PRESSET. Den kenyanske sprinter Koki Manunga snød ved VM sidste år, men hun fortæller nu om forsøg på snyd fra det kenyanske atletikforbund.
Foto: Ben Curtis/AP

PRESSET. Den kenyanske sprinter Koki Manunga snød ved VM sidste år, men hun fortæller nu om forsøg på snyd fra det kenyanske atletikforbund.

Sport

Dopede atleter: Vi blev tilbudt at købe os fra karantæne

To kvindelige kenyanske løbere afslører 'russiske tilstande'.

Sport

Som frygtet blandt mange atletikfans, så er det ikke kun i Rusland, at atletikledere kan finde på at presse penge af dopede atleter for at lade dem slippe billigt fra deres forseelser. Nyhedsbureauet AP beretter nu, at to kvindelige sprintere, der faldt i dopingtesten ved VM i Beijing, har fået tilbudt en mildere straf, hvis de vil betale for det.

Godt 150.000 kroner per næse skulle Joyce Zakary og Koki Manunga betale, hvis de ville have nedsat deres forventede straf på fire års karantæne som følge af afsløringen under mesterskaberne. De meddelte i oktober sidste år direktøren for det kenyanske atletikforbund (Athletics Kenya), Isaac Mwangi, at de ikke kunne betale beløbet, og måneden efter blev de informeret om deres udelukkelser.

AFSLØRET:

Ifølge de to sprintere forsøgte de ikke at anmelde hændelsen, da de ikke mente at have bevis for, at de var blevet tilbudt strafnedsættelsen mod betaling, og fordi de frygtede repressalier.

Atletikchef afviser beskyldninger

Mwangi har afvist beskyldningerne og betegnet det hele som en vittighed, og han nægter ligeledes at have mødt atleterne privat. Ifølge direktøren har hans atletikforbund overhovedet ikke magt til at reducere atleternes straffe.

Foto: Ben Curtis/AP

»Vi har også hørt den slags historier før, men kan nogen måske dokumentere de beskyldninger?«, siger Isaac Mwangi.

De to omtalte sprintere, der var med til at hive indtrykket af en succesrig atletiknation i den forkerte retning ved VM, siger til AP, at de er villige til at vidne for Det Internationale Atletikforbunds (IAAF) etiske kommission. Kommissionen er i forvejen ved at undersøge beskyldninger om korrupte ledere fra Athletics Kenya, der har tilbudt nedsatte straffe.

ATLETIKKVALER:

Det har blandt andet ført til, at Kenyas mangeårige atletikpræsident Isaiah Kiplagat, vicepræsident David Okeyo og forbundskasserer Joseph Kinyua er blevet afsat.

Den tidligere kenyanske anklager og medarbejder ved sportsdomstolen Cas i Lausanne, Sharad Rao, leder undersøgelserne på vegne af IAAF, og han ser Zakarys og Manungas beslutning om at stå frem som et muligt gennembrud, da kenyanske atleter indtil nu har været meget tilbageholdende med at indtage rollen som whistleblowers.

»Atleterne ønsker ganske naturligt ikke stå frem alene, men disse oplysninger er meget vigtige for os, hvis vi skal rydde op og bremse den slags adfærd«, siger Sharad Rao.

Den russiske model

To offentliggjorte rapporter fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har fortalt om lignende pengeafpresning af russiske atleter, men her var tale om langt større beløb. I mindst ét tilfælde var nu afskedigede ledere fra IAAF - deriblandt den tidligere præsident Lamine Diack - involveret i ulovlighederne.

Afsløringerne har bragt IAAF ud i sin værste krise nogensinde, og oplysningerne fra Kenya pynter ikke ligefrem på billedet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce