arnestedet for hippiebevægelsen. For det første boede der mange sorte i kvarteret. De var rejst fra sydstaterne for at blive skibsværftsarbejdere i San Francisco. Efterhånden integrerede de sig med butikker og – den anden årsag – jazzklubber. Både det blandede kvarter og musikken tiltrak datidens unge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det gjaldt også rockgruppen Warlocks, som senere blev til Grateful Dead. Gruppen boede en tid på Ashbury Street nummer 710, hvortil turister valfarter.

»Ejeren er et af de mest tolerante mennesker, jeg kender. Han har kun sat et gitter op foran trappen, fordi ’deadheads’ (gruppens fans, red.) skrev deres navne på gelænderet. Nu ridser de navnene i træstammen på fortovet, men træet holder tilsyneladende til skriblerierne«, konstaterer Stannous Flouride, inden han går på knæ og fotograferer turisterne med deres egne kameraer foran huset, mens de gør V-tegn.

www.sanfranciscolovetours.com

www.haightashburytour.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden