Vinder. Den 30-årige italiener Michele Scarponi (Androni Giocattoli) kunne efter de 195 km med fire krævende stigninger undervejs fra Brescia til Aprica hyldes som vinder.
Foto: MARCO TROVATI/AP

Vinder. Den 30-årige italiener Michele Scarponi (Androni Giocattoli) kunne efter de 195 km med fire krævende stigninger undervejs fra Brescia til Aprica hyldes som vinder.

Cykling

Basso slog til i storslået Giro-drama

Giro d’Italia-vinderen fra 2006 er tilbage på tronen i sit hjemlands rundtur, hvor Richie Porte stadig fører ungdomskonkurrencen.

Cykling

Med et festfyrværkeri af overdådige præstationer skabte hovedpersonerne i årets Giro d’Italia i Dolomitternes storslåede kulisse et exceptionelt, spændingsmættet skuespil på den første af de to store bjergeetaper i den italienske rundturs slutfase.

Den 30-årige italiener Michele Scarponi (Androni Giocattoli) kunne efter de 195 km med fire krævende stigninger undervejs fra Brescia til Aprica hyldes som vinder foran de to Liquigas-holdkammerater Ivan Basso og Vincenzo Nibali.

De tre nåede efter at have fulgtes ad i cirka 45 km til mål med et forspring på lidt over tre minutter til en kvintet, hvor indehaveren af førertrøjen spanieren David Arroyo (Caisse d’Epargne) også befandt sig, og det betyder, at Basso bemægtigede sig Giro-tronen og næppe lader sig tvinge ned af den igen.

Arroyo sloges for førertrøjen
Arroyo fightede for sin position på så forbløffende vis, at nok måtte erkende sit nederlag, men faldt med ære. Og nederlaget var vel at mærke ikke større, end at han kun degraderedes til andenpladsen, mens Nibali er den tredje mand på podiet.

Længe så det endda ud til, at det skulle lykkes for den 30-årige spanier at opleve endnu en dag i den eftertragtede trikot, men på den afsluttende stigning på mod målet i Aprica 1.173 meter over havets overflade satte han i selskab med verdensmesteren Cadel Rvans (BMC), Alexandre Vinokourov (Astana), Carlos Sastre (Cervélo) og John Gadret (Ag2r) over to minutter til, og eftersom hans forspring til Basso inden etapen var på 2.27 minutter var tronskiftet i Giroen en kendsgerning.

Porte er nr. 7 sammenlagt
Team Saxo Banks Richie Porte holdt fast i drømmen om at vinde ungdomskonkurrencen og slutte i top 10 sammenlagt.

Den 25-årige australier nåede til mål i en gruppe på en halv snes ryttere cirka fem et halvt minut efter Scarponi, og han er som nr. 7 nu seks minutter bagud, men har intet sat til i kampen om den hvide førertrøje, hvor hans forspring stadig er på over seks minutter til kroaten Robert Kiserlovski (Liquigas).

Udskilning på Mortirolo
Det var de første kilometer op ad det frygtede Mortirolo, den store udskilning indtraf. Med det suveræne Liquigas-mandskab i klart overtal blev der taget fat på den knap 13 km lange klatretur i knaldhårdt tempo og én efter én måtte aspiranterne til topplaceringerne slippe.

Richie Porte var en af de første, der faldt tilbage, og umiddelbart efter skete det også for David Arroyo, men begge skulle altså vise sig at have disponeret fornuftigt over kræfterne.

Styrkedemonstration af Basso
I en imponerende styrkedemonstration fortsatte Basso den voldsomme satsning, efter at holdkammeraterne Valerio Agnoli, Robert Kiserlovski og Valerio Agnoli havde udført deres job perfekt, og på de sidste kilometer mod toppen havde Basso kun følgeskab af sin kronprins Vincenzo Nibali og Michele Scarponi (Androni Giocattoli).

Men samtidig med at Basso udfoldede sig magtfuldt, fik de rivaler, han tilsyneladende havde nedkæmpet afgørende, deres anden luft. Ved bjergspurten med 32,6 km til mål var Alexandre Vinokourov således 55 sekunder efter lidt foran Carlos Sastre og John Gadret, mens Evans noteredes for et minus på 1.43 minutter og Arroyo for 1.56.

Arroyo viste vildt vovemod
På den regnvåde, risikofyldte nedkørsel demonstrerede Arroyo et vildt vovemod. Han hentede først Carlos Sastre og John Gadret, fløj nærmest forbi dem og nåede for foden op til Vinokourov, mens Sastre og Gadret fik følgeskab af Evans.

Disse fem ryttere fandt sammen inden den 14 km lange finalefærd op mod målet, hvor det sidste akt af det medrivende show udspilledes. De nåede ned på et minus på under et minut, men havde vanskeligt ved at arbejde sammen, og det udnyttede den førende trio til at øge afstanden

Udbrud uden trusler mod de bedste
Som forudset kæmpedes der ihærdigt for at etablere et udbrud på den forholdsvis flade del af etapen, og efter 46 km lykkedes det ni ryttere at slippe af sted.

Den bedst placerede af disse var spanieren Xavier Tondo (Cervélo), der inden etapen lå nr. 22 med et minus på 29.13 minutter, og derfor gav offensiven da heller ikke umiddelbart anledning til ekstra aktivitet i feltet.

Men allerede på vej op mod den første passage af målet i Aprica skruede Liquigas farten ganske gevaldigt op. Den forcering øgedes yderligere straks for foden af den anden stigning, Trivigno, der fulgte umiddelbart efter nedkørslen fra Aprica, og det betød, at gruppen med de bedst placerede sammenlagt reduceredes kraftigt.

Garzelli i solooffensiv
Det var dog ikke en af Liquigas-rytterne, men vinderen af bjergenkeltstarten til Plan de Corones, Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), der angreb på turen op mod Trivigno i 1.606 meters højde.

Heller ikke den 36-årige veteran og tidligere Giro-vinder fremkaldte imidlertid den store bekymring hos rivalerne, for som nr. 25 sammenlagt 34.32 minutter efter Arroyo kunne han godt få lov til at boltre sig.

Fik hjælp af holdkammerat
Forude splittedes udbryderne, og kun venezuelaneren Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli), colombianeren Leonardo Duque (Cofidis), hviderusseren Branislau Samoilau (Quick Step) og italieneren Francisco Failli (Acqua & Sapone) formåede at holde sig helt i front.

Failli blev kommanderet til at vente på holdkaptajnen Garzelli og duoen jagtede de førende på nedkørslen. mens Liquigas fortsatte med at slå tonen an i feltet, der var skrumpet ind til omkring 30 mand

De to Acqua & Sapone ryttere nåede, netop som stigningen op mod Mortirolo var begyndt, helt frem i front, og næsten med det samme gik Garzelli atter til angreb. Målet var helt indlysende etapesejren, men fem km fra toppen blev han hentet af Basso, Nibali og Scarponi, og dermed var eventyret forbi for hans vedkommende.

Greipel havde fået nok
Allerede inden starten på dagens strabadser havde tre af hovedpersonerne fra i går valgt at vende Giroen ryggen.

Hverken den tyske etapevinder André Greipel (HTC-Columbia), newzealænderen Julian Dean (Garmin), der blev nr. 2 efter at have leveret sit meget væsentlige bidrag til holdkammeraten Tyler Farrars triumfer tidligere i løbet, eller Greipels landsmand Danilo Hondo (Lampre), som blev nr. 5 i går og 2 i onsdags, mente, at der var grund til at pine sig selv i bjergene.

De to eneste mandskaber , der stillede fuldtalligt op i Brescia, var Liquigas samt Carlos Sastre Cervélo Test Team.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden