Udvikling. Dansk Cykle Union har opdaget, at et stigende antal veteranryttere, der 'kun' kører motionsløb, tager doping.
Foto: OLE LIND (arkiv)/Jyllands Posten

Udvikling. Dansk Cykle Union har opdaget, at et stigende antal veteranryttere, der 'kun' kører motionsløb, tager doping.

Cykling

Doping har spredt sig fra cykeleliten til veteranerne

Danmarks Cykle Union vil rydde op i en »grotesk« idrætskultur med dopingtest.

Cykling

Dopingsyndere er ikke længere kun noget, der dukker op i det professionelle cykelfelt - den skumle genvej til succes er langt mere udbredt blandt sportens aldrende amatører end hidtil antaget.

Så kontant er meldingen fra Danmarks Cykle Union (DCU) og Anti Doping Danmark, efter at dopingsagen mod veteranrytteren og nu tidligere medlem af DCU’s bestyrelse Søren Svenningsen i går blev afsluttet med en toårig karantæne.

LÆS ARTIKEL »Det går over min fatteevne, at folk for at vinde en buket blomster eller et papirdiplom bruger ulovlige midler. Det er grotesk, men det sker desværre«, siger formanden for DCU, Tom Lund. »Vi har fået flere henvendelser fra ryttere i veteranklassen, som melder om mærkelige resultater, når nogle ryttere pludselig kører fantastisk stærkt«, siger cykelformanden, der nu kan notere sig den anden dopingdom blandt motionister inden for de seneste par år - til trods for at der kun sjældent bliver testet blandt de modne cykelryttere.

Flere dopingkontroller blandt veteranryttere
På grund af den bestyrkede mistanke har DCU derfor selv bedt Anti Doping Danmark om at øge mængden af dopingkontroller i veteranklassen. En opgave, som direktør Lone Hansen mener, at der er et reelt behov for at udføre.

»Der er en trend i samfundet, at man er med for at bryde personlige grænser eller vinde, ikke bare for at deltage. Derfor kan vi meget vel kun have set toppen af isbjerget«, siger Lone Hansen.

Sagen mod 47-årige Søren Svenningsen blev offentligt kendt 29. august i år. Dengang oplyste cykelforbundet, at veteranrytteren var blevet testet positiv for testosteron og to slags binyrebarkhormoner efter et motionsløb i juni.

En prekær sag for DCU, idet rytteren på det tidspunkt var medlem af unionens bestyrelse og formand for Holte Cykel Klub. Mens DCU udadtil er gået forrest i den internationale kamp mod doping i årevis, har en af forbundets ledere altså selv snydt.

Søren Svenningsen har forklaret, at testosteronet stammede fra to indsprøjtninger for en rygskade i august 2011. Den historie skyder flere personer tæt på sagen samt medicinske eksperter dog ned:

»Det er ikke sandsynligt, at det, der er fundet i den her analyse, kan stamme fra så lang tid tilbage«, siger direktør i Anti Doping Danmark Lone Hansen, men de præcise testosteronværdier i Søren Svenningsens prøve dog er fortrolige.

Veteran-doping overrasker ikke ekspert

Gennem de seneste år har der været talrige eksempler på dopingdomme i udenlandske veteranklasser. Men nu er fænomenet altså også nået til Danmark. Professor Verner Møller fra Institut for Idræt ved Aarhus Universitet har i en lang årrække fulgt cykelsporten. Han er alt andet end overrasket over, at de forbudte stoffer også florerer i amatørkredse.

LÆS OGSÅ »Doping har altid været en del af kulturen i cykelsporten. Man accepterer stiltiende – også i de danske veteranklasser. De vil jo gerne give gutterne baghjul om søndagen«, siger Verner Møller.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden