Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Real Madrids præsident ville rive Ronaldos kontrakt over

Ramón Calderón var præsident i Real Madrid i de tre år, hvor Florentino Pérez tog en sabat fra posten efter en stribe dårlige resultater. I et interview fortæller han om jobbet og kampen for at hente en af verdens bedste spillere.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Real Madrids mest scorende spiller i historien Cristiano Ronaldo har ført kongeklubben til tronen af Europa to gange de sidste tre sæsoner. Lørdag kunne han gøre det for tredje gang på fire år, da det spanske mesterhold møder italiens ditto, Juventus, i Champions League-finalen i Cardiff. Men stod det til klubbens nuværende præsident Florentino Pérez, var han aldrig blevet købt i Manchester United som verdens dyreste spiller tilbage i 2009.

Politiken har mødt Ramón Calderón, der var præsident i Real Madrid fra 2006 til 2009. I dette interview tager han os med bag kulisserne i Europas mest vindende fodboldklub og fortæller blandt andet, hvorfor Florentino Pérez ikke var begejstret for Ronaldo i første omgang, og hvordan samme præsident ikke troede et sekund på Zinedine Zidane, da han ansatte ham som træner.

Men lad os starte ganske simpelt. Hvad indebærer det egentlig at være præsident for Real Madrid?

»Du skal først og fremmest have gjort dig klart, hvordan man skal styre klubben i alle aspekter såvel socialt, økonomisk som sportsligt. Det er de tre fundamentale dele i klubben. Men præsidentposten i Real Madrid er ikke lønnet, så han arbejder ved siden af. Jeg fortsatte med at arbejde her på mit kontor som advokat. Det betyder, at man skal være god til at koordinere og nøje vælge de personer, som skal klare benarbejdet i klubben. Så dem skal du først vælge. Derefter skal du manøvrere alle de folk, så det fungerer, som hele verden forventer, at det gør i en så stor klub som Real Madrid. Der er 300 faste medarbejdere, og ved kampe er der 2.800, der arbejder på stadion. Man er naturligvis nødt til at reducere sit eget professionelle arbejde betragteligt, og man reducerer også tiden med familien og med venner. Og så reduceres ikke mindst søvnen drastisk«, siger Ramón Calderón.

Calderón afløste i tre år

Florentino Pérez har været præsident i Real Madrid siden årtusindeskiftet, kun afbrudt af en periode på tre sæsoner fra 2006 til 2009, hvor Ramón Calderón besad titlen, efter Pérez som konsekvens af tre sæsoner uden titler havde forladt posten.

»Da Florentino smuttede oven på tre titelløse sæsoner til trods for, at holdkortet havde indeholdt navne som Luis Figo, Zinedine Zidane og David Beckham, var vi klar over, at det ikke kunne fortsætte sådan. Vi ændrede det hele. Vi skiftede 14 spillere ud og ændrede mentaliteten totalt. Jeg vil resumere det til én detalje. Der var et kollektivt attitudeproblem, da jeg kom til. Så jeg hang et banner op ved alle baner lige fra Bernabéu til de yngstes træningsbaner, der lød: ’Hvis vi kæmper, kan vi tabe, men hvis vi ikke gør det, er vi fortabte’. Dette resumerer konceptet. Vi vandt to ligatitler i streg efter ikke at have vundet noget i tre år. Vi genfandt den der fighterånd, som heldigvis holder ved den dag i dag«.

Til trods for succes på banen, blev tiden i spidsen for Los Blancos lidt af et mareridt for advokaten Ramón Calderón, der blev udsat for en sand heksejagt i pressen. I 2009, før hans præsidentperiode overhovedet var ovre, trak han sig.

»Jeg var fyldt op. På to år havde vi vundet to ligaer, og da jeg sluttede, havde vi skrevet en forhåndsaftale med Cristiano Ronaldo. Jeg havde gjort mit. Jeg tænkte ikke længere på at fortsætte, for jeg havde måttet efterlade mit arbejde og min familie. Direktionen ville have mig til at fortsætte, men jeg havde ingen interesse i det, for det er en position, hvor jeg mener, at man kun kan holde meget kort tid. Der var to journalister, som kørte en brutal kampagne imod mig igennem tre år. De blev senere dømt for falske beskyldninger med det formål at ødelægge Ramón Calderóns rennomé. Min kone og mine børn ønskede simpelthen, at jeg gik min vej. Jeg kunne heller ikke selv mere«.

Modsat lærte Ramón Calderón også i sin tid som Real Madrid-præsident, at pressen kan bruges som et våben. Det havde en forgænger med succes nemlig gjort.

»Da jeg var præsident, ringede vores egen pressechef til mig og spurgte, om jeg syntes om, at en vis tv-station ville putte en given journalist på skærmen som vært på et givent program. Det forstod jeg ikke noget af. ’Hvorfor spørger du mig om det?’, svarede jeg. ’Det er da ikke op til mig at vurdere, om han er god eller dårlig’. ’Jo, det er, fordi Florentino har sagt, at denne journalist hjælper ham, og at han er en god journalist’, svarede vores pressechef«, fortæller Ramón Calderón og ryster på hovedet, da han har færdiggjort sætningen.

Ronaldo-kontrakt ved at ryge

Men inden han forlod skansen, havde han sørget for at sikre klubben dens vigtigste spiller siden Alfrede di Stéfano. Cristiano Ronaldo er efter otte år i Real Madrid klubbens mest scorende spiller med 404 mål. Og måltavlen tikker stadig.

»Vi underskrev kontrakten den 12. december 2008 med Manchester United på et dokument, som jeg har liggende her med et kort fra ham og et kort fra mig og et dokument fra Manchester United, der siger, at han kan tage til Real Madrid, hvis vi betaler 80 millioner pund ved udgangen af sæsonen«, fortæller den tidligere præsident og peger over på en skuffe under sit skrivebord.

»Vi aftalte hans løn og underskrev for en notar. Det hele var på plads«.

»Da jeg trak mig, og Florentino vendte tilbage den efterfølgende sommer, ville han have kontrakten revet over. Spilleren blev rasende og sagde nej. Ronaldo var oprigtigt ked af det, for det var hans ønske at skifte til Real Madrid. Florentinos begrundelse var: ’For disse penge vil vi kunne hente fire spillere. Vi behøver ikke at bruge 80 millioner pund på én enkelt spiller’. Årsagen var ret tydelig. Det var, fordi jeg havde lavet aftalen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alex Ferguson tilbød Barcelona ham, og Barcelona ville gerne have ham, men det ville spilleren ikke selv. Han havde givet sit ord til mig. Han havde allerede ringet til mig året forinden. Jeg havde talt med Manchester, og de ville ikke af med ham på daværende tidspunkt. Så spilleren ringede selv til mig, mens jeg var i Bogota til en træningskamp den 7./8. august. Han sagde: ’Hr. præsident, jeg kan ikke komme i år, for jeg vil ikke ende i en konflikt med klubben. Ferguson har opført sig rigtigt godt. Det samme har fansene og alle i klubben. Derfor bliver jeg et år mere’. Så vi lavede denne pagt. Året efter skiftede han til Real Madrid«.

Ramón Calderón fik dog ikke selv lov til at præsentere Ronaldo for offentligheden. Der var han ude af klubben.

»Florentino præsenterede spilleren, fordi han var præsident på det tidspunkt, men alle papirer var allerede på plads, da han kom til. At det er Florentino på billedet sammen med Cristiano ved hans præsentation i Real Madrid, rører mig ikke. Der var intet at diskutere for Florentino. Det hele var ordnet. Han skulle bare betale pengene og præsentere spilleren. Jeg er bare tilfreds med, at jeg udnyttede muligheden for at hente ham, da vi havde den, og at jeg fik ham overbevist om at komme til Madrid«, siger Ramón Calderón.

Resten er historie.

Ingen tro på Zidane

Nøjagtigt som med Vicente del Bosque tilbage i 2003, der blev fyret trods syv titler på tre og et halvt år, blev Carlo Ancelotti i 2014 fyret af selv samme Florentino Pérez efter at have skaffet klubben dens 10. Champions League-trofæ og det første siden del Bosques i 2002. Planen var at bringe den ellers upopulære træner såvel blandt fans som spillere, José Mourinho, tilbage til Madrid.

»Mourinho sagde til Pérez, at han kun ville tilbage, hvis tre spillere smuttede (det er offentligt kendt, at Mourinho ikke kom godt ud af det med Iker Casillas, Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo, red.). Men disse spillere kunne ikke bare skippes ud, så Mourinho sagde nej. Så gik Florentino i gang med at jagte Jürgen Klopp og derefter Joachim Löw. Begge sagde nej. Da disse sagde nej, kom Rafael Benítez ind i billedet, og det resulterede i en helt uventet situation for både klub og fans. Han var aldrig tænkt som mere end en overgangsløsning, men det gik som bekendt ikke, og så var det, at Zinedine Zidane pludselig blev kastet ind i arenaen for at tæmme løverne«.

»Florentino valgte Zidane med øjnene lukket og håbede bare på det bedste. Det var en meget risikabel beslutning. Zidane accepterede den meget svære opgave, selv om holdet var halvvejs gennem sæsonen og i dårlig forfatning. Der var netop røget en træner, og så kommer der en træner ind uden erfaring og skulle samle rodet op. Men Zidane har manet alle kritikere til jorden. Han har vist sig at være meget intelligent. Han vidste, at han havde respekten og beundringen fra spillerne, og han er ikke blevet en autoritær træner, men er bare gået ind og er blevet endnu en i gruppen. Han har skabt ro og balance og har været god til at styre udskiftningerne«.

»Ti år tidligere havde Florentino lavet samme nummer med Juan Ramón López Caro, som var træner for Castilla B, men det gik slet ikke. Zidane blev ligeledes hevet op fra rollen som træner for reserveholdet, men da han har den status og det navn, han har, i Madrid, valgte Florentino ham, fordi han vidste, at han ville have fansenes opbakning og ville få fansene til at tie stille i en periode, hvor ’Florentino dimisión’-tilråbene tog til kamp for kamp. Men jeg kender Florentino rigtigt godt, så jeg ved og kan sige med sikkerhed, at han troede ikke et sekund på Zidane«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Zidane har været træner for kongeklubben i halvandet år. Han har netop ført Real Madrid til deres første La Liga-titel i fem år.

Hvis dette havde været en tur på casino, kan man vist godt sige, at Florentino vandt i rouletten, da han smed alt på Zidane.

Champions League-finalen mellem Real Madrid og Juventus blev spillet efter redaktionens deadline. Læs en fyldig dækning af kampen på politiken.dk

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden