Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Magnus Landin, fotografet i VM-opgøret mod Qatar, er det nye lysende navn på den danske fløjhimmel. Og så er han den første, der fra gulvhøjde stræber 1,96 meter mod loftet.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læs denne VM-historie: Og bliv klogere på genierne og idioterne på de danske fløje

Fløjspillet i håndbold har 'altid' været en dansk specialitet. Men hvordan er livet egentlig derude på fløjene? Hovedpersonerne fortæller.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indrøm det bare, fru Thormodsen. Når De sidder hjemme i sofaen med en stabel kanelsnegle inden for rækkevidde og fjernsynet stillet ind på håndbold fra Paris og Albertville og ser fløjfyren Lasse Svan forsøge – men forgæves – at lobbe bolden over målmanden, så råber De: »For fanden, mand, så skyd da bare hårdt!«.

Og Lasse Svan, højrefløjen, ved helt præcis, hvad der råbes og tænkes i de danske stuer, når han kikser et lob.

Og Hans Lindberg ved det. Og Casper U. Mortensen – og det nye stortalent, Magnus Landin.

Glem ikke Michael Fenger

I dansk håndbold har man 'altid' arbejdet på at skabe gode fløjspillere - og gennem årene er markante spillere fostret.

En af dem, der står skarpest i erindringen fra 4.-pladsernes og 'nederlagenes' tid, er den nu 54-årige Michael Fenger, der var en sand elegantier på højre fløj, og som også - ganske som Nikolaj Jacobsen - var og sikkert stadig er en taktisk begavelse.

Fenger nåede hele 234 landskampe, men selv om han var eminent og en klog holdspiller, er det svær at sammenligne ham med de stregspillere, der har præget landsholdet de seneste 20 år. For i dag fordres en helt anden springkraft, en helt anden dynamik og et helt andet kontraløb end på Fengers tid. Fløjspillet er ganske enkelt et andet.

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Michael Fenger var i sin tid en elegantier, en dygtig taktisk fløjspiller. Senere blev han brugt som rådgiver på landsholdet - og nu bruger han sine taktiske evner som bl.a. konservativ lokalpolitiker i Gentofte.

»Man ser jo dum ud«

Anders Eggert – for slet ikke at tale om veteranen og landskamprekordholderen, den uforlignelige Lars Christiansen – ved også, hvad der tænkes i stuerne og på tribunen. For de har alle stået i den situation, at det, der skulle blive en sikker scoring, endte som en målmandsredning.

Når det lykkes, er vi fantastiske. Når det kikser, er vi idioter

»Man ser jo dum ud«, siger Lasse Svan, da vi har en samtale om fløjspillets forunderlige verden. »Men når jeg laver et lob, eller Anders Eggert prøver med en skruebold rundt om målmanden, er det ikke noget vi gør for at være ’smarte’, men fordi vi er sikre på, at det er det eneste rigtige i situationen. Når det lykkes, er vi fantastiske. Når det kikser, er vi idioter. Jeg kan ’høre’ alt, hvad andre tænker om os«.

Inspireret af Eggert

Som fløjspiller har Lasse Svan hentet sin inspiration hos netop Eggert. Først var de klubkammerater i GOG på Sydøstfyn, nu er de det i Flensborg.

»Eggert var altid god til at finde på noget nyt, og som ny tænkte jeg: »Det vil jeg også kunne«. I GOG stod han hver dag en halv time efter træningen og skød på målmanden for at blive bedre. Sådan er det også i dag – og jeg gør det samme. Det er træning og træning«.

Og hvem har så været inspirationskilde for Anders Eggert, som på grund af en skade hverken kom med på venstrefløj til OL eller dette VM?

»Det har Nikolaj Jacobsen. Min far sagde altid, at hvis vi skulle se ordentlig håndbold, så skulle vi se Nikolaj Jacobsen, GOG og det svenske landshold, som jo havde højrefløjspilleren Pierre Thorsson, der kunne lave flotte skruebolde. Dem så vi så – og jeg var virkelig fascineret af at se Nikolaj spille. Jeg var stolt af at få samme plads på landsholdet, også af at komme til GOG, men det svenske landshold nåede jeg altså ikke«, griner Anders Eggert.

Det hele var en leg

Han fortæller, at hans færdigheder er blevet »leget ind« fra ungdomsårene.

»Jeg spillede i Brabrand, hvor kulturen var til alle mulige finurligheder. Vi kunne tage guld- og sølvmærker, hvis vi kunne lave så og så mange afleveringer bag om ryggen og den slags. Vores trænere gav os lov til at dyrke det teknisk sjove, og det tog jeg med i kampene. Jeg kan dog huske, at jeg ofte blev sat udenfor på Y-landsholdet, fordi træneren ikke vidste, hvad han fik fra mig. Og det var jo rigtigt nok«.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Inspirationen går i arv. Fra Nikolaj Jacobsen til Anders Eggert og til Lasse Svan (billedet).

Tusindvis af skud

Lasse Svan forklarer, at selv om han og Landin, Lindberg og de øvrige fløjspillere tager nok så mange afslutninger fra fløjen til den daglige træning – sammen med en målmand, når alle andre er gået ind i bad – så handler det i bund og grund om, hvad modstandernes målmand gør.

Jeg er nødt til at tage det skud – også på straffekast – jeg tror på. Andet dur ikke

»Derfor kan jeg ikke på forhånd beslutte, hvor jeg vil placere bolden. Det har jeg måske halvandet sekund til, når jeg springer ind over stregen. Dér skal jeg aflæse målmandens placering, hans holdning, og hvor han har vægten på benene. Det kræver tusindvis af skud at opbygge en sikkerhed«.

Eggert er enig. »Jeg er nødt til at tage det skud – også på straffekast – jeg tror på. Andet dur ikke. Jeg kan ikke skyde, som andre ønsker. Det er letheden og naturligheden i mine afslutninger, der gælder for mig. Ellers spiller jeg ikke for alvor«, siger venstrewingen hos Flensborg.

Det sløjeste råd fra en træner

Og Lasse Svan, der overtog pladsen efter den hurtige Søren Stryger, som også spillede i Flensburg, fastslår:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det sløjeste og mindst konstruktive råd, jeg kan få fra en træner, er, at jeg skal skyde hårdt – eller placere bolden, hvor målmanden ikke står«.

»Ja«, siger Eggert, »det svarer til at sige til målmanden, at det vil være en god idé, hvis han stiller sig der, hvor skuddene kommer«.

Århus-træneren og den tidligere topspiller Erik Veje Rasmussen mener:

»Hvis en fløjspiller gør alt for at score, er det den rigtige løsning. Subjektivt set. Og så har vi andre bare at holde kæft«.

DRESLING JENS (arkiv)
Foto: DRESLING JENS (arkiv)

Anders Eggert har brugt timer og timer og timer efter den daglige træning for at udvikle sig til en unik fløjspecialist. Og så har han inspireret Lasse Svan.

Det er rigtigt, at det er det bedste mål, der nogensinde er lavet

Verdens bedste mål

Anders Eggert siger, at han sad i sit sommerhus og så Nikolaj Jacobsen, den kommende landstræner, score sit landskampmål nr. 500. Et fantastisk mål.

»Det er mange år siden, men det er rigtigt, at det er det bedste mål, der nogensinde er lavet«, griner Nikolaj Jacobsen.

»Vi spillede mod Portugal eller Rumænien, vi var tæt på at blive dømt for nøl. Og ude fra fløjen trækker jeg så, stående, et underhåndsskud op i det lange hjørne«.

Men hvem er de måske fire bedste fløjspillere gennem tiden? Det er et spørgsmål, der er ’umuligt’ at besvare, idet fløjspillet nok er den disciplin i spillet, der har udviklet sig mest i de seneste 25 år – men Leif Chr. Mikkelsen, der var landstræner fra 1977 til 1987, vover pelsen:

Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Landstræner Leif Mikkelsen førte holdet til en fjerdeplads ved VM i 1978, i 1982 og ved OL i 1984. Han mener, at Michael Fenger er den mest komplette danske fløjspiller 'gennem tiden'.

Michael Fenger mest komplet

»Den mest komplette, da han også var enormt god defensivt, er efter min opfattelse Michael Fenger. Givet ikke den mest ekvilibristiske, men effektiv med en sublim spilopfattelse. På samme fløj synes jeg, at Lasse Svan Hansen også er fantastisk – og med defensive kvaliteter. På den anden fløj er det svært at komme uden om Nikolaj Jacobsen og Lars Christiansen, som begge har været med til at give danske fløje verdensklasserenommé«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ord fra en svensker

Og hvad siger svenskeren Ulf Schefvert, der som landstræner førte Danmark til semifinalen ved den første EM-slutrunde tilbage i 1994?

»Jeg arbejdede med 3 store stregspillere i min tid. En meget ung Lars Christiansen, og så Nikolaj Jacobsen, der havde en fantastisk spilforståelse og som endda kunne spille playmaker. Og så var der Jesper Holmris, der havde en fremragende fodfinte på højre fløj. I GOG nåede jeg at arbejde med Lasse Svan, som har udviklet sig til en kæmpe på højre fløj«.

»Hvis jeg skal pege på den bedste af alle, må det blive Lars Christiansen, idet han via fløjspillet har skabt sig en helt enestestående karriere, ikke blot på landsholdet, men også i Flensburg«, mener Schefvert, der stadig er toptræner i Sverige.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden