førertrøjen. Spanske Alberto Contador er i spidsen for Critérium du Dauphiné. Arkivfoto.
Foto: ALBERTO SAIZ/AP

førertrøjen. Spanske Alberto Contador er i spidsen for Critérium du Dauphiné. Arkivfoto.

Cykling

Tour-kongen sidder sikkert på tronen

Sejr til ung slovener på 1. etape i Critérium du Dauphiné, hvor Alberto Contador fortsat har førertrøjen.

Cykling

I en tæt spurt med knaldhård kamp helt frem til stregen noteredes den 24-årige slovener Grega Bole (Lampre) i dag for karrierens hidtil største triumf, da han lige netop hold slovakken Peter Velits (HTC-Columbia) og englænderen Geraint Thomas (Sky) bag sig efter de 191 km på 1. etape i Critérium du Dauphiné fra Evian til Saint Laurent–du–Pont.

LÆS OGSÅ Egentlig var der lagt op til, at denne etape skulle give nogle af feltets etablerede sprintere lejlighed til at brillere, men i den afsluttende, hektiske fase blev størstedelen af dem sat af. Styrt og stigning skabte mandefald Det skyldtes dels et massivt styrt 15 km fra mål, dels en 3 km lang stigning fra hvis top, der var seks km tilbage. Disse udfordringer betød, at kun 54 af de 175 startende ryttere nåede med hjem i første gruppe. Her befandt løbets storfavorit Alberto Contador (Astana) sig uden de store problemer, og han bevarede dermed førertrøjen, selv om han efter sejren på gårsdagens prolog bekendtgjorde, at han ikke agter at spilde hverken egne eller holdets kræfter på at forsvare positionen. Touren er det overordnede mål»Det overordnede mål er Tour de France«, proklamerede den 27-årige spanier skråsikkert i kølvandet på tempogevinsten i Evian-les-Bains.»Jeg er glad for at være kommet så godt i gang her i Dauphiné, men vores indsats i løbet vil klart bære præg af, at det kommer i anden række i forhold til den opgave, der venter i juli«.

Contador fører imidlertid fortsat med to sekunder til den unge amerikaner Tejay Van Garderen (HTC-Columbia) og yderligere tre til sloveneren Janberz Brajkovic (RadioShack).

Garmin og Saxo Bank tog slæbet
Og begivenhederne undervejs på dagens etape afslørede da også, at den dobbelte spanske Tour de France-vinder ikke er helt ligeglad med den position, han har sikret sig i det prestigemættede Critérium du Dauphiné.

Ganske vist var det ikke hans Astana-holdkammerater, der tog det største slæb, da det lange udbrud skulle køres ind. Det sørgede Team Saxo Bank og siden Team Garmin med uopslidelig assistance af det danske mandskabs veteran Frank Høj for.

Men Contador og hans tropper var hele tiden tæt på fronten, og frem mod finalen, var det Astana, der overtog kommandoen, så kaptajnen kunne nå sikkert til vejs ende.

Brajkovic satsede på nedkørsel
Inden Grega Bole, der op til denne sæson skiftede til Lampre efter at have kørt på mindre mandskaber, slog til i spurten, var det en anden ung slovener, Janez Brajkovic, der så ud til at skulle suse af sted med hæderen.

De fem udbrydere – franskmændene Cyril Gautier (Bbox), Beli Kadri (Ag2r), Sébastien Minard (Cofidis) og Matthieu Ladagnous (Francaise des Jeux) samt canadieren Dominique Rollin (Cervélo) – som havde været i offensiven i omkring 170 km og en overgang havde et forspring på lige ved 10 minutter, blev hentet på bakken kort før mål, og på nedkørslen greb Brajkovic så ud efter lykken.

Han satsede voldsomt, fik et pænt hul og gik først i stå, da han blev hentet af italieneren Eros Capecchi (Footon-Servetto), der ikke havde den nødvendige styrke eller vilje til at holde forfølgerne på afstand.

Anders Lund Saxo Banks bedste

Indenfor den sidste kilometer blev duoen fanget, og så var der vild fight frem til stregen. Her var hverken Team Garmin eller Team Saxo Bank, der havde haft så afgørende en indflydelse på etapen, i stand til at markere sig, og dermed må det konstateres, at det hårde slid først og fremmest er kommet Alberto Contador til gode. Anders Lund, der kørte et fint Giro d’Italia, var den eneste Saxo Bank rytter i første gruppe, og han er også holdets bedste sammenlagt som nr. 50 med et minus på 46 sekunder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce