Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Færdig. Lance Armstrong er endegyldigt stemåplet som en mand, der snød sig til sejre, storhed og penge.
Foto: LAURENT REBOURS (arkiv)/AP

Færdig. Lance Armstrong er endegyldigt stemåplet som en mand, der snød sig til sejre, storhed og penge.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel Lance: Armstrong står som idrætshistoriens største bedrager

Den faldne amerikanske superstjerne var fuldt og fast overbevist om, at han kunne snyde systemerne.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med den mest radikale tilintetgørelse af fordums storhed i idræt på højeste globale niveau i det hele taget gennem tiderne, er den førhen så feterede amerikanske superstjerne Lance Armstrong reduceret fra at være en af historiens mest exceptionelle superstjerner til at indtage en nedrig rolle i legenderne om de exceptionelle bedrifter.

Det er en uundgåelig følge af den beslutning, som præsidenten for den Internationale Cykel Union, UCI, Pat McQuaid, proklamerede på dagens pressemøde i Genéve, hvor cykelsportens styrende organ tog stilling til de beskyldninger omkring Armstrong og hans US Postal mandskab, som det amerikanske antidopingagentur, Usada, havde fyret af med eksplosiv kraft.

LÆS OGSÅ Har mulighed for at appellere»Lance Armstrong har ikke længere nogen plads i cykelsporten«, fastslog McQuaid, inden han fortsatte med at understrege, at de resultater, den nu 41-årige amerikaner erobrede fra 1. august 1998 og frem, hvilket også omfatter syv Tour de France-titler, er frataget ham for tid og evighed. Endnu har Lance Armstrong mulighed for at appellere denne afgørelse, som fuldt og helt bakker op om den rapport, Usada, har udarbejdet. Den ultimative instans er den internationaler sportsdomstol i Lausanne, CAS, men det forekommer usandsynligt at Lance Armstrong skulle videreføre den kamp, han allerede har opgivet. Flirtede med dopingkontrollerne I årene, da Lance Armstrong tilintetgjorde al modstand på de franske landeveje og syv sæsoner i træk fra 1999 og frem hyldedes på Champs-Élysées som vinder af Tour de France, betragtedes han som et fysisk pragteksemplar af nærmest overmenneskelige dimensioner. Armstrong flirtede selv flittigt på ikke mindst twitter.com med de mange dopingkontroller, han blev udsat for, og han lagde ikke skjul på, at han anså det for spild af tid, at myndighederne ofrede så megen opmærksomhed på ham.

TV

Tilsyneladende har han samtidig holdt den ganske verden for nar med de manipulationer, som sender ham over i historien som den absolut værste dopingforbryder nogensinde.

Nærede fuld tillid til systemet
Som billedet tegner sig nu, understreger det, at Armstrong nærede fuld tillid til det sofistikerede system, han og hans hjælpere angiveligt havde udarbejdet for at komme antidopingmyndighederne i forkøbet.

Politikens sportsredaktør analyserer dommen. Kilde: Politiken.tv

DOKUMENTATION

Der herskede tilsyneladende ingen tvivl i Armstrongs sind om, at han havde sikret sig på alle tænkelige måder. Og han bekræftedes i den opfattelse, da den uhyre ihærdige efterforskningsagent Jeff Novitzky fra US Food and Drug Administration, der havde bragt blandt andre det kvindelige amerikanske atletikikon Marion Jones til fald, meddelte, at der ikke længere var basis for en strafferetlig efterforskning.

Ingen indrømmelser fra Armstrong
Det noterede Lance Armstrong som en eklatant triumf, men han glemte tilsyneladende, at de informationer, Novitzy havde indsamlet, gik videre til Usada og altså nu har medvirket til hans fald.

FAKTA

Foreløbig har Armstrong ikke blot antydningsvis tilkendegivet, at der ligger nogen form for retfærdighed bag de slutninger, først Usada og nu også UCI er nået frem til.

Punktum eller parentes i en syg idræt
Tværtimod signalerer han fortsat, at han er offer for en heksejagt, men næppe ret mange vælger længere at tro på ham.

Armstrong er styrtet fra tinderne og har selv været skyld i sit fald – anderledes kan affæren omkring ham og US Postal ikke tolkes.

AFSTEMNING

Og spørgsmålet synes nu kun at være, om Armstrong-affæren sætter punktum for en epoke, eller blot er en parentes i en gennemført syg idræt.

Officielt frataget de syv Tour-sejre

Lance Armstrong er nu officielt frataget sin syv Tour-gevinster, men i modsætning til 2010, da luxembourgeren Andy Schleck promoveredes til førstepladsen på grund af Alberto Contadors mærkværdige bøfhistorie, er der ingen udsigt til at Tour-annalerne skrive om.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Direktøren for det franske etapeløb Christian Prudhomme, der på onsdag offentliggør ruten for den 100. udgave, som starter 29. juni på Korsika, har klar tilkendegivet, at der ikke foretages ændringer i de officielle statistikker. »Fra 1999 til og med 2005 vil feltet ud for vinderne stå blankt, hvis UCI beslutter, at Armstrong er skyldig, tager vi det til efterretning«, fastslog Christian Prudhomme for et par dage siden, og det er så nu en kendsgerning.
Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden