Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mats Hummels i samtale med dommere Viktor Kassai
Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP

Mats Hummels i samtale med dommere Viktor Kassai

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sportsredaktøren: Der er forskel på fejl og dommerens nok så diskutable skøn

Debatten oven på kampen mellem Real Madrid og Bayern München blander fornuft med følelser.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To af verdens mægtigste klubber i en Champions League-kvartfinale med straffespark, udvisning, forlænget spilletid, hattrick og seks mål i alt – kampen mellem Real Madrid og Bayern München leverede praktisk taget alt, hvad fodboldelskere verden over håber på at opleve, på stadion eller foran tv-skærmen.

Alligevel dominerer vrede i langt højere grad end begejstring de passionerede reaktioner – i hvert fald uden for de spanske titelholderes fanskare. Årsagen er den præstation, Viktor Kassai og resten af den ungarske dommersekstet leverede.

Der er grund til at nuancere kritikken, når den blander fornuft og følelser sammen i en ufrugtbar cocktail ved at konkludere, at alt, hvad dommeren foretog sig, var rablende galt. Det var det – trods alt – ikke, for der er forskel på indlysende fejl og de diskutable skøn, han var sendt på banen for at foretage.

Fejl kan forhindres

Ingen kan være tjent med, at der bliver begået fejl, som ’hele verden’ kan se – og den slags blev ikke desto mindre begået på fodboldbanen i Madrid. TV-teknologien var meget hurtigere end linjevogterne og kunne på stedet dokumentere, at Cristiano Ronaldo var offside, da han scorede to af målene på Real Madrids vej til semifinalen i Champions League, mens Robert Lewandowski uberettiget blev stoppet for samme forseelse, da han fik en god mulighed for Bayern München.

De fejl kunne helt åbenlyst være forhindret, hvis dommerne måtte bruge tv-billeder i vurderingen af målbare situationer. Det ville give større overskud til at foretage de skøn, der altid vil være en del af fodboldkampe, så længe en mand med en fløjte er involveret.

Skøn er faglige vurderinger foretaget på baggrund af uddannelse og erfaring og derfor også diskutable. Men når kritikken af fejl og skøn bliver blandet sammen og får så voldsomt et udtryk, som det sker i denne sammenhæng, er det en ’forbrydelse’ mod det smukke spil.

Det er fodboldverdenens magthavere og hverken Viktor Kassai eller hans linjevogtere, der har besluttet sig for, at fodbolddommere må leve med risikoen for latterliggørelse i kampen mod tv-kameraerne. Derfor må beslutningstagerne eliminere den risiko – og det sker i bedste fald om ’kun’ et par år.

Skøn er en del af spillet

Tilbage vil så stå vurderingen af situationer som den, der førte til udvisningen af Arturo Vidal fra Bayern München. Han tacklede Marco Asensio så voldsomt, at den ungarske dommer gav chileneren hans anden advarsel i kampen. Det var og er en del rasende uenige i (dog lidt færre, da det i forstørret superslowmotion viste sig, at tacklingen faktiske ramte fod før bold), selv om Viktor Kassai kan henvise til adskillige paragraffer i fodboldloven, der berettiger hans vurdering.

Kritikerne vil mene, at Real Madrid-spilleren Casimiro så bestemt også gjorde sig fortjent til adskillige advarsler, men dommeren traf altså andre beslutninger, uden at de hver for sig kan karakteriseres som utvetydige fejl i forhold til lovbogen. Ungarerens samlede præstation kunne bestemt have været langt, langt bedre og får måske konsekvenser for hans karriere, men de enkelte skøn var og er i yderste konsekvens ’kun’ nødvendige og nok så diskutable elementer i den samlede fodboldoplevelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden