0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Szlavik Andreas
Foto: Szlavik Andreas

Arkivfoto.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svømmedirektør stopper efter sag om kritisable forhold og betydelige ledelsessvigt

Dansk Svømmeunion stopper samarbejdet med dens mangeårige direktør.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dansk Svømmeunion stopper samarbejdet med dens mangeårige direktør, Pia Holmen Christensen, efter sagen om kritisable forhold for danske svømmere.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF) i en pressemeddelelse, samtidig med at starten gik på et pressemøde hos Kammeradvokaten fredag eftermiddag.

På pressemødet blev en rapport om forholdene for danske elitesvømmere under svømmeunionen præsenteret.

Undersøgelsen blev i 2019 iværksat af Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund i samråd med Kulturministeriet.

Det skete, efter at DR i foråret 2019 bragte dokumentaren ’Svømmestjerner - under overfladen’.

I dokumentaren kritiserede nuværende og tidligere svømmere træningsmetoderne på landsholdet fra 2003 til 2012. I den periode var først Mark Regan og siden Paulus Wildeboer landstræner, mens Lars Sørensen var elitechef.

Betydelige ledelsessvigt

Der er begået betydelige ledelsessvigt hos både Dansk Svømmeunion og Team Danmark i perioden 2003-2013, oplyser Danmarks Idrætsforbund (DIF).

DIF skriver følgende:

»Den uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem til i dag er nu afsluttet«.

»Og konklusionen er entydig: Der er begået betydelige ledelsessvigt hos navnlig Dansk Svømmeunion, men også Team Danmark i perioden 2003-2013«.

Også Team Danmark fortæller om kritikken af egen ledelse.

»Kammeradvokatens undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning retter berettiget kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014«.

»Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende«, skriver Team Danmark på sin hjemmeside.

Download hele rapporten her

DIF-formand Niels Nygaard tager afstand fra de forhold - herunder offentlige vejninger - som svømmerne er blevet udsat for.

»En helt urimelig træneradfærd og episoder, der på ingen måde er forenelige med den etik og kultur, vi insisterer på at have i dansk eliteidræt«, siger Nygaard.

Også Team Danmark fortæller om kritikken af egen ledelse. Hos Team Danmark omtaler man en periode, der går fra 2003 og helt frem til 2014 - altså et år mere.

»Kammeradvokatens undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning retter berettiget kritik af Team Danmarks daværende ledelse i årene 2003 til 2014. Team Danmark svigtede svømmerne ved ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion, der handlede groft grænseoverskridende«, skriver Team Danmark på sin hjemmeside.

Minister: Der skal ryddes op

Kulturminister Joy Mogensen (S) erklærer sig rystet og varsler nu et rivegilde.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg tager denne sag meget, meget alvorligt. Jeg er dybt rystet over de forhold, som rapporten afdækker«.

»Der er tale om gentagne og alvorlige ledelsessvigt hos særligt Dansk Svømmeunion, men også hos Team Danmark gennem årene«.

»Jeg har nu indkaldt Team Danmark til et møde, hvor de skal stå på mål for, hvordan de vil genoprette tilliden hos atleter og samfundet generelt«, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

»Jeg forventer, at Dansk Svømmeunion ser indad, tager et ledelsesmæssigt ansvar og rydder op. Dem, der skulle udvikle og passe på svømmerne, svigtede deres ansvar – og det er svømmerne, som har betalt prisen. Det skal der rettes op på«, fortsætter kulturminister Joy Mogensen.

Ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden