0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

For 30 år siden antændte optøjer på Maksimir Stadion lunten til borgerkrigen

Fodboldkampen mellem kroatiske Dinamo Zagreb og serbiske Røde Stjerne gjorde for alvorklart, hvad der var i vente på Balkan.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Uncredited/Ritzau Scanpix
Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Zvonimir Boban, der senere blev et gignatisk navn i AC Milan, gik til angreb på en betjent for 30 år siden.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lige bag hovedtribunen på det slidte og umoderne Maksimir Stadion i Zagreb står en stor mindesten. Foran den er placeret blomster, hjemmeholdets blå Dinamo-halstørklæder og tændte lys. På kampdage stopper flere tilskuere op ved stenen, inden de går ind på selve stadion.

Går man tættere på, kan man se, at motivet på stenen er bevæbnede soldater på en slagmark. Stenen blev rejst i 1994 af Bad Blue Boys – Dinamos mest hardcore fangruppe – for at hylde datoen 13. maj 1990 og for at ære de tilhængere af klubben, som deltog og for nogles vedkommende døde i borgerkrigen. Ifølge Bad Blue Boys står den dag som begyndelsen på Kroatiens kamp for uafhængighed.

Men eftersom de egentlige krigshandlinger i Kroatien først begyndte mere end et år senere, hvorfor står den 13. maj 1990 så som nærmest en national mærkedag for mange kroater – i hvert fald Dinamo-fans – her 30 år senere?

Det gør den på grund af en fodboldkamp i den daværende jugoslaviske liga mellem Dinamo og Røde Stjerne fra serbiske Beograd, som faktisk aldrig blev fløjtet i gang. Kampen på Maksimir den dag endte i stedet i et voldsorgie, hvor fans, politi, sikkerhedsvagter og sågar spillere deltog. Tv-billeder fra Maksimir gik verden rundt, og det var da også, som om man overværede en krig, hvor kampene bølgede frem og tilbage.

En af dem, der oplevede begivenhederne på tætteste hold, var den dengang 24-årige kroat Davor Kovacic.

»Jeg stod på den østlige langside af stadion og kunne se, hvordan voldsudgydelserne udviklede sig. Røde Stjernes fangruppe kaldet Delije (heltene, red.) var blevet placeret nederst på den sydlige tribune, og det hele begyndte, da de rev stole og reklameskilte ned og angreb de Dinamo-tilhængere, der var placeret på tribunen over dem – og det, helt uden at politiet greb ind«, fortæller Davor Kovacic.

Forud for selve kampen havde Delije hærget i Zagreb. Knust butiksruder, brændt biler og chikaneret. Serberne akkompagnerede både på og uden for stadion deres hærgen med sange som ’Serbien til Zagreb’ og ’Vi vil dræbe Tudman’. Franjo Tudman blev et par uger efter de voldsomme kampe på Maksimir valgt til Kroatiens første præsident.

Hjemmeholdets fans, Bad Blue Boys, holdt sig bestemt heller ikke tilbage. Flere beskrivelser af begivenhederne fra dengang fortæller, hvordan Dinamo-fans i natten op til kampen havde placeret forråd af sten rundt om på stadion, som skulle bruges til at bombardere de serbiske fans. Forud for Delijes angreb regnede stenene da også ned over dem fra sidetribunerne, mens sange med tekster som ’Når du er glad, smadr en serber mod gulvet. Når du er glad, dræb ham med en kniv. Når du er glad, råb højt: Kroatien – en selvstændig stat’, gjaldede ned mod de tilrejsende serbere.

Da Bad Blue Boys stormede banen for at angribe Delije, brød kaos for alvor løs. På det tidspunkt var spillerne fra begge hold i gang med opvarmningen, og flere af dem blev hurtigt en del af optøjerne.

Boban blev nationalt symbol

Det er her, den mest legendariske episode fra kampen fandt sted.

Med noget, der lignede et klodset karatespark, angreb Dinamos unge stjernespiller Zvonimir Boban midt på banen en politimand, der netop havde slået løs på en af hjemmeholdets fans, der var løbet på banen. Det spark forvandlede den dengang 21-årige Boban fra bare at være fodboldspiller til en nationalhelt og et symbol på Kroatiens kamp for selvstændighed.

Når man ser tv-optagelser fra 13. maj 1990, er det et under, at alle slap derfra med livet i behold. Der var et enormt had mellem de to fangrupper, og flere gange ser man, hvordan en fan liggende bliver sparket og trampet i hovedet af op til flere personer. Det endte med, at 138 blev såret – heraf 79 politimænd.