Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Gregers Tycho, Lars Poulsen, Polfoto, Jens Dresling
Foto: Gregers Tycho, Lars Poulsen, Polfoto, Jens Dresling

I en lang række tilfælde hyrede og betalte klubberne for agenter, der ellers repræsenterer spiller i medier eller på agenternes hjemmeside. Det var blandt andet tilfældet med profilerne (fra venstre) Erik Johansson, Mikael Antonsson (FCK), Morten 'Duncan' Rasmussen (AGF), Jores Okore (FCK), Kamil Wilczek (Brøndby) pg Stephan Andersen (FCK).

Nye tal: Danske topklubber og spillere finter med skat for millioner

Næsten 8 ud af 10 kroner til fodboldagenter betales nu af klubberne, viser ny opgørelse. Potentielt er der tale om skattefifleri for millioner af kroner. Skat efterforsker konkrete sager, og DBU varsler ændring af reglerne.

Sport

Når fodboldagenter hyres til at ordne en spillerkontrakt i Danmark, er det oftest klubben, der betaler regningen – og ikke spilleren, som agenten ellers repræsenterer udadtil. Men den type aflønning kan være en måde at snyde i skat på, vurderer eksperter og Skat.

En ny opgørelse fra Dansk Boldspil-Union (DBU) viser, at klubberne i 2016 hyrede og betalte agenter for i alt 27 millioner kroner i forbindelse med handler og kontraktforlængelser. Således blev mere end tre fjerdedele af lønnen til agenter sidste år betalt af klubber, mens den resterende del blev betalt af spillerne selv. Der er tale om en stigning fra året før: I 2015 betalte klubber for agenten i 63 handler, mens tallet i 2016 er vokset til 93 handler.

Systematisk spekulation

Spillerforeningens direktør siger, at tallene tyder på »en uheldig systematik«.

»Hvis spilleren har en aftale med en fodboldagent, sker det oftere og oftere, at klubben i processen hen imod en spillerkontrakt indgår en konkret aftale med agenten. Det er et problem for os – især fordi spillerne ofte opfatter agenten som deres mand 100 procent og ikke forstår, at han i større grad hjælper klubben end dem. Samtidig er der en skattemæssig risiko, så det er en stærkt uheldig udvikling«, fortsætter Mads Øland.

Politiken afslørede i forbindelse med artikelserien Football Leaks skatte- og momsfinten i dansk topfodbold i december. Det foregår typisk på den måde, at spilleren forud for forhandlingen af en ny kontrakt opsiger sin faste aftale med agenten, som så i stedet lader sig hyre og betale af den engagerende klub. Spilleren slipper dermed for at betale agenthonorar og skat, mens klubben sparer momsen på udgiften til agenten.

Ifølge skatteekspert Torben Bagge kan konstruktionen halvere udgifterne til agentsalæret, og både han og Skat forklarer, at i de tilfælde, hvor agenten reelt repræsenterer spillerens interesse, er der tale om potentiel skatteunddragelse.

Om de nye tal udtaler Skat:

»Hvis det forholder sig som anført, så vil det naturligvis indgå i vores fremtidige planlægning. Hvis det står klart, at det i virkeligheden er spilleren, som har hyret en agent, mens udgiften betales af klubben, taler sandsynligheden for, at spilleren er skattepligtig af den udgift, som klubben har afholdt«.

Skattemyndighederne tilføjer, at de efter stikprøver »har set et par tilfælde, hvor vi undersøger, hvordan det forholder sig med hensyn til beskatningen«.

Agent bekræfter skattefifleri

En aktiv og erfaren agent i dansk topfodbold bekræfter, at finten handler om skattespekulation. Men hvor Spillerforeningen klandrer klubberne og agenterne for tendensen, skyder han på spillerne.

»Ofte lidt ældre spillere ved godt, at de bliver beskattet af honoraret, hvis de har en fast repræsentationsaftale med agenten. Spillerne taler sammen, og på et givent tidspunkt i deres karriere finder de så ud af, at det er bedre økonomisk for dem at stå frit i forhandlingerne med klubben. Det sætter os som agenter i en stor risikogruppe, fordi vi uden en fast repræsentationsaftale risikerer at miste klienter og handler«, siger agenten, der ønsker at være anonym på grund af frygt for at miste kunder.

FC København var i 2016 den klub med klart flest betalinger til agenter - klubben hyrede mellemmænd for i alt godt 8 millioner kroner. Blandt andre hyrede FCK spillerens vanlige agent i kontraktforhandlinger med Erik Johansson, Jores Okore, Stephan Andersen og Mikael Antonsson. I alle tilfælde har den pågældende agent enten udtalt sig på vegne af spilleren eller skriver på sin hjemmeside, at spilleren er hans klient.

FCK ønsker ikke at udtale sig om skatteproblematikken, men pressechef Jes Mortensen skriver i en mail: »Vi følger og har fulgt de gældende regler fra både DBU og Fifa i denne sammenhæng og oplyst de relevante instanser åbent omkring det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også superligaprofilerne Morten Duncan Rasmussens og Kamil Wilczeks vanlige agenter blev i 2016 hyret og betalt af henholdsvis AGF og Brøndby – de to klubber er begge i top-3 over agentbetalinger. Hverken Brøndby eller AGF ønsker at udtale sig om fortrolige kontraktforhold. Brøndby skriver i en mail, at klubben står til rådighed for myndighedernes eventuelle spørgsmål. AGF’s administrerende direktør, Jacob Nielsen, skriver:

»Vi udtaler os ikke i konkrete sager, men vil fastslå, at vi naturligvis følger de gældende regler på området og ikke deltager i skatte- og momsunddragelse«.

Ikke desto mindre ser sagerne ud til at få konsekvenser. På baggrund af Politikens hidtidige afsløringer har DBU noteret sig »en række mistænkelige tilfælde«.

»Vi tager det alvorligt og er i gang med at se på, hvordan vi kan løse den her problematik«, siger kommunikationschef Jakob Høyer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden