Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Størstedelen af de mere end 100 skattesager, der er havnet i HSF, omhandler fusk i forbindelse med kørepenge. Arkivfoto.
Foto: Jens Dresling

Størstedelen af de mere end 100 skattesager, der er havnet i HSF, omhandler fusk i forbindelse med kørepenge. Arkivfoto.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattefusk klæber til håndbolden: Spiller fik kørepenge, selv om han ikke havde kørekort

Mere end 100 spillere i de bedste danske håndbold-ligaer har det seneste år fået skattesager på halsen. Samlet løber de op i flere millioner. Lønkulturen er »syg«, lyder kritikken.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En håndboldklub betalte en af sine spillere titusindvis af kroner for at køre til og fra træning. Der var bare et problem: Den unge mand havde ikke kørekort. Da Skat fandt ud af det, var det et af de afgørende beviser, da myndigheden sidste år afgjorde, at håndboldspilleren havde fået 62.344 kroner for meget i skattefrie kørepenge.

Det var tydeligt, at han »ikke måtte føre bil på grund af manglende kørekort – hvilket klubben må have været vidende om, da den betalte for hans køreskoleundervisning«, som der står i sagsakterne.

Afgørelsen er foretaget i en af mere end 100 skattesager, der er havnet i fagunionen Håndbold Spiller Foreningen (HSF) det seneste års tid. Fælles for næsten alle er, at de drejer sig om kørepenge. Ifølge HSF er spillerne endt med gæld på mellem få tusind kroner og over 300.000 kroner. Samlet er gælden på flere millioner.

»Vi må konstatere, at der findes en syg lønkultur i nogle klubber, der i værste fald kan gældsætte spillerne i årevis«, siger HSF-direktør Michael Sahl Hansen, der samtidig frygter, at antallet af skattesager reelt er væsentligt højere.

»Der er formentlig også en hel del sager, som vi slet ikke kender til. Enten fordi spillerne ikke har henvendt sig, fordi Skat endnu ikke har opdaget det, eller fordi spillerne ikke er medlemmer hos os. Men det, vi har indblik i, er rigeligt til at sige, at problemet er enormt«, siger direktøren.

Klubber erkender problem

Der er mange veje til Skats fedtefad. I nogle tilfælde har flere spillere kørt i samme bil til træning, men hver især indkasseret kørselsgodtgørelse. I andre er de skattefrie kørepenge på ulovlig vis blandet sammen med den skattepligtige løn i spillernes kontrakter. Fælles for de fleste regelbrud er, at klubberne har misligholdt deres pligt til at kontrollere, om spillerne reelt kører de kilometer, de får betaling for.

Der er også nogle, der bruger reglerne til det maksimale. Og det billiger vi selvfølgelig ikke på nogen måde

Klubbernes organisation, Divisionsforeningen, erkender, at der er problemer blandt foreningens egne medlemmer.

»Vi har da fået nogle henvendelser fra klubberne, der gerne vil have lidt rådgivning om, hvordan de skal gøre tingene. Det hjælper vi selvfølgelig med. For der er i mange tilfælde en form for uvidenhed i det, men der er også nogle, der bruger reglerne til det maksimale. Og det billiger vi selvfølgelig ikke på nogen måde«, siger direktør Thomas Christensen.

Den forklaring er skatteadvokat Torben Bagge enig i. Ifølge ham mangler en stor del af klubberne en professionel administration og råder derfor ikke over den nødvendige ekspertise: »Men der er også klubber, der antagelig bevidst snyder. Jeg har set sager, hvor der synes at være tale om snyd«, siger Torben Bagge.

Spillere vil rejse sag

Skat har siden 2014 kørt projektet ’Professionelle idrætsklubber’, men ønsker ikke at stille op til interview, før projektet er afsluttet. I en mail bekræfter Skat dog, at de har »fundet problemer« i håndbolden. Projektet skulle have været afsluttet, men er forlænget ind i 2017, fordi det har været mere omfattende, end Skat regnede med.

Kontrollerne har allerede sendt klubber frem i offentligheden. I 1.-divisionsklubben Team Sydhavsøerne er 19 spillere og ansatte blev dømt til at betale 1,5 millioner kroner tilbage, mens Mors-Thy i Håndboldligaen også er hårdt ramt. Her vil 10 spillere rejse sag mod klubben, som ifølge dem bærer ansvaret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de spillere er Jesper Meinby, der i dag er professionel i fransk håndbold. Han har modtaget et efterkrav fra Skat på omkring 80.000 kroner for sin tid i Mors-Thy, fordi hans kørepenge blev blandet ind i bruttolønnen, da han indgik kontrakt med klubben. Og det må ikke ske.

»Det eneste, jeg var interesseret i, var, hvor mange penge jeg havde til mig selv. Resten stod mellem min agent og klubben – og jeg regnede da med, at de havde styr på det juridiske«, siger Jesper Meinby.

Og det er lige præcis den klemme, som en del spillere er havnet i, fortæller Michael Sahl Hansen fra HSF.

»Det er desværre i sidste ende spillerne, der står med regningen. Fred være med det, hvis man selv har snydt eller indgået en tvivlsom kontrakt med åbne øjne. Men i de tilfælde, hvor man har skrevet under på en kontrakt, der afspejler en ulovlig forretningsmodel, mener vi, at klubberne må bære det fulde ansvar«, siger han.

I Mors-Thy er formand Johannes Søndergaard uenig i Skats afgørelse og mener ikke, klubben er ansvarlig for, at »spillerne skal betale den retmæssige skat«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden