0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om EM 2021

Børn i hobetal smider fodboldstøvlerne i skraldespanden

Markant færre børn spiller fodbold end tidligere. De bliver skræmt væk af for tidligt fokus på resultater og konkurrence, mener flere iagttagere. DBU er enig og er i gang med at udarbejde en helt ny strategi for børnefodbolden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

Der er blevet færre spillere på holdet i Boldklubben Marienlyst. En del af forklaringen er et mere konkurrencepræget miljø, lyder det fra klubbens ungdomschef.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klubfodbolden har tabt en god del af sin tiltrækningskraft på danske børn.

Mens der i 2013 var 142.478 registrerede medlemmer under 12 år i Dansk Boldspil-Unions (DBU) foreninger, er tallet i den seneste opgørelse fra 2019 faldet til 130.113. Det svarer til et fald på knap 9 procent over 6 år.

Ifølge flere iagttagere bunder det blandt andet i, at tilgangen til børnefodbolden mange steder er så elitær og resultatorienteret, at det skygger for legen og skræmmer de yngste danskere væk. Det mener Keld Bordinggaard, som i midten af 00’erne var en af forfatterne til DBU’s principper for sund fodbold for børn.

»Det er problematisk med det her fokus på resultater, fordi DBU er sat i verden for at beskytte og udvikle fodbolden, især børnefodbolden. Men med åbne øjne har man indført strukturer, der medfører, at børn vender ryggen til sporten. Jeg synes i stigende grad, at legen er fjernet fra børnefodbold«, siger den mangeårige træner, som i dag er ansvarlig for udviklingen af spillestil og træning på Vejle Boldklubs akademi.

»Børnene trives ikke i det, og derfor holder alt for mange op med at spille fodbold igen. Det underbygger tallene jo meget tydeligt«, siger Keld Bordinggard.

Sammen med den nuværende landstræner, Kasper Hjulmand, var han med til at formulere DBU’s ’Holdninger og handlinger’. De tjener som forbundets egne retningslinjer for, hvordan trænere og klubber bør tilrettelægge fodbold for børn under 12 år. Heri står blandt andet, at »oplevelsen er inde, resultater og stillinger er ude«.

Alligevel stod DBU Jylland og DBU Fyn i flere år bag turneringen Golden League, hvor hold med spillere ned til 9 år spillede om op- og nedrykning i rækker navngivet platin, guld, sølv og bronze. Og ved lanceringen understregede arrangørerne, at det var » forbeholdt de allerdygtigste spillere i årgangene U10, U11, og U12«.

Konceptet er siden blevet justeret og omdøbt, før det nu er under udfasning, men mange danske klubber og trænere er stadig konkurrencefikserede. Et af problemerne ved at fokusere på resultater så tidligt er, at det får mange trænere til at vælge de spillere, der kan præstere nu.

Ofte vil det være børn født tidligt på året, fordi de typisk er mere udviklede end deres kammerater fra december. Dermed risikerer man at fravælge børn, der kan gemme på et stort talent, ligesom man kan skræmme dem helt væk ved at give dem et tidligt nederlag.

»Risikoen er, at man slukker en drøm meget tidligt. Der er ingen af os, der kan se på en niårig, om han er et stort talent«, siger Keld Bordinggard.