Det danske herrelandshold i fodbold tjener klart mest på at repræsentere nationen i forhold til udøvere i andre idrætter.
Foto: Jens Dresling

Det danske herrelandshold i fodbold tjener klart mest på at repræsentere nationen i forhold til udøvere i andre idrætter.

Fra stor løn til stor egenbetaling: Sådan er de økonomiske vilkår for landsholdsudøverne i 10 forskellige idrætter

Overblik: I nogle sportsgrene skal landsholdsudøverne selv betale en pæn andel af udgifterne til store stævner, mens atleterne andre steder tjener godt på at repræsentere Danmark.

Sport
FOR ABONNENTER

Fodbold: Mændene får penge for at spille kampe, få point og tiltrække tilskuere – samt en andel i sponsorater, DBU tegner for holdet. Samtidig får de bonusser ved slutrunder. På den måde kan de hver over en 4-årig periode let tjene over 650.000 kr. årligt. Kvinderne står til at få færre penge, men på samme baggrund plus stipendier til udvalgte spillere. Med de forventede præstationer kan de hver især nå pænt over 100.000 kr. om året – ca. 3,75 mio. kr. samlet.

Håndbold: I 2016 havde forbundet budgetteret med at betale 10,4 mio. kr. til spillerne på herre- og kvindelandsholdet, men det samlede beløb endte på 7,3 mio. kr., da de præsterede dårligere end ventet og udløste færre bonusser. Angiveligt får mændene lidt mere, da de genererer flest indtægter. Honorarpuljen er en bestemt andel af DHF’s kommercielle indtægter samt bonusser for at præstere godt. Fordelingen af pengene udregnes i Håndbold Spiller Foreningen, bl.a. efter spillernes antal kampe og dage med landsholdet i året.

Badminton: Spillerne får en andel i forbundets kommercielle indtægter, som fordeles efter udøvernes deltagelse i landsholdsturneringer. I 2016 fik de bedst betalte godt 27.000 kr. af en samlet pulje på knap 0,5 mio. kr. – det var med bonus for sejren i Thomas Cup, mændenes VM for hold. De vil dog få mindst 2-3 gange mere i de næste år, da forbundet har fået bedre sponsoraftaler.

Ishockey: Mændene får penge per dag i landsholdslejren og for præstationer ved VM. Med kvartfinalen i 2016 resulterede det i samlet 2,5 mio. kr. til spillerne, men med de dårligere præstationer i 2015 endte beløbet på 1 mio. kr.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce