Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mai Kragballe (tv.) og Ronja Johansen (th.) vandt tidligere på året U20 VM sammen med resten af ungdomslandsholdet. Sejren var den sidste i deres ungdomskarriere, og nu går de efter at blive etablerede ligaspillere - og på sigt er målet a-landsholdet.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Mai Kragballe (tv.) og Ronja Johansen (th.) vandt tidligere på året U20 VM sammen med resten af ungdomslandsholdet. Sejren var den sidste i deres ungdomskarriere, og nu går de efter at blive etablerede ligaspillere - og på sigt er målet a-landsholdet.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nomineret til Årets Fund: »Jeg får kuldegysninger, når vi taler om landsholdet«

Først blev de bedst i Europa, siden verden, og nu vil de gøre det som seniorer. U20 landsholdet har målrettet den nye generation.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bulderet fra 12 par håndboldsko fylder hallen, da modstanderen vender angreb til kontra.

Ronja Johansen løber sig fri på venstre fløj, modtager bolden og løber direkte mod Mai Kragballe i forsvaret. I dag er de to klubkammerater i København Håndbold og tidligere u-landsholdsspillere modstandere i en træningskamp, og det er Kragballes opgave at bremse Johansen. Stik imod, hvad hun skulle på landsholdet.

Her handlede det om at hjælpe hinanden og tilpasse sig det, der var bedst for holdet - selv om Mai Kragballe og Ronja Johansen konkurrerede om spilletid på det prestigefyldte landshold.

Årets Fund: Det fedeste er det taktiske spil

Kilde: Politiken / Foto: Anders Rye Skjoldjensen Klip: Henrik Haupt

Sammen med resten af U20-kvindelandsholdet er de to nomineret til Danmarks ældste idrætspris, Årets Fund. Landsholdet har i år vundet verdensmesterskaberne for den ældste ungdomsrække og på den måde tilføjet endnu en succes til samlingen, der også tæller sidste års guldmedalje ved europamesterskaberne for U19-landshold.

Finalen mod hjemmeholdet Rusland var kulminationen på seks års talentarbejde og den sidste ungdomskamp for spillerne, der næsten alle sammen har været en del af holdet siden begyndelsen.

»Vi var en stamme af spillere, der havde været med fra start. Vi kendte hinanden så godt og følte os næsten som et klubhold, og jeg tror i sidste ende det var det, vi vandt på«, siger 20-årige Ronja Johansen.

Røræg var forbudt i buffeten

Ronja Johansen og Mai Kragballe begyndte at spille håndbold, da de var fem år og har kendt hinanden, siden de som 13-14-årige blev en del af det pigeprojekt, der udviklede sig til ungdomslandsholdet.

Dengang var det naturligt for dem at prøve håndbolden af, og de blev hurtigt afklarede med, at det ville kræve fravalg, hvis de fortsatte.

»I begyndelsen var jeg bare glad for at være med. Og efterhånden som det begyndte at gå godt, blev vi motiverede til at fortsætte. Vi snakkede meget om fravalg, om at åbne og lukke skuffer og tænke på, hvad vi fik igen«, siger Ronja Johansen.

På landsholdet var niveauet meget højere end Kragballe og Johansen var vant til, og der blev arbejdet intensivt med at forfine spillet under træningssamlingerne. Trænerne kunne ofte se nogle ting, som klubtrænerne ikke havde fået øje på, og der blev lagt mærke til, hvem der deltog og prioriterede træningen. Sådan følte de to ungdomsspillere det i hvert fald. I begyndelsen så meget, at det bredte sig fra banen og helt ud i morgenbuffeten.

»Vi turde ikke tage røræggene i buffeten, fordi vi havde fået at vide af landsholdet årgangen over os, at det måtte man ikke. Vi ville så gerne være det her elitehold og leve op til forventningerne«, fortæller Mai Kragballe.

Men under landsholdstræningen opstod også den målsætning, som hun stadig arbejder efter i dag.

»Pludselig havde jeg noget, jeg gik efter. Jeg ville spille landskampe, det var mit mål. Jeg havde mulighed for at blive bedre sammen med en masse andre dygtige spillere, måle mig med dem og se, hvor langt der var, til jeg blev den allerbedste. Det var en kæmpestor motivationsfaktor«, siger hun.

Ronja Johansen og Mai Kragballe spiller i dag sammen i København Håndbold, hvor Johansen er venstre back og Kragballe er playmaker.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Ronja Johansen og Mai Kragballe spiller i dag sammen i København Håndbold, hvor Johansen er venstre back og Kragballe er playmaker.

Landsholdet debuterede i internationale mesterskaber tilbage i 2013, da holdet vandt guld ved ungdoms-OL og bronze ved EM for U17.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Året efter vandt holdet endnu en bronzemedalje ved U18 VM, og i 2015 kom så første guldmedalje ved EM for U19. En succes, der blev fulgt op med sejren ved dette års verdensmesterskab.

»Det var den bedst tænkelige måde at slutte det af på, som vi har arbejdet for i så mange år. Vi har vundet både EM og VM, og det er det fedeste, jeg nogensinde har oplevet«, siger Mai Kragballe.

Modstanderne kender hinanden

I dag er Mai Kragballe og Ronja Johansen blandt de omkring 50 spillere, der har været en del af landsholdet, og som nu spiller seniorhåndbold i den bedste klubliga herhjemme. Derfor sker det også ofte, at de spiller kampe mod deres tidligere landsholdskammerater.

Under dagens træning er der hele seks tidligere U20 landsholdsspillere med på banen, da København Håndbold træner sammen med ligaholdet fra Nykøbing-Falster. Og allerede under opvarmningen løber Mai Kragballe og snakker med den tidligere anfører på U20 landsholdet, Lærke Nolsøe Pedersen.

»For to år siden kendte man ikke nogen i ligaen, men nu mødes man på midten og kan drille hinanden lidt bagefter«, siger Mai Kragballe.

Første skridt er mere spilletid

Den hårde, dedikerede træning på landsholdet er ifølge hendes klubkammerat Ronja Johansen årsagen til, at så mange af spillerne i dag er at finde i de bedste danske klubber.

»Vi er blevet klar over, hvad der skal til, og hvilke fravalg, der er nødvendige. Vi har prøvet en masse ting og været i nogle pressede situationer, som har været med til at gøre os mere robuste til ligaen«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fire af spillerne fra U20-landsholdet er allerede blevet en del af a-landsholdets trup. Og for Ronja Johansen og Mai Kragballe er det et mål at gøre det samme.

Tiden på ungdomslandsholdet har gjort dem klogere, stærkere og dygtigere, og for de to klubkammerater handler det nu om at samle erfaring og blive etablerede ligaspillere. De er endnu ikke blandt dem, der spiller mest på deres hold, så første skridt er mere spilletid. Begge drømmer de om at gentage succeserne fra ungdomslandsholdet på seniorniveau.

»Jeg får kuldegysninger, når vi taler om landsholdet. For jeg vil prøve det igen. Jeg vil stå der i tøjet og synge nationalsangen«, siger Mai Kragballe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden