0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Årets Fund: Et kig ind i dansk idræts fremtidige succes

KOMMENTAR. I aften kårer Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Politiken Årets Fund. Det er samtidig et kig ind i fremtidens succes for dansk idræt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skjoldjensen Anders Rye
Foto: Skjoldjensen Anders Rye

Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Politiken står bag prisen Årets Fund, der uddeles til et ungt talent. BMX-køreren Simone Tetsche Christensen (i midten) modtog Årets Fund sidste år.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er kun i drømme, at tilfældigheder eller et knips med fingrene viser sig som vejen til livets store mål. I vågen tilstand står det klart for de fleste, at det i virkeligheden er hårdt arbejde over lang tid, der bliver bedst belønnet.

Ambitiøse sportsfolk kender om nogen den sandhed. De ved, at i idrættens konstant skærpede internationale kappestrid er det en absolut nødvendighed at tilrettelægge de krævende træningsforløb, den mentale forberedelse og selve konkurrencen ned til mindste detalje for at opnå den efterstræbte succes. Og selv da – selv efter års dedikeret indsats med store personlige ofre undervejs – viser der sig i sidste ende alligevel kun at være en hårfin grænse mellem triumf og tristesse.

Derfor er den befriende begejstring indlysende, når det hele lykkes, og belønningen falder i form eksempelvis af en medalje.

I det perspektiv må nytårsstemningen i dansk idræt nærme sig berusende højder, selv om der er et par dage til nytårsaften, for i 2016 har Danmark efterladt flere spor end nogensinde på det sportslige verdenskort.

Fundet i olympisk perspektiv

Årets naturlige højdepunkt var den historisk gode olympiske præstation i Rio de Janeiro, hvor medaljerne – 15 ved de olympiske, 7 ved de paralympiske lege – faldt i et omfang, der kun kan betragtes som honoraret for langsigtet talentudvikling efter den danske model.

I den sammenhæng spiller Årets Fund i al ubeskedenhed en synlig rolle.

Landets ældste idrætspris hylder talenter for karrierens ungdommelige gennembrud og knytter dermed tidlige forventninger til vinderne. Dem viser de sig imidlertid så grundigt i stand til at indfri. Ved sommerens lege i Rio de Janeiro var 10 af OL-deltagerne således tidligere vindere af Årets Fund og endte for halvdelens vedkommende på medaljeskamlen. Yderligere 29 i sommerens danske trup har været – eller er netop nu – nomineret til talentprisen i løbet af de seneste 21 (!) år. 9 af dem havde en medalje eller ligefrem to med hjem.

Pejlemærke for fremtiden

Når man dertil lægger, at store landsholdsprofiler i eksempelvis fodbold, håndbold og ishockey inden for det seneste også har betrådt nogle af karrierestigens nederste trin ved Årets Fund-kåringen, tegner der sig et billede af et sikkert pejlemærke.

Derfor er der grund til at forvente et kig langt ind i fremtidens succes for dansk idræt, når Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Politiken i aften kårer Årets Fund for 78. gang.

Læs mere:

Annonce

Læs mere