Statsminister Lars Løkke Rasmussen og kronprins Frederik mødtes onsdag i Statsministeriet med Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme for at diskutere det danske bud på Tour de France-starten i 2020 eller 2021.
Foto: Olufson Jonas

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og kronprins Frederik mødtes onsdag i Statsministeriet med Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme for at diskutere det danske bud på Tour de France-starten i 2020 eller 2021.

Sport

Dyrere end budgettet antyder: Tour-start vil blive Danmarks dyreste sportsbegivenhed for skatteborgerne

I jagten på at få tre Tour de France-etaper til Danmark i 2020 eller 2021 er der givet tilsagn om at investere godt 87 millioner offentlige kroner – mere end i nogen anden sportsbegivenhed. Og det bliver meget dyrere, end budgettet antyder.

Sport

Den ranke mand i jakkesættet var glad. Og han udstillede det på den der måde, hvor huden folder sig i et smil så bredt, at kinderne bliver bakker i ansigtet og mundvigene dale.

Det var onsdag middag, og Christian Prudhomme havde netop været til frokostmøde i Statsministeriet for at høre om Danmarks bud på værtskabet for de første tre Tour de France-etaper i 2020 eller 2021.

Som direktør for arrangøren ASO har den ranke franskmand et vægtigt ord at sige i den sag. Da han stod der på Christiansborg, flankeret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kronprins Frederik, var Prudhomme udelt begejstret.

»Jeg tror, det er første gang, at det ikke bare er en by, men et helt land, som står bag sådan et bud. Jo mere vi snakker, desto tættere kommer vi på hinanden«, sagde franskmanden, der også har møder med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i kalenderen, før han rejser hjem.

Prudhomme har ret i, at det er et helt land, der står bag buddet på Tour de France-starten. I hvert fald rent økonomisk.

Hvis Danmark får tildelt værtskabet, bliver det efter alt at dømme den klart dyreste sportsbegivenhed for danske skatteborgere.

Fem kommuner, tre regioner, Sport Event Denmark samt Erhvervs- og Vækstministeret har allerede givet tilsagn om at poste 87 mio. offentlige kroner i en fælles Tour de France-kasse.

»Ja, jeg kan ikke erindre større offentlige investeringer i en sportsbegivenhed på dansk grund«, siger Lars Lundov, direktør for Sport Event Denmark.

De skjulte udgifter

Ifølge de officielle papirer er budgettet for Tour-starten på 79,5 mio. kr. – og så er der en pengereserve til uforudsete udgifter.

Men reelt er det langt dyrere at afvikle tre etaper i Danmark. Budgettet dækker kun fælles udgifter, mens de kommunerne må spæde til med flere midler.

»Tour-projektet vil medføre yderligere udgifter for kommunen til bl.a. markedsføring, sideevents, afskærmning, vejforhold, beredskab med mere«, lyder det i et dokument fra Københavns Kommune – det er ikke anslået, hvad det løber op i.

Dertil kommer også flere statslige omkostninger i form af massivt politiopbud.

I alt beløber de offentlige udgifter sig altså til langt mere end de godt 30 mio. kr., der forsvandt ud af kommunale, regionale og statslige kasser, da Giro d’Italia-starten 2012 fandt sted i Herning og Horsens.

Og det er langt mere end de cirka 40 mio. skattekroner, det kostede at afvikle VM i landevejscykling i 2011. På samme måde vil andre store begivenheder på dansk grund som VM 2018 i ishockey og de fire kampe ved EM 2020 i fodbold kræve en del færre skattekroner.

Den største bidragyder er Københavns Kommune, der har forpligtet sig til at spæde 25 mio. kr. i fælleskassen – mens der altså kommer en hel del ekstraudgifter oveni.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Målet er at »underbygge fortællingen om København som verdens bedste cykelby«. Sådan har Frank Jensen udtrykt det, mens andre borgerrepræsentanter har brugt som argument, at »Touren giver mere markedsføring, end vi ellers kan købe os til med de her penge«. Flere hundrede millioner tv-seere verden over følger det traditionsrige etapeløb.

Et stort politisk flertal i København bakker op om planerne, men det næststørste parti, Enhedslisten, har stemt imod.

»Det er virkelig mange penge. De kunne for os at se hellere gå til at lave ekstra fodboldbaner, initiativer i udsatte byområder, få ansat flere fritidspædagoger eller renoveret idrætsfaciliteter, der trænger. Hver eneste dag vil det give så meget mere værdi for københavnerne«, siger Karina Vestergård Madsen, gruppeformand for Enhedslisten på Københavns Rådhus.

Beløbet til den franske arrangør

En af årsagerne til de store udgifter ved at være vært for Tour-starten er direkte forbundet til Christian Prudhomme. Arrangøren ASO er en privat virksomhed, der kræver 37,5 mio. kr. for at lade Danmark afvikle tre etaper.

Det er langt den største udgiftspost i budgettet – og mere end dobbelt så meget som de 15 mio. kr., Giro d’Italia-organisationen forlangte i 2012.

»Ved store sportsbegivenheder er det ofte modellen, at der er et rettighedsbeløb. Det kan variere meget i størrelse, og ASO ligger nok i den tunge ende«, siger Lars Lundov fra Sport Event Denmark.

I Idrættens Analyseinstitut mener direktør Henrik Brandt, at »der er nogle områder, hvor man skal tænke sig godt om«.

»Det ene er, at det er rigtig mange penge i en kommunaløkonomi, set i forhold til hvad man normalt bruger på idrætten. De vil sige, det betaler sig, fordi der er meget markedsføring i det, men hvor meget branding af Danmark og vores kvaliteter er der egentlig i at betale en masse penge for at reklamere for en fransk begivenhed? Det er jo ikke noget, vi kan bygge videre på i Danmark«, siger Henrik Brandt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfor kunne det være interessant, hvis vi satte os ned og brugte lige så meget energi, både intellektuelt og økonomisk, på at finde ud, hvad vi egentlig kan udvikle for at gøre Danmark til en event-nation, hvor vi selv ejer et stærkt koncept. Hvor vi ikke skal af med de her store beløb for at købe rettighederne til at arrangere noget en enkelt gang. Man kan komme virkelig langt for 80 mio. kr.«.

Partnerne bag det danske bud forventer, at Tour-starten vil generere 112 mio. kr., alene fra udenlandske turister. Flere studier har dog før påvist, at den slags analyser af idrætsbegivenheder ofte er pustet op – bl.a. også fordi skjulte udgifter som politiopbud ikke er regnet med.

»Derfor er den økonomiske effekt næppe så stor, som det umiddelbart lyder«, siger Brandt og tilføjer: »Det behøver dog ikke diskvalificere det som et godt arrangement for Danmark – nogle gange er det fint bare at holde en kæmpe folkefest«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden